Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Souhlasíte se stávajícím pojetím konkurzního řízení na ředitele školy? (19.1.2015-25.1.2015)

Neznámý uživatel2015-06-06 19:53:25
sama jsem pracovala 13 let jako ředitelka školy,vše bylo ok. Pak přišla nová garnitura na OÚ a zdálo se, že jsem na místě dlouho, tak byl vypsán konkurz. Dopadlo to tak, jak se šuškalo, dostala to druhá ze sedmi o které se vědělo dříve,že ji starosta chce.Vyhrála jsem konkurz na školu,kde ředitelka byla místní a byla tam 25 let. Zjistilo se, že chybí skoro milion,tak byl vypsán konkurz. Byl březen 2015, říjen 2014 obrátil složení zastupitelstva a bývalý starosta se dostal do opozice. Tak začal nátlak na mě,abych odešla. vyvrcholilo to tím, že starostka zlomila předsedkyni školské rady a během hodiny mě školská rada odepsala. To je mazec. To jsem nastolila pravidla, dala dohromady ŠVP apod. Prostě vděk,politický vděk.
Neznámý uživatel2015-01-27 12:41:37
Rozhodně nesouhlasíme!! Zřizovatel by měl brát zejména ohled na dosavadní úroveň jak výchovně vzdělávací práce školy- nové metody práce s dětmi, vytváření podmínek pro tuto práci, tak manažerskou a koncepční práci ředitele školy ve všech směrech (pedagogická, technická, zabezpečení školy, lidské zdroje = celkovou úroveň a kvalita školy).Osobně jsem byla přítomna za odbornou veřejnost u konkursu a velmi jsme se divila, s jakou nevědomostí a neprofesionalitou přichází někteří uchazeči na konkurs.
Neznámý uživatel2015-01-25 16:24:53
Je hezké, že se můžeme vyjádřit, ale K ČEMU TO BUDE?
Šestileté období pro ředitele je nesmysl. Špatný ředitel mohl být odvolán kdykoliv. Dobrý ředitel nemusí svoji pozici obhajovat, za těch šest let je mnoho příležitostí, jak si zřizovatel může ověřit, jestli je opravdu dobrým ředitelem. Pokud škola funguje a všichni jsou spokojeni, tak proč to měnit? A když už se řadový učitel rozhodne podstoupit konkurzní řízení a postoupit na pozici ředitele, dobrovolně se vzdává pracovního poměru na dobu neurčitou. Proč by to měl dělat? Aby za šest let zřizovatel vybral při konkurzu někoho jiného (třeba známého) a současný ředitel neměl ani právo vrátit se mezi své bývalé kolegy a dál učit?
I já jsem uvažovala o účasti v konkurzu. Ale to se mám 6 let snažit a zároveň čekat, jak budu za 6 let na dlažbě? Jak tohle mohl někdo vymyslet?
Neznámý uživatel2015-01-24 13:07:17
Souhlas s předchozími komentáři. Jestliže jsou takto nastavena pravidla pro konkurzy, je vybraný ředitel školy vlastně poskokem zřizovatele a běda mu, když se chová jinak. Navíc ředitelé škol jsou vzájemnými konkurenty v boji o každého jediného žáka (co kus, to přece finance pro školu, ne?). Zkuste chtít po zkušenějším kolegovi řediteli nějakou radu, vždy cítíte určitou faleš.
Po neshodách se zřizovatelem jsem odstoupil a již nikdy se do konkurzu na ředitele školy nepřihlásím, protože v tomto pojetí je to jeden ze střípků mozaiky, které přispívají k rozkladu našeho vzdělávacího systému.
Neznámý uživatel2015-01-23 17:08:46
Dobry den, konkurzy na reditele skol, které se konaly v poslední době v nasem mestem byly většinou jen divadelkem pro veřejnost - vsichni jsou navzájem propojeni ruznymi projekty pod hlavickou EU, ucitele v tom hraji roli "krovi" a zajistuji jim tak celkem slusny další prijem. Co skola potrebuje a jak funguje - to je pro tyto reditele celkem vedlejsi ... Ale - vsichni prosli na zaklade platne legislativy radnym konkurzem. Byli vybrani jako "nejlepší". Je pravda, ze ucitele se boji ozvat a prosadit si sve požadavky. Je to asi odraz spolecnosti ke vzdelani a k profesi ucitele.
