Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Zavedení celoročního provozu družin (7.1.2019-13.1.2019)

Neznámý uživatel2023-05-04 12:28:58
Jsem ředitelkou školy 20 let. Mám 3 oddělení školní družiny. Kapacita už nestačí, i když jí neustále zvyšujeme. Proč všechny celospolečenské problémy se musí řešit přes školy, školská zařízení? Proč nikdo neřeší rodinnou politiku? Když ano,tak jedině tak, aby rodinám ulevil a převedl jejich společenské role a úkoly na státní a školské instituce. Není to zátěž státu, kterou si nemůžeme dovolit? Co využít potenciálu mladých rodičů k důsledné a komplexnější péči o vlastní děti na úkor jejich vlastních zábav, dovolených, výletů a požitků a koníčků? Život rodin by se zpomalil, nebyl by takový stres, tolik úzkostí a psychických problémů, děti by byly nadšené, že znají své rodiče a rodiče by pochopili, jak je výchova a vzdělávání těžké. Značka: ideál
Neznámý uživatel2019-01-20 19:24:15
Souhlasím s kolegyní z Křešic. A dodávám, že všechny tyto nesmysly jen opět znovu a znovu komplikují administrativní situaci škol. Vedou k neustále větší zátěži na pedagogy, protože těch administrativních sil, zvláště na malých školách moc není. Odvádějí pozornost od toho, že je třeba, aby čas strávený s dětmi byl kvalitně stráveným ve škole i s rodinou. Čím víc budou děti odkládány do různých zařízení, vytržené z rodiny, tím víc nás budou všechny nenávidět.
Kéž by ty oranžové hlavy začaly myslet na naše děti, které jsou naše budoucnost. Stačilo by se poradit s odborníky. Ti by jim vysvětlili, že je třeba dětem zajistit, alespoň na pár týdnů v roce, nové zážitky, jiné prostředí, jiné lidi. Aby se zabránilo vzniku "ponorkové nemoci". Vždyť už nyní trpí tím, že většinu času tráví ve škole nebo kolem ní a to často prakticky bez mužů!
To těm dámám zjevně nevadí. Hlavně, když se jako matky nebudou muset o děti starat!
Neznámý uživatel2019-01-17 09:22:15
Už je to níže psané - všechny tyto nesmysly vymýšlí "inteligenti" od stolu!!! Nikdy nedělali nic jiného než studovali a teď v teplíčku své kanceláře vymýšlí tyto zhovadislosti!!!! Jinak to nazvat nejde!!!
Neznámý uživatel2019-01-17 07:44:33
Kdo to zase vymýšlí? To budou mít vychovatelé méně dovolené nebo se navýší rozpočet na zaměstnání externího vychovatele ŠD? Budu ho moci zaměstnat jen na prázdniny (ne 12 měsíců)? Nebo družinu zavřu během školního roku, aby si vychovatelé mohli čerpat ŘD? Chápou navrhovatelé, že tento výmysl je těžko za současných pravidel proveditelný?
Neznámý uživatel2019-01-16 20:03:11
Souhlasím s paní ředitelkou z Křešic. Kde hladoví ve školách děti? Neměla by to spíše řešit sociálka než MŠMT, pokud někde něco takového je, já jsem se s tím za 36 let nesetkala. Takže obědy zdarma = hloupost.
Souhlasím se sjednocením výukových programů - výstupů pro jednotlivé ročníky pro všechny stejné, metody, formy, atd., jak se k nim dostat si každá škola už zvolí sama podle podmínek,....Jsme přece vzdělaní a kreativní pedagogové. Vaše kolegyně.
