Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Jak volby ovlivní české školství (23.10.2017-29.10.2017)

Mgr. Dalibor Fusek2017-11-07 16:44:48
Dobrý námět. Pokud na něj nezapomeneme, rádi jej zveřejníme. Jen by to chtělo upozornit v neděli na email vzdelavacisluzby@seznam.cz.
Neznámý uživatel2017-11-06 19:08:56
Nápad k diskusi: zkušenosti ředitelů škol a učitelů s kontrolní činností ČŠI.
Neznámý uživatel2017-11-06 10:41:23
Asi píšu pozdě, ale když se podívám na ty diskuze a na celé školství mám pocit, že za posledních 27 let není moc co chválit. A to tam vždy seděli lidé, kteří realitě školství vůbec nerozuměli, kteří toho měli v životě odučeno minimum, spíše nic. Velké zlo napáchal třeba manažer Ivan Philip (ten byl tak dobrý manažer, že řídil i finance a možná i něco dalšího). Ale ti ostatní, když nebyli učiteli, tak byli manažery, ne? A je to děs. Anebo nebyli ani učiteli ani manažery, nebyli asi ničím (vlastně jo, byli ministry). Já si přeji v čele rezortu učitele a zároveň manažera. Ale to jsem velký naivka. Třeba paní Valachovou potentáti nesmírně chválili i za tu její skvěle připravenou inkluzi a ...světe div se, ono to nemá pár chyb a milión chyb. Děs, běs. A Valachová byla manažerka? Asi jo, protože praktické dopady a jednotlivé potíže v organizaci celé inkluze šli naprosto mimo ni. Jak třeba takový manažer na ministerstvu ošetří případ, který mám nyní na stole. Chlapec, kterému PPP přisoudila asistenta pedagoga, tohoto asistenta má, stát na něho poslal peníze a hle posudek mu končí v listopadu a na nové vyšetření je pozván v prosinci a než vypracují nový posudek a vše se podepíše, tak škola nedostane 1 - 4 měsíce peníze na tohoto asistenta. Jak takový manažer na ministerstvu toto vidí a zajistí? Nijak. Je to manažer - úředník, toho takové věci nezajímají (a je jich tisíce). A schopní náměstci? Ti také většinou viděli školu naposledy, když tam jako rodiče chodili před 20 lety se svými dětmi (rodič o škole a školství neví vůbec nic). Takže s těmi manažery to není tak jednoduché. A další téma? Mně leží strašně v žaludku celý systém, jak funguje žádání a následné čerpání evropských dotací ve školství. To by člověk zvracel. Nebo kompetentnost státních úředníků (jak sami nerozumí vlastním příručkám), kteří nás nesmyslně buzerují. Nebo otázka velkého množství různých omezení a hloupých pravidel. Já se jako ředitelka ZŠ ve své funkci ze všeho nejvíce naučila obcházet ty hlouposti, vymýšlet blbosti, do kterých vsunete, to co opravdu potřebuje vaše škola, drobně podvádět, věnovat stovky hodin formalismu, neboť si to přeje úředník, a pod.....Takže skutečný efekt těch omezení je stejně nulový. Jen nás to zatěžuje.
Mgr. Dalibor Fusek2017-11-05 18:22:27
Zítra téma měníme. Nějaký nápad?
Neznámý uživatel2017-11-05 17:41:00
To nemá cenu, změňme téma. Výsledkem všeho je, že školství je v ......!
Neznámý uživatel2017-11-05 16:35:36
A čemu by pomohla, kdyby paní ministryně byla učitelka na prvním stupni? Co by asi tak na vládě zařídila? Souhlasím s příspěvkem níže. Není důležité mít odborníka (těch by měl být dostatek na MŠMT), ale schopného licitátora.
Neznámý uživatel2017-11-05 16:30:57
Musím oponovat předešlému příspěvku. Např. předškolní vzdělávání je tolik specifické, že by o tom měl mít zákonodárce povědomí. Minulá ministryně byla právník, a jak to dopadlo??? Naprostá hrůza ve formě inkluze a 2 letých dětí. Potom se nemůžeme divit, že do škol se nikdo nehrne - v zájmu zachování si zdraví a rozumu.
