Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Aféra speciální pedagogika na UJAK (19.10.2015-25.10.2015)

Neznámý uživatel2015-11-02 21:33:23
Jednoznačně dostudovat! Jsem ředitelkou ZŠ a zaměstnávám učitelku, které se tato situace týká. Musím říci, že pokud bych měla takovýchto učitelů na své škole více, budu jenom ráda. Nejen že je to vynikající pedagog, ale je velice schopna i v jiných oblastech. Vím, že se na ni mohu kdykoli s důvěrou obrátit. Ten, kdo je ze školství ví, že pedagogická teorie sama o sobě ze studenta pedagoga neudělá. Pedagogický um se snoubí s teorií, praxí a schopnostmi. Teorie je podstatné kritérium, ale já osobně dávám přednost ped. schopnostem a praxi. Pokud byl na této univerzitě zjištěn nějaký problém, který je prokazatelný, ať MŠMT zváží její další působení. Ale nechápu, proč by to měli odnášet studenti? Přeji jim, aby všichni úspěšně dostudovali.
Neznámý uživatel2015-10-30 22:27:04
Studenti musí dostudovat! I já se přikláním k názoru, že za tím stojí jakási "vyšší moc". Kdo asi tak tahá za nitky? To se můžeme jen domýšlet. V každém případě není možné, aby to odnesli studenti, kteří tuto situaci ničím nezavinili. Celá tato situace je ostudou MŠMT, které se snaží ze všeho vykroutit tím, že nabízí studentům nová studia. Jak by se asi všem vysokoškolsky vzdělaným lidem líbilo, kdyby po čtyřech letech řádného studia někdo přišel s oznámením, že v tomto studiu nemůže pokračovat a musí zahájit nové? a to nemluvě o faktu, že velká část z těchto studentů má za sebou pětiletá studia na veřejných vysokých školách. Všichni kritici si tak kopou do vlastních řad, jelikož někteří z těchto studentů studovali na stejných školách jako oni a mají dokonce stejné, mnohdy i vyšší vzdělání než oni sami!
Neznámý uživatel2015-10-30 17:06:16
Rozhodně dostudovat.Jiné VŠ nabízejí jen začátek studia a to není dostudování.
Neznámý uživatel2015-10-30 17:00:11
Vážení čtenáři,
jako studenti Sppg - učitelství z UJAK Vás chceme upozornit, že "Informace MŠMT k možnostem dostudování studentů UJAK" je materiál velice zavádějící.

Žádný z přehledu studijních oborů (až na Pedagogickou fakultu MU v Brně) nám nedá potřebnou kvalifikaci speciálního pedagoga - učitele, abychom mohli dále pokračovat ve svém působení učitelů na našich školách (jde o příbuzné, ale neučitelské obory nebo učitelské pro jiný stupeň škol