Neznámý uživatel2019-01-16 06:40:35
Jsem ředitelkou školy 6 let a za tu dobu jsem nepocítila ze strany rodičů žádnou potřebu celoroční družiny. A to jsme pouze prvostupňová škola. Řekla bych, že to hovoří za vše. Nevymýšlejte populistické kroky, řešte skutečné problémy typu: povinnosti rodičů a přebujelá administrativa nejen v rámci nedotažené inkluze (zákonný zástupce nemusí uposlechnout odborníka ŠPZ, psychologa, psychiatra, přestože je to na úkor dítěte?). Pokud inkluze - nemůže být ve třídách více než 20 žáků (ještě lépe 15). Neomezujte počet asistentů na třídu - pokud žák asistenta potřebuje, má ho dostat, jinak to není inkluze! Místo peněz na obědy zdarma, které nikdo nepotřebuje (máme dotační programy, i my je využíváme a nikdo nehladoví) zaplaťte asistenty a pedagogy důstojně. Dejte nám více peněz na kvalitní supervize, chceme učit moderně, kvalitně a hlavně efektivně. Stanovte jasná pravidla, co má umět prvňák, druhák, třeťák....a ne, co má umět za prvních 5 let (období), ať při přestupu dítě netrpí...... MŠMT už by mělo také konečně samo přestat porušovat zákon tím, že ani po 13 letech nevypracovalo Národní program vzdělávání (§ 3 odst.1 zákona č. 561/2004 Sb.), který má být stěžejním dokumentem pro řízení škol a vzdělávání. Na nás valíte povinnosti a sami je neplníte?
Ředitelka ZŠ a MŠ Křešice
Mgr. Dalibor Fusek2019-01-15 19:59:07
To už ovlivnit opravdu nemůžeme. Mnohá vyjádření ale naleznete v našich blozích, a to od špiček MŠMT, MPSV anebo jiných zainteresovaných úřadů. Snažíme se pokud možno co nejvíce vyvíjet tlak na tyto úřady, ne vždy to však jde.
Neznámý uživatel2019-01-15 19:39:54
RE: Mgr. Dalibor Fusek 2019-01-15 08:24
K předchozímu vyjádření. Několikrát jste byli všichni vyzváni, abyste kladli otázky zainteresovaný osobám a institucím. Nereagoval ani jeden ředitel či jiná osoba...

Proč tedy někdy nereagovaly zainteresované osoby, kterým je diskuse přeposílána... Je někdo z nich ochotný se zapojit do diskuze? Ráda bych položila konkrétní dotazy, ale bohužel - po mnoha zkušenostech v případě řešení nějakých nejasností ohledně řízení školy - ani nevím, kdo je kompetentní k jakým dotazům :-) ředitelka málotřídky
Neznámý uživatel2019-01-15 15:08:45
Školství je politikum. Nic se nezmění. To není zájem. Čísla z OECD jsou jasný důkaz. A těm debatám se pracovníci MŠMT jen smějí. Oni vymyslí k řešení opět jinou marginálii - jako třeba obědy do škol. Blbiny, které nejsou problémem, hovadiny. Ve školství netřeba cokoli zásadního a systémového měnit, protože ono to setrvačností nějak poběží ještě sto let a ve školství platí, že nic vlastně nehoří. Vždyť problémy jsou definované již 20 let. A nic. Vymýšlí se problémy jiné, politicky a ideologicky zajímavější a ty se s velkou pompou řeší. A když náhodou někdo trefně věci v diskuzích s ministry pojmenuje, tak ti začnou pouze hystericky s přeskakujícím hlasem plácat a ještě se vždy považují za nejaktivnější a nejlepší ministry.
Neznámý uživatel2019-01-15 11:41:11
Nechce se věřit co vše je možné vymyslet od stolu. Kdo zaplatí proplácení nevyčerpané dovolené? Případně kdo zaplatí kvalifikované zástupy ( pokud vůbec budou k dispozici), jejich vstupní prohlídky ? Ministerstvo dá do rozpočtu peníze navíc? Nemyslím šablony a dotační programy, ale jasná pravidla.