Neznámý uživatel2015-01-23 13:43:12
Dobrý den všem,

já jsem přesvědčena o tom, že současná legislativa opravdu nezvládla situaci týkající se konkurzu na ředitele. V momentě, kdy je vyhlášen konkurz na ředitele, odborná komise vybere nejlepšího a právě tohoto nejlepšího by měl mít zřizovatel povinnost do funkce ustanovit. V dnešní době má však zřizovatel možnost přijmout i toho, který je na posledním místě a nemusí respektovat rozhodnutí komise...a tak se nyní stáváme svědky toho, jak se z dobrých škol stávají opravdu špatné školy, protože si páni starostové na místa dosazují své vyvolené, bez ohledu na to, jaký dopad to má na DĚTI a spokojenost rodičů. Jenom v Praze 9 vím o třech takových školách, u kterých se úroveň razantně zhoršila po nástupu "vyvoleného řídícího pracovníka". Je to smutné, že se v tomto případě vložila moc do rukou politiků, která jim nepřísluší.
Souhlasím i s tím, pokud škola funguje a její vedení je v pořádku, není nutné volit šestiletý termín pro konkurz, který schopné ředitele jen STRESUJE. Tuto strategii mohl vymyslet jen opravdový USURPÁTOR!!!
Neznámý uživatel2015-01-23 12:28:36
Rozdíl mezi doktory a pedagogy je především v jejich (ne)jednotnosti. Zatímco lékaři se dokáží sešikovat např. v lékařské komoře, pedagogové jen nadávají, ale nikdo nenalezne odvahu učinittento krok. Si představte, jakou váhu by taková komora měla. Se svými více než 200000 zaměstnanci by se jednalo o těžkou váhu. Zkuste se nad tím všichni zamyslet. Spoléhat se na odbory je nesmysl. Odbory stejně jako každá najatá organizace hájí prvotně vždy jen sebe sama.
Neznámý uživatel2015-01-23 11:22:59
Nezlobte se,ale my neustále píšeme nějaké názory,ale nikdo není schopen s tím nic udělat. Kde se obrátit? Teď nic ve zlém,ale podívejte se na doktory ,ti si vždy prosadí své a stojí při sobě. To, co udělali z ředitelů je velká bída. To,že za vámi je kus dobré práce dne s nikoho nezajímá. A co odbory? Najde se vůbec někdo, kdo má v dnešní době vůli něco nesmyslného změnit ????????? Ráda bych, ale nevím jak? Psala jsem panu ministrovi,ale odpověď žádná.
Neznámý uživatel2015-01-23 09:51:40
Za aktuálně daných podmínek niloli. Zejména v situaci, kdy školské rady ve stávající podobě mají pravomoc ředitele školy do konkurzu poslat.
Neznámý uživatel2015-01-23 09:41:15
Stávající šestileté období a následný konkurz na ředitele je naprostý nesmysl. Pokud škola a ředitel pracují dobře, není ke konkurzu důvod, a pokud pracují špatně, není problém ředitele odvolat a vyhlásit konkurz na nového. Šestiletý systém jmenování ředitele je pro ředitele často demotivující a pro školu nezaručuje stabilitu a klid k práci.
Neznámý uživatel2015-01-23 09:21:53
Nerad se zapojuji do podobných diskuzí, ale na základě svých zkušeností musím. Pracuji jako ředitel 23 roků. Ušel jsem tak dlouhou cestu. Zpočátku, do vzniku právní subjektivity škol, byla situace jiná. Dnes leží na bedrech ředitela odpovědnost za všechno a někdy je těžké se s tím vyrovnat. Každý, kdo touží po "teplém místě" ředitele, si musí rozmyslet, zda je toho schopen. Byl jsem u mnoha konkurzů a někdy měl pocit, že kandidáti netuší, co je čeká. Někteří po jmenování zanedlouho z místa odešli. Konkurz po šesti letech je právě po takové době, kdy konečně člověk ví, o čem to je. Pokud by se po šesti letech měnili ředitelé ve školách, utrpěli by tím všichni a nejvíce žáci. Neustále by se měnila koncepce školy. Tak potřebuje hlavně stabilitu. Ovšem pokud ředitel školy nezvládne svou úlohu, pak je spousta možností, jak jej vyměnit. Na to není potřeba žádná legislativa.