Neznámý uživatel2017-11-04 14:39:10
Možná je právě problém českého školství v neustálém hledání spasitele. Ať už je to pan Klaus mladší anebo kdokoliv jiný. Zajímavý byl názor pana Štefla, který by si přál v čele resortu spíše manažera než znalce problematiky. Stojím za tímto názorem, a to obecně. Proč by měl ministr školství rozumět chodu školy? Ano, podivná otázka, ale týkající se problematiky. Členem ČNB také nemusí být znalec kupeckých počtů, ale spíše znalec makroekonomiky, tedy průmyslu, vztahů ve společnosti apod. Ministr školství nemá učit, ale má přijít na vládu a říct, chci tolik a tolik peněz, nabízím pak za ně tolik a tolik. Na to vláda slyší, nikoliv na to, že potřebuju kompenzační pomůcky. Co to je přece ministr zemědělství vůbec nemusí vědět. Od odbornosti se má tato osoba obklopit schopnými náměstky. Celý problém společnosti tkví v nepochopení toho, jak fungují makrověci. Je nutné se oprostit každodenních činností. To si pak totiž bude každý mlít to svoje. Ministr školství, zemědělství, průmyslu. A co se týče současných potřeb našeho školství, vlády sestavená z uskupení, které žádný politický program nemá (čti ANO), stojící kolem pochybné osoby zřejmě s kriminální minulostí, to se pak nedivím, že se do ní nikomu nechce.
Petr Zenkl2017-11-04 09:27:23
Je vidět, že všechny politické strany začaly plnit svá předvolební prohlášení. Všichni tvrdili, že vzdělávání je tou nejvyšší prioritou. Teď se perou o post ministra školství, už známe všech 8 navržených předsedů školského výboru a zajisté mají všechny strany další dva náhradníky. Jen tak dál.
Neznámý uživatel2017-11-02 16:28:49
Vážení kolegové, bohužel, situace ve školství= politikaření. Ty podpoříš inkluzi - já tě podpořím jinde..... tak to je!!!
Neznámý uživatel2017-11-02 15:46:27
Kolegové, nevolejte o pomoc pana Klause, ale pracujte podle výše svého platu, své fyzické a psychické kondice. Ať si důsledky politici přeberou, výsledky ve školství jsou vizitka jejich vládnutí. Míč je na jejich straně hřiště, učitelé toho s ohledem na to, jak jsou hodnoceni, dělají už hodně! Chceme důstojné podmínky, plat odpovídající náročnosti naší práce a pokud to vláda nezajistí, musí z našich úst jasně a nahlas zaznít, že je za nevzdělanost našeho národa přímo zodpovědná ona a ne my, učitelé!
Mgr. Dalibor Fusek2017-11-01 21:45:52
Bylo tím myšleno nezatahování mé osoby a samotného portálu. Vaše názory jsou samozřejmě velmi vítány.
Neznámý uživatel2017-11-01 20:40:14
Promiňte,ale v tom případě bude lepší změnit téma
Mgr. Dalibor Fusek2017-11-01 15:16:58
Vážení, velmi se tímto omlouvám, ale velmi nerad bych vstupoval do "politických" rošád. Tento portál je a zůstane apolitickým. Předat vzkaz panu Klausovi můžete velmi jednoduše, a to zasláním svého požadavku na jeho institut. Myslím si, že jej rádi panu Klausovi předají. Kontakt naleznete na http://www.vkml.cz/. Rád bych ale požádal o to, abychom nebyli zatahováni do politických preferencí, a to bez ohledu na to, zda se nám názory daného politika líbí anebo ne. Tento portál je ryze odborný, nikoliv politický.
Neznámý uživatel2017-11-01 12:05:10
Vážený pane Fusku,
Máte, prosím, možnost nějak předat panu Klasouvi naše volání o pomoc? My pedagogové, ale i provozní zaměstnanci se k němu upínáme a voláme o POMOC!!!
Děkuji
Neznámý uživatel2017-11-01 10:19:21
ODS jsem nevolila právě kvůli panu Fialovi!!! Jsem ráda, že mne "nezklamal"!Všichni uvítáme, když pan Klaus ml. bude mluvit sám za sebe a pokud dostane příležitost ve vládě, neměl by ji odmítnout!
Vážený pane Klausi, pokud čtete tyto řádky, prosím,mějte na paměti, že my (nemluvím jen za sebe)učitelé Vám věříme, byť by to mělo být o velkém kompromisu!
Neznámý uživatel2017-10-31 08:37:15
Považovala jsem volby do PS za zcela zásadní a současně jsem je viděla jako snad poslední možnost nápravy všech škod napáchaných ve školství. Dlouhodobě sleduji pana Václava Klause ml., zcela se ztotožňuji s jeho názory, takže jsem doufala, že když dám hlas ODS, dám hlas i školství. Měla jsem velikou radost, jak se ODS umístila. Radost vystřídalo těžké vystřízlivění, když pan Fiala stále opakoval, že do vlády nepůjde. Domnívám se, že ODS vynesly na druhou příčku hlasy učitelů, kteří také doufali, že ministrem školství se stane pan Klaus. Bohužel, naše snaha byla marná. Předpokládám, že tak jak vysoko vynesli učitelé ODS, tak hluboko (a možná ještě hlouběji) strana padne.
Mgr. Dalibor Fusek2017-10-28 17:16:56
Nerad vstupuju do diskuze, není to objektivní. Musím ale jen dodat, že z mých úst nevyšlo, že jsou pedagogové laxní, jen říkám, že laická veřejnost to tak někdy může vnímat.
Neznámý uživatel2017-10-28 16:15:44
Máte pravdu. Laická veřejnost problém školství nezná. Všichni vidí jen 40 dnů dovolené a hraní si dětmi.2-leté děti - matky napíší ANO, nemají jinou možnost, když jesle nejsou. Ani netuší, jaké zvěrstvo páchají na malém človíčkovi. Citová deprivace, po celý další život, ztráta opory nejbližšího člověka, vypěstovaná frustrace, agresivita aj. Průzkum v CVMM je zavádějící. Stačí si všimnout jak jsou kladeny otázky. Mnohdy tak, že dotázaný ani neví, na co vlastně odpověděl. Když se vám, pane Fusku, zdá, že jsou pedagogové laxní, možná, že hlas psychologů a psychiatrů by měl větší váhu. Každého, kterého jsem oslovila, byl jednoznačně PROTI!!!Proč se MŠMT neptá odborníků na dětskou vývojovou psychologii? Odpovím si sám - dělá populistická rozhodnutí podlézající voličům.
Mgr. Dalibor Fusek2017-10-28 09:18:02
Vaše stanoviska jsou známa a ano, s některými vysoce postavenými tvůrci vzdělávací politiky je konzultuji. Vemte si však např. poslední průzkum CVMM, kdy lidé většinově souhlasí s posledním povinným rokem v MŠ, 2letými v MŠ, povinnými přijímačkami do maturitních oborů, atd. Tedy prakticky se vším, s čím nesouhlasí pedagogové. Je to velký problém. Politici jsou trochu v kleštích. Jak z toho ven? Toť otázka. Možná by prospěl jednotnější postoj samotných pedagogů. Nejasnosti vyvolané vznike komory či platformy, stávka nestávka, to většinovou společnost (čti lajckou) moc nepřesvědčí, že je to natolik nutné a důležité. Je také smutné, že média často pevádějí problém školství na mzdy pedagogů a dotčenost rodičů, kteří nedostávají objednanou službu. Pak se v tom někdo vyznej .....
Neznámý uživatel2017-10-28 09:04:08
Pracuji ve školství již 37 let. Takovou hrůzu jsem ještě nezažila!!!!! Jak je možné, ptám se, že na nás - učitele - nikdo nedá? Prý všechny změny byly konzultovány s odbornou veřejností?????
Pane Fusku, posíláte naše stanoviska odpovědným nebo si tady jen "popláčeme?"
Neznámý uživatel2017-10-27 22:06:48
1. Při volbách do PSP ČR je používána d'Hondtova metoda, která zvýhodňuje strany s největším počtem hlasů. Tím dochází k tomu, že např. při volbách 2017 stačilo vítězné straně, ANO, na jeden mandát pouze 19 232 hlasů, zatímco poslední dvě z těch, které překročily hranici 5%, TOP09 a STAN, potřebovaly hlasů dvojnásobek, 38 402 a 43 693 (=info z netu). Docela nefér, ne? Jenom naivka si tedy může myslet, že v ČR platí něco jako rovnost hlasů.
2. Ve školství jsme stejní naivkové, ale nic se nezlepší. Zvýšení platu o 10 nebo 20 % nové učitele neosloví (museli by to být úplní pi-tom-ci, kdyby na to skočili) a hlavně motivaci žactva to nezvýší.
3. Jednotlivé obory ve zkostnatělém systému školství nedrží krok s praxí (a ani za ty finanční rpostředky nemůže), proto se bude zákonitě propad výsledků dále prohlubovat.