Neznámý uživatel2019-01-15 11:10:54
Další populismus. Stát se nemůže starat o všechny. Pokud chtějí lidé děti, mají se o ně také postarat. Nikdy jsme doma nepočítali, kolik stojí aktovka, kroužek, oběd ve škole, hlídání... Děti jsme chtěli a člověk nějak nemůže mít všechno. Stačí trochu uvažovat co si mohu dovolit, všichni nemohou mít všechno. A to ještě do školy chodí a využívají nesmyslu dopravy zdarma. Však to někdo zaplatí. Nyní vše přepočítáváno na peníze, ne mít radost z dětí. Lidé naprosto nejsou vedeni k zodpovědnosti. Přestávají zde mít šanci normálně uvažující lidé.
Neznámý uživatel2019-01-15 09:11:14
Jakou aktivitu máte např. na mysli? Je totiž úplně jedno, jestli se někdo ozve či ne, ani stávkovat už nepomůže. Nahoře sedí ti nejchytřejší z nejchytřejších- kolikrát bez jakékoliv praxe ve školním zařízení (dostali místečko po studiu na VŠ)- a ti o všem rozhodují "o nás, bez nás"! A člověk aby se bál pod něco podepsat. Mohl by dojít o místo!! Téměř jak v 50. letech. A dotazy jdou vytáhnout z daných příspěvků, pokud se nepletu! Např. příspěvek níže: "Proč mají nárok na docházku v době školních prázdnin děti matek na MD, RD a nezaměstnaných??? Odpovím- protože ministerstvo školství z nás udělalo službu rodičům!!!! Takže tady asi nic nevyřešíme! A jim se nic řešit nechce! Přeci jsme královsky placeni. Obzvlášť teď, kdy nám "přidali"!!! Jinak by už dávno uznali to, že jsme všichni pedagogové a je jedno jestli z MŠ, ŠD, ZŠ, SŠ. Všichni máme 40 dnů dovolené a pokud má nárok na dovolenou učitel ZŠ a škola je v době prázdnin zavřená, tak to stejné by mělo platit i pro pedagogy z MŠ!!! Mají stejně náročnou práci, ne- li víc. A o to tady jde. I MŠ jsou zařazeny do sitě škol a jsou to vzdělávací instituce, na to zřejmě někdo nahoře jaksi pozapomněl!! Takže nechápu, proč stále ty rozdíly, diskuze a debaty o ničem!
Mgr. Dalibor Fusek2019-01-15 08:24:44
K předchozímu vyjádření. Několikrát jste byli všichni vyzváni, abyste kladli otázky zainteresovaný osobám a institucím. Nereagoval ani jeden ředitel či jiná osoba. Předchozí diskuze pak byla bez jakýchkoliv dotazů zaslána náměstkovi ministra MŠMT pro regionální školství. Ano, Vaše diskuze je přeposílána, bohužel, jakákoliv další aktivita z Vaší strany je nulová, což mne mrzí.
Lucie Polívková2019-01-15 07:39:17
Naprostý souhlas s předešlým příspěvkem.
Ještě by mne zajímalo, zda se tyto naše postřehy - názory - dostanou někam dál, na patřičná místa? Domnívám se, že ne - viz. obědy zdarma.