Neznámý uživatel2015-01-23 09:19:26
Konkurzy na ředitele jsou silně demotivační prvek v mé práci ředitelky.Ředitel by měl mít právo se vrátit na učitelské místo po ukončení své ředitelské kariéry, pokud o to projeví zájem. Nyní se dívám na své kolegy, že oni všichni, pokud dělají standartně svou práci mají "definitivu", až do odchodu do starobního důchodu. Tedy pokud není škola zrušena, sloučena apod. Já nevím, jaká bude má profesní budoucnost. V komunikaci s kolegy mnohem více než dříve řeším to, abych s nimi dobře vycházela. Zástupce pedagogů bude jednou sedět v konkurzní komisi a zastávat názor většiny, potřebuji ho tedy mít na své straně. V komunikaci se zřizovatelem také musím být "zadobře", jinak moje "image" u něj nebude dobrá. Co z toho plyne? Mimo kvalitu organizace školy, kterou vedu, řeším i toto osobní !ohrožení" a to jistě není v pořádku.
Neznámý uživatel2015-01-23 09:19:04
ne
Neznámý uživatel2015-01-23 09:08:16
Konkurzy na ředitele škol nejsou již dlouhou dobu férovou soutěží o nejlepšího. Mnozí výborní adepti na ředitele se do konkurzu ani nehlásí, protože svou účastí nehodlají legitimizovat frašku dosazování známých a politických kolegů našich zřizovatelů.
Neznámý uživatel2015-01-23 08:13:42
Konkurzní řízení v této podobě? Asi bych souhlasil s kolegou, který píše níže, není možné a ani dobré mít nějaké doživotní hájení, vždyť na každé pracovní pozici musí být trochu té nejistoty, určitě to má vliv i na podávaný výkon. Na druhou stranu, což se teď změnilo, nelpím na funkci ředitele, ale abych pak nemohl ve "své" škole pracovat jako učitel, to by mě mrzelo, protože znám školu, znám kolegy, děti chci je učit, protože mě to baví. Možná jsem trochu idealista, který nový ředitel by si tam nechal předcházejícího, že. No a konkurzy bych v této podobě zrušil. Vždyť je spoustu možností (má je zřizovatel, rada školy, najde něco ČŠI nebo stačí nějaký průšvih) jak podat návrh na odvolání ředitele. Výměna je přeci možná kdykoli a nemusíme ji zakrývat legislativně podloženými transparentními, nediskriminujícími a otevřenými konkurzy. :-).
Neznámý uživatel2015-01-22 20:56:32
Pracovala jsem dlouhodobě na škole jako učitelka, dobré hodnocení jsem měla jak od ředitelky, tak rodičovské veřejnosti a v neposlední řadě mne hodnotil velmi dobře i zřizovatel. Po úspěšném konkurzu jsem třetím rokem v pozici ředitelky. Proběhla již i inspekce na naší škole, bez připomínek k práci ředitelky, celé školy. Mám mít obavy, že mne po 6 letech čeká "odejití" pokud budou stále konkurzy vyhlašované zřizovatelem, budu čekat, zda po volbách a změnách v zastupitelstvu se náhodou nevyskytne někdo - komu se líbit nebudu, protlačí v konkurzu svého kandidáta?
Neznámý uživatel2015-01-22 18:14:52
Naprosto zbytečné, pro ředitele stresující, diskriminační. Pokud pracuje ředitel dobře, nevidím důvod konkurzu. Pokud pracuje ředitel špatně, pak zřizovatel jistě najde způsob, jak jej odvolat.
Neznámý uživatel2015-01-22 13:06:05
Souhlasím s názorem, že rekonkurzy jsou pořádně zpolitizované. Zřizovatel by se měl o školu více zajímat. Pokud škola funguje, jsou konkurzy zbytečné.
