Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít


Vyjádření Pirátské strany k návrhu novely zákona o pedagogických pracovnících

autor: Mgr. Dalibor Fusek - Všechny články autora

Oslovili jsme některé organizace a odborníky na problematiku zákona o pedagogických pracovnících v otázkách týkající se chystané významné novely tohoto právního předpisu. Zde Vám přinášíme odpovědi Pirátské strany.



1) Začněme obecně. Považujete vůbec tuto anebo jakoukoliv jinou novelu příslušného zákona za nutnou?



Ano, zákon je příliš restriktivní a je třeba ho změnit. Personální situace ve školách je neudržitelná.



2) Jste spokojeni s výběrem témat, která jsou touto novelou řešena?



Přála bych si mnohem širší záběr.



3) Co v navržené novele naopak postrádáte?



Měli bychom se mnohem víc věnovat tomu, jak dostat do škol odborníky - a hlavně, hlavně jak je podpořit a dále vzdělávat současné učitele. 



4) Nyní již k samotným řešeným oblastem. Jak hodnotíte snahu posílení postavení ředitele školy? Je tato snaha podle Vás uchopena správně?



Pozitivně a byla bych ráda, aby se postupovalo ještě dál. Momentálně je ředitel za chod školy zodpovědný, ale nemá potřebné nástroje. 



5) Jak se díváte na potenciální novou možnost vyučování tzv. odborníků z praxe, tedy osob, které nezískaly odbornou kvalifikaci? Jedná se podle Vás o krok správným směrem?



Potřebujeme jednoznačně profesi uvolnit, jinak bychom zkrátka neměli personál. Věřím, že zároveň by ale měl ředitel přísně dbát na kvalitu výuky - a stát by měl nabídnout učitelům možnosti dalšího vzdělávání a rozumného kariérního vývoje. Koneckonců, realita je taková, že papír po pěti letech pedagogické fakulty také není sám o sobě zárukou kvality.



6) Napomůže tento krok k řešení stávajícího nedostatku aprobovaných pedagogických pracovníků?



Dočasně ano. Potřebujeme nutně navýšit platy učitelů a změnit způsob, jakým učitele získáváme - a hlavně jim nabídnout průběžné vzdělávání, možnost se posouvat, prohlubovat dovednosti i znalosti. Učitel, který byl naposledy sám studentem před třiceti lety je hrubě nedostatečné.



7) Jak se stavíte k nové pravomoci ředitele školy spočívající v posílení možností zajišťovat účinné uvádění začínajících učitelů?



Oceňuji, že ředitel dostane na takové zapracování prostředky. Ráda bych ale viděla nějakou průběžnou přípravu, hospitace a tak dále u všech učitelů. Vidím zde i technické nedostatky: shodneme se, že je potřeba mít pro začínající učitele intenzivnější trénink, ale asi není třeba pro každého, kdo třeba jen přestoupí z jiné školy.



8) Jak se stavíte k některým úpravám týkajícím se získávání kvalifikací u jednotlivých pedagogických profesí?



To, že kvalifikaci může předat kdokoliv certifikovaný může být výhodně flexibilní. V současném stavu to ale vidím velmi nelibě, protože poskytovatelů je velmi mnoho, kvalita různá a MŠMT bude muset vynaložit mnoho sil na to, aby všechno prozkoušeli.



9) Považujete za přínosné ustanovení nové pedagogické profese, konkrétně školského logopeda?



Hlavní je, aby se tato služba dostala ke klientům, jestli musí být zrovna školský si nejsem nijak jistá.



10) Myslíte si, že bude tato novela schválena a vylepší stávající prostor pedagogických pracovníků?



Je to rozpracovaná věc a ve Sněmovně o ní budeme dost debatovat. Uvidíme.



11) Závěrem bychom Vám chtěli poskytnout určitý prostor pro možnost vyjádřit se k našim čtenářům ve věcech, které nebyly v předchozích otázkách vyřčeny.



 Pokud chceme profesi udržitelnou i za pět let, musíme jí uvolnit. Čím dříve začneme, tím lépe to můžeme připravit, tím kvalitnější bude příprava a práce pedagogů. Ti potřebují navíc mnohem víc praxe na pedagogických fakultách: a nebála bych se říct, že potřebujeme výrazně víc dbát na postupné rozvíjení současných pedagogů.



 



S pozdravem a s přáním pěkného dne

Lenka Kozlová 

poslankyně za Piráty

tel: 603 497 753


23.01.2019 | Karma článku: 4.93
Simona Bierhausová2019-01-28 09:29:00
Tento článek je nicneříkající. ,,Uvidím, chceme, myslíme si." To my všichni. Jak konkrétně budou PIRÁTI postupovat, co udělají, co budou navrhovat a proč, jaká opatření přijmou, jaký chtějí výstup z jednání?
Řeči se vedou a doba mandátu teče.
Pátek 19.04.2024, svátek má Rostislav


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.