Neznámý uživatel2019-01-14 17:54:29
Největší problém s uzavřením MŠ a ŠD v době prázdnin, nemají ani tak zaměstnaní rodiče, ale vzorné matky na MD!!! Zaměstnaný rodič si svého dítka chce o prázdninách většinou užít a taky si to tak zařídí. Bohužel ano, udělali z nás službu (kterou staví na úroveň kadeřnických salónů a hlídacích koutků) a kterou někteří nezdravým způsobem zneužívají. Proč dítě zaměstnaných rodičů chodí do MŠ kolem 8. ráno a rodiče si je jsou schopni vyzvednout kolem 15.hodiny, ale miláčci mnohých matek na MD jsou tam mezi prvními a odcházejí poslední?!!! Trochu mi to hlava nebere, ale něco je tady špatně. Provoz o prázdninách by měl být určen jen pro ty, kteří dítě opravdu potřebují pohlídat. A to děti matek na MD, RD a nezaměstnaných opravdu nejsou!!!! I učitelky z MŠ a vychovatelky ze ŠD mají právo a nárok si odpočinout. Nejsou roboti!! Práce je psychicky náročná a vyčerpávající a kdo tvrdí opak, ať si to jde na měsíc vyzkoušet. Matky nezvládají 1-2 svá nevedená dítka a ve školkách i ŠD jich je běžně ve třídě 27. Ano, jak někteří píší, radši si je nepořizujte, nejsou na baterky, nedají se vypnout a ani vrátit!!! A pokud už je máte, tak jsou především Vaše!!!! Ne státu, potažmo MŠ nebo ŠD!! Nepřehazujte Vaši zodpovědnost a neschopnost stále na někoho jiného- v tomto případě na vzdělávací instituce!!!!
Neznámý uživatel2019-01-14 17:15:36
Pořizuji - li si děti, musím akceptovat vše, co s výchovou souvisí. Délku MD, RD, povinnou školní docházku a s tím související prázdniny. Pokud s tím mám problém, nepořizuji si děti a mám 5 týdnů volna pro sebe.(14.1.7:47:14)
Neznámý uživatel2019-01-14 08:07:58
Oranžové ženy neznají legislativu. Již v současné době bez povolení zřizovatele nelze MŠ ani ŠD na prázdniny zavřít. V případě zájmu rodičů je ještě povinnost hledat zařízení, které je v provozu, pokud má spádová škola zavřeno. Tak co se vlastně řeší? Ano, populismus a lákání voličů.
Neznámý uživatel2019-01-14 07:47:14
Pracuji ve školství, ale nejsem pedagog ani vychovatel. Máme dle kolektivní smlouvy nárok na 5 týdnů dovolené v roce. Jen letní prázdniny mají 9 týdnů! Týden dovolené vyčerpáme o jarných prázdninách, týden o vánočních a tři týdny nám zbydou na letní dovolenou. Když si děti chceme užít, jedeme celá rodina. O zahraničí jen sníme... Co tedy těch zbylých 6 týdnů o prázdninách a vymyšlená ředitelská volna? Mám si vzít neplacené volno, abych se mohla o své děti v době prázdnin postarat?
Je to postavené na hlavu. Dříve jsem jezdili na třítýdenní tábory (od zaměstnavatele za hubičku), rodiče nás tam dali, protože neměli tolik dovolené (nemáme nikoho ve školství). Týden jsme strávili s tatínkem, týden s maminkou, jedna dovolená byla týdenní celorodinná a zbytek u babiček. Naštěstí v té době byly v důchodu od 55 let, ne jako nyní.
Nebýt babiček, tak se o děti po dobu prázdnin nepostaráme. Jenže v důchodu máme jen jednu. Druhá stále pracuje a ještě dlouho bude.
Neznámý uživatel2019-01-11 07:59:23
Kdy by si měly děti užít svých rodičů a rodiče svých dětí, když ne v létě o dovolené.
Kdo potřebuje dávat děti po celé dva měsíce v létě do družin a mateřských škol?
Najde se určitě hrstka rodičů, kteří to potřebují, ale ostatní děti se svými rodiči jezdí na dovolené po celý rok?
Navrhuji, aby paní Maláčová iniciovala vznik pozice prázdninového pedagoga po celý rok. Pak si odpočinou i učitelé a vychovatelé, zejména pak učitelky mateřských škol, které mají na čerpání svých 8 týdnů jen letní prázdniny. Zdravím oranžovou skupinu a přeji jim hezkou dovolenou.
Lucie Polívková2019-01-11 07:25:48
Kupování - podplácení voličů. Proč je volíte???? Podívejte se, kam směřuje naše zem a pod jakým vedením!!!