Neznámý uživatel2015-01-21 14:31:51
Politici si vytvořili legislativní rámec, jak ovládat školy. Ve stávajícím systému je naprosto evidentní, že vedení obce může ředitele školy odvolat velmi rychle, potřebné mechanismy jsou k dispozici. Ředitel školy může být sebelepší,ale pokud má vedení obce z jakéhokoliv důvodu (místo pro známého, "vést školu dle svého...) zájem ho vyhodit, tak jde. Ředitelé jsou fakticky vazaly vedení obcí a pokud netančí dle jejich not, je tu prostředek k jejich odchodu. V důsledku toho odejdou postupně ze školství poslední schopní manažeři a zůstanou poslušné ovce. Takto to politické strany chtěly a mají to. Pokud chce společnost samostatné řízení škol, ať se vrátí k původní podobě zákona.
Neznámý uživatel2015-01-21 11:39:08
Konkurz? Ve funkci 23 let, již 3x po sobě vyhlásil zřizovatel konkurz, do kterého jsem se přihlásila, 2x jsem uspěla (poprvé ne). Přesto mně zřizovatel nejmenoval na dobu 6ti let, ale stále pověřuje řízením na jeden rok. Stížnosti na MŠMT, ombucman - nic platné. Zřizovatel zákon neporušuje. Pouze plýtvá časem všechn přítomných a finančními prostředky. Letos tedy konkurz počtvrté. Obrázek ať si každý udělá sám.
Neznámý uživatel2015-01-21 11:16:09
Konkurz ano, ale za úplně jiných podmínek. Stávající systém konkurzů na ředitele škol je opravdu nesmyslný. Pokud ředitel školy prokazuje výsledky, aktivitu, využívá řady možností zapojení do projektů atd., neměl by se kokurz vyhlašovat. Při shledání závažných nedostatků, ať je vyhlášen konkurz, ale za jiných podmínek. Rozhodující slovo by měla mít česká školní školní inspekce a odbor školství, kteří svými prostředky jsou schopni objektivně posoudit práci ředitele školy. Pokud má právo veta zřizovatel, tak je to otázka vztahů mezi ředitelem a starostou obce. To považuji za opravdu neprofesionální skutečnost.Zřizovatel by se měl vyjadřovat v oblasti hospodaření a dávat podnět v případě nedostatků.Znovu opakuji, právo veta má mít ČŠI a odbor školství.
Neznámý uživatel2015-01-20 14:51:20
Na druhou stranu, řadový ředitel v mikrofirmě čelí denně možnosti být vyhozen a musí se s tím vyrovnat. Nikdo se ho neptá na to, jakou má vizi a kdy firmu dostane na výsluní, má jedinou možnost a musí se projevit jako manažer. A to nejen ve věci zachránění či fungování firmy, ale i ve věci diskuze se zřizovatelem. Názory typu, škola není firma, ty se mi vážně nelíbí. Škola je firma .... vyrábí naši "budoucnost" ..... a není u ní čas na přehmaty. Nepochopím stav, kdy se má čekat, co se za několik let projeví. Ředitel školy má být vážená osoba a z tohoto důvodu musí čelit konkurenci jako každý jiný, kdo něco umí. Vytvářet skleník hájených lidí se obrátí jen proti nim samotným.
Neznámý uživatel2015-01-20 14:16:50
Konkurz? Zbytečnost, ředitel svou prací snad prokazuje průběžně, zda je na svém místě či nikoliv. Na mnoha obcích je konkurz politická záležitost nikoliv záležitost kvality ředitele. A pokud zřizovatel neumí ohodnotit ředitele na základě výsledků školy, pak nevím, proč školu zřizuje:-).
Neznámý uživatel2015-01-20 13:32:05
Určitě nesouhlasím. Ředitele nejlépe posoudí jeho výsledky a ne konkurzní komise. Pokud si neplní povinnosti a nezvládá svou práci, existuje dostatek účinných prostředků k jeho odvolání (bohužel nebývají často využívány).
Neznámý uživatel2015-01-20 10:56:28
Absolutně nesouhlasím,nevím,který chytrák to zase vymyslel. Porušil se tím ZAKONÍK PRÁCE,ale to asi nikoho nezajímá. Docílilo se toho,že se politika dostala i do mateřských škol. Myslím,že zřizovatel má mít jiné páky na to, aby odvolal ředitele, se kterým není spokojen.
