Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít


Je bezplatné školství skutečně bezplatným?

autor: Michaela Dobrovolná - Všechny články autora

Bezplatné školství se nejen v poslední době, ale více či méně i v posledních cca 60 letech stalo zaklínadlem, které rozhoduje o směrování našeho školství. Rozumím argumentům, že např. školné může být překážkou pro studium některých nadaných osob, ale na druhou stranu, přesto musím konstatovat, že při průzkumu mnoha ekonomických veličin docházím čím dál tím víc k názoru, že školné je v podstatě v české kotlině nutností.



Začněme tedy oněmi čísly. Jestliže se bavíme o školném, ani mne, ani nikoho jiného nenapadla myšlenka, že bychom se měli bavit o něčem jiném než o VŠ studiu. Důvodů, proč na tomto stupni studia zavést školné je hned několik. Prvotně, studium pro cca 400 tisíc studentů v ČR je skoro stejně finančně náročně jako vzdělávání dětí v MŠ a ZŠ. Je samozřejmě nesrovnatelné, co se od těchto dětí či studentů vyžaduje, přesto se mi tento poměr (NA JEDNĚ STRANĚ 400 TISÍC STUDENTŮ, NA DRUHÉ STRANĚ CCA 2 MIL. DĚTÍ A ŽÁKŮ) naprosto neadekvátní.



Argument druhý. Je nadále neúnosné, aby VŠ studenti prodlužovali své studium podle toho, jak se jim to momentálně hodí. Dalším argumentem je neustále se prodlužující odchod studentů do pracovního procesu a tím se oddalující se termín založení rodiny (zvláště u žen je to až neúnosné).



Pokud by příslušné osoby nacházely práci, ještě by se to dalo akceptovat, pravda je ale ta, že práci tyto osoby nenaleznou. Dalo by se nalézt další obrovské množství argumnetů pro placené školné, myslím si, že alespoň pár jich pro tuto chvíli stačí. Věřím, že naši zastupitelé pochopí, že ne vše je uschováno v plnění slibů voličům, ale i v to, starat se o veřejné finance hospodárně. Jinak nám hrozí obrovský průser, srovnatelný např. se Španělskem.


15.12.2014 | Karma článku: 5.18
Pátek 19.04.2024, svátek má Rostislav


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.