Neznámý uživatel2019-01-10 06:59:24
Souhlasím s komentářem 2019-01-06-21:35:58. Proč si lidé pořizují děti, když se pak o ně nechtějí starat? Dnes budou plné školky a družiny, za pár let budou praskat ve švech domovy důchodců. Sobečtí rodiče vychovají jen sobecké děti a z těch vyrostou dospělí sobci.
Já pracuji ve školství za směšnou mzdu jenom proto, že se mohu lépe starat o své děti. Pokud by toto bylo zavedeno a já musela pracovat i v době prázdnin, ztratila bych poslední motivaci.
Neznámý uživatel2019-01-09 14:08:25
Obávám se sociální demokraté, že vás toto, obědy zdarma, zvýšení život. minima a podobné nesmysly nezachrání. Začněte konat jinak, aby jste nezmizeli z politiky, nebo nám na levici zbydou jen bolševici a obecně populistický marast. Všechny tyto pokusy jsou vaší agónií. Neznám ve svém okruhu člověka, který by ty vaše dárky bral a potřeboval a to se kolem mě pohybují lidé blízko životního minima. A přesně jak je řečeno níže. Lidi, co musíte mít děti v těchto zařízeních neustále a pokud možno do večera, tak si ty děti nepořizujte a choďte raději do práce. Pro ty děti bude prospěšnější, když nebudou, než když budou mít takto zaneprázdněné rodiče. Jděte s tím růstem životní úrovně do háje.
Neznámý uživatel2019-01-09 13:35:25
Vzhledem k náročnosti práce učitelů a vychovatelů je třeba dát jim čas na zotavenou. Při tomto povolení hrozí vyhoření,tito lidé si potřebují od dětí odpočinout. Na dovolenou mají nárok jako ostatní pracující. Aby se vychovatelky s výběrem zasloužené dovolené vystřídaly, musí jich být více zaměstnáno a musí mít možnost si dovolenou vybrat i jindy, než v červenci a srpnu. Kdo to zajistí ? Kde vezmete kvalifikované síly, když už nyní je jich ve školství málo? Kdo tam bude chtít za těchto podmínek pracovat ? Máme zkušenost, že se rozhodne od stolu a podmínky k tomu nebudou. Ředitelé to nějak budou muset udělat a průšvih bude na světě. Na to opravdu nemáme lidi.
Neznámý uživatel2019-01-09 11:53:02
2019-01-08 10:53:56 V této podivné zemi se žvanění o politice věnuje příliš mnoho času, neúměrně k možnostem ji ovlivnit. Nevolte Babiše! Nevolte Zemana! Nevolte Daltony! Tak KOHO? Lucky Luka?
Neznámý uživatel2019-01-09 11:49:43
To je zase přesouvání problému do jinam. Místo zdravého rozumu, který velí postarat se o rodinu, aby se o nás jednou měl kdo postarat, se v rámci nesmyslného růstu růstu upracujeme do bezvědomí a doma se budeme prokazovat občankou. Už Ford věděl, že dělník si musí vydělat na bydlení, na auto, nesmí chlastat a musí mít volný čas, protože odpočinutý bude pracovat lépe. Místo podpory práce z domova, pružné pracovní doby, zkrácených úvazků a podobných věcí, v civilizovaných zemích běžných, budeme zavádět noční směny ve školkách.
Neznámý uživatel2019-01-09 10:14:09
Diskuze je zcela zbytečná, paní ex ministryně nezná předpisy resortu, který tak poškodila. ČSSD vozí písek na Saharu.Dle vyhlášky o zájmovém vzdělávání probíhá činnost družiny i o prázdninách, naopak ředitel musí projednat se zřizovatelem přerušení provozu po dobu prázdnin. U nás má zájem o takovou službu maximálně do 4 rodičů a jsou to zrovna ti, kteří sedí doma celý den, akorát že nemají rádi vlastní děti.