Neznámý uživatel2015-01-20 09:18:23
Rozhodně současné pojetí konkurzního řízení není dle mého přesvědčení nejlepším řešením. Souhlasím se všemi názory v této diskusi a nechci se opakovat.Protože jsem konkurz zažila, vím co to přináší pro obě strany(zřizovatele i účastníky konkurzu)! Spoustu ztraceného času při přípravě,nervů, financí....A myslím, pokud má stávající ředitel dobré výsledky, je schopný a bezproblémový a plní dobře své povinnosti, proč vyhlašovat na jeho místo konkurz?
Neznámý uživatel2015-01-19 23:06:58
Odvolání ředitele školy podle původní verze zákona úplně jednoduché nebylo, proto ta změna. Ovšem úplně se nepovedla. Hodně záleží na zřizovateli. Pokud vyhodnotí činnost ředitele a je spokojen, tak žádný konkurz nemusí vyhlašovat. Jinak o chodu školy vždy ví nejvíce původní ředitel (pokud není úplně neschopný) a uchazeč z řad běžných učitelů normálně nemůže mít šanci.
Neznámý uživatel2015-01-19 16:23:26
Konkurz.... disktiminační záležitost.Ředitel každý 1/4 rok odevzdává finanční uzávěrky, je tedy jasné, jaký je " hospodář".Je plná škola,přichází sourozenci stávajících dětí? Jsou řešeny stížnosti rodičů - ne? Jsou škole určeny nějaké pokuty - ne? Našly kontroly pochybení - ne? Co více dodat, škola pravděpodobně funguje dobře. Proč měnit někoho, který pracuje ve prospěch školy!!!!!
( a to neuvádím, že ředitel nedostane ani půjčku)
Neznámý uživatel2015-01-19 13:59:35
Rekonkurz na ředitele školy je administrativně a finančně náročný a naprosto zbytečný proces. Škola buď funguje nebo nefunguje. ČŠI i zřizovatel mají dostatečné páky k případnému odvolání neschopného ředitele. Z mého pohledu se jedná o legislativní zmetek, který by měl být co nejdříve revidován !!!
Neznámý uživatel2015-01-19 08:27:37
Legislativní vymezení konkurzů na ředitele škol je šíleným kočkopsem. Jediným pohovorem nemůžete zjistit správné kompetence, zejména když ve zpravidla sedmičlenné komisi sedí max. 2 odborníci na školství. Do očí bijícím problémem je skutečnost, že se změnou zákona změnila pravidla hry bez souhlasu zaměstnance, což nemá nikde obdoby. A na rozdíl od jiných ukončování pracovních poměrů nemá ředitel ani právo na odstupné, jako mají ředitelé v nemocnicích, v jiných státních či polostátních organizacích.
Prostě chybí systém .... jak to je v ČR a v českém školství zvykem.
Neznámý uživatel2015-01-19 08:17:38
Myslím si, že během výkonu funkce ředitele, má ředitel dostatek příležitostí ukázat, zda škola pod jeho vedením pracuje dobře. Stejně tak mohou kontrolní orgány během pravidelných kontrol prokázat, že ředitel pracuje špatně, může být odvolán a žádný šestiletý mandát mu nepomůže. Proto mi přijde zbytečné a v některých případech i nedůstojné, aby ředitel školy dělal na svou pozici znovu konkurz.
Neznámý uživatel2015-01-19 08:09:36
A proč by měli být tito ředitelé měněni? Vždyť vykonávají svou činnost dobře. Dobré přece není potřebné měnit.
Neznámý uživatel2015-01-19 06:52:51
Podle mne se jedná o směšnou akci, která je již předem rozhodnuta. Pokaždé, když jsem se konkurzu účastnil, vždy vyhrála osoba, která již ředitelem byla. Novinka šestiletého mandátu nijak nenapomohla, stále se setkáváme ve školách s těmi samými tvářemi.
Mgr. Dalibor Fusek2015-01-18 19:24:39
Zajímalo by nás, jak se díváte na současné pojetí konkurzího řízení na pozici ředitele školy. Jsou podle Vás stávající obsazení komise a procesy spjaté s tímto řízením optimální? Zcela jistě mají mnozí z Vás své osobní zkušenosti v dané věci, zajímaly by nás Vaše návrhy na případné změny.
Sobota 20.04.2024, svátek má Marcela


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.