4. Nebyla to právě ODS, která odstavila školství (spolu se zdravotnictvím) v devadesátých letech na vedlejší kolej? Tak snad jeden Klaus už stačil.
5. Už to tady někde bylo řečeno, ale kdo už to musíte doklepat ve školství, jeďte na půl plynu, ať vám zbyde energie na další finanční aktivity, abyste si to později nevyčítali nebo se z toho nezbláznili.

Takže závěrem: Volby neovlivní školství nijak, dále to půjde od desíti k pěti (anebo od pěti k nule?)
Neznámý uživatel2017-10-27 16:31:55
Kéž by se Klaus ml. stal ministrem školství. Do škol by se snad vrátilo normální učení a ne sbírání bodů za nesmyslné projekty. Naději máme, kdyby Babiš splnil jedno ze svých prohlášení, a to že bude vládnout ANO s odborníky.
Neznámý uživatel2017-10-27 07:03:12
To, co se děje v dnešním školství je hrůza a co se bude dít nyní bude ještě větší hrůza. Byrokracie,rodiče se všemi právy a žádnými povinnostmi a nevychované děti se žádnými pravidly a učitel na pokraji zhroucení bez žádných pravomocí. Brzy školství zůstane bez učitelů, protože učitelé jsou buzerováni ze všech stran (rodiče, děti , inspekce, kontroly) a zastání nemají nikde.
Neznámý uživatel2017-10-26 14:14:43
Cílem této vlády bude vše zprůměrovat. Průměrně vzdělaný dav se dobře ovládá. Stále častěji se ptám: Pan bože, za co????? Do důchodu m zbývá ještě 6 let - dá se to přežít?
Neznámý uživatel2017-10-25 22:04:42
Očekávám krušné časy. Opět budeme přepracovávat ŠVP a to tak, že se nám to nebude líbit, budeme muset snížit laťku ve výuce, školství utrpí další otřesy a z nich nevyjdou učitelé vůbec dobře, ani s ohledem na autoritu ani platově a budou psychicky vyčerpaní. Dál bude klesat vzdělanost našeho národa. Učitelé budou chtít přežít a dojít do důchodu. Zjistí, že jim nestojí za to zničit si zdraví a vydávat energii, aby se snažili přesvědčovat stále agresivnější rodiče, kteří k nim nemají žádnou úctu a jejich práci neocení. Vítězové voleb nechtějí kvalitní školství, chytré lidi nemohou vodit jako loutky. Vzdělanost nebude priorita této vlády, takové řeči se jen povedou Nejsem optimista a hledám způsob, jak relaxovat, abych vydržela učit.
Michaela Křivánková2017-10-25 21:23:54
za děti pevně doufám, že to Václav Klaus ml. nebude. Naše školství potřebuje změnu, ale mám obavy, že s V. Klausem by se vše vrátilo daleko zpět.
Neznámý uživatel2017-10-25 18:44:05
Mým největším přáním je, aby ministr školství byl V.Klaus mladší.Což se mi nesplní. Vždy hovoří k věci a ví o čem mluví. Je to odborník na problematiku školství. Dosavadní ministři dovedli naše vynikající školství do kytiček. Ani jeden si práci ve školství nevyzkoušel, proto vznikají takové "úžasné" nápady, které jsou do praxe nepoužitelné.
Neznámý uživatel2017-10-25 08:51:05
Moc bych si přála, aby novým ministrem byl V. Klaus mladší. Ten by snad zastavil tu paralýzu, hnilobu a rozklad našeho školství. Chci věřit tomu, že když bude osloven, přijme i za cenu toho, že si to rozhází s vedením ODS. Vím, jsem bláhový snílek, ale už bychom si to konečně zasloužili :-)
Neznámý uživatel2017-10-24 21:09:14
Škoda,že pan Klaus nekandidoval sám za sebe! Moc mu fandím,ale s vedením ODS a samolibým panem Fialou nedostane asi šanci :(
Neznámý uživatel2017-10-24 16:29:16
Škoda, že ODS nechce jít do koalice s ANO ( chápu to) Klaus ml. by byl dobrý ministr školství.
Mgr. Dalibor Fusek2017-10-23 08:38:09
V předchozích dnech proběhly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Výsledky již byly zveřejněny a čeká se na sestavení vlády. Zajímalo by nás, jaké kroky v českém školství očekáváte na základě výsledků těchto voleb?
Sobota 20.04.2024, svátek má Marcela


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.