Neznámý uživatel2019-01-08 10:53:56
Odpověď - ne, diskuze není zbytečná, protože jestli jako ovce přijmeme vše, co nám tam nahoře předhodí jako kost psovi a bez diskuze, tak to jsme na tom opravdu špatně. To opravdu můžete jít pracovat do pohostinství.
Neznámý uživatel2019-01-08 09:48:21
Když už konečně pochopíte, že školství se přesouvá do oblasti služeb a je v očích mnohých rodičů na úrovni kadeřnictví, pohostinství, taxi, zábavních podniků. MŠMT s jeho aktivisty tomu výrazně pomáhá. Ostatně vyhláška o zájmovém vzdělávání s tímto nápadem je platná už od 1.9.2018. Takže diskuse zde je zcela zbytečná.
Neznámý uživatel2019-01-08 07:13:10
Ale to už je vrchol. Oranžové dámy - doufám, že nemáte a nebudete mít děti ani vnoučata, proteže je jednoduché dítě porodit a pak je někam strčit, nejlépe až do dospělosti.... Prázdniny jsou od toho, aby si děti odpočinuly od kolektivu, kolektivního "řvaní" a aby - pozor - měly možnost býti s rodiči, s těmi, kteří to dítě chtěly. Zřejmě. A co vychovatelky a učitelky MŠ - kdy si vyberou zaslouženou dovolenou a kdy ty budou se svými dětmi? Oranžové ženy, vzpamatujte se. Děti patří rodičům, ne státu.
Neznámý uživatel2019-01-07 21:52:36
Nakonec to dopadne tak, že určité profese nebude mít kdo dělat.
Neznámý uživatel2019-01-07 21:51:51
Kolik z těch oranžových slepic pracuje v družinách a mateřských školách?
Mimochodem, další důkaz mimoňství volených (a mnohdy nevolených) zástupců. Ono i s tou proklamovanou vážností tohoto fóra to bude podobné - neznám jednoho člověka, který prošel školní jídelnou a souhlasí s obědy zdarma. Navzdory tomu se bude o tom dotovaném vyhazování jídla do odpadků vážně jednat a obávám se, že to projde. Tohle dopadne stejně.
Neznámý uživatel2019-01-06 21:35:58
No pak ovsem za čas bude otazka proc vubec mit deti , že ? Nebo budeme jako pracovní ul , kdy deti po vylihnuti preveznou chuvicky apod. Je to celé směšné a než mě začnou kamenovat , tak jen že mít dítě je poslání a je to vlastně jediný smysl toho našeho pinožení se po světě . Vychovat ho mají rodiče a ty si na to musí udělat čas a to i na ukor peněz, které holt nevydělají a nebo času a nebo jiného rozdělení rolí než je v naší kotlině zvykem. Tím myslím oba pracují . Tlačte na zaměstnavatele na sdílené uvazky, praci z domova apod. Skolstvi za Vas vychovu dětí nevyresi, dámy z oranžoveho klubu .
Neznámý uživatel2019-01-06 21:30:14
Rodinám by celoroční provoz možná ulevil, ale co rodiny vychovatelek? Kdy ty by se věnovaly svým rodinám a dětem. Kdy by braly dovolenou? A jak by to narušilo rodinný život párům,kde oba pochází ze školního prostředí (např. učitel vychovatelka)?
Mgr. Dalibor Fusek2019-01-06 19:26:03
Vedle čtyřdenního pracovního týdne a obědů pro děti zdarma chtějí sociální demokratky ze stranické organizace Oranžový klub prosadit jednu novinku, o níž se dosud v médiích téměř nehovořilo. Chtěly by, aby družiny a mateřské školy fungovaly celý rok. Rodiny by díky tomu neměly problémy v době, kdy mají školy prázdniny a o jejich děti se nemá kdo postarat. Odbory i samotné školy však upozorňují, že na to nemají dostatek peněz ani lidských sil. Co si o tomto návrhu myslíte Vy?
Středa 24.04.2024, svátek má Jiří


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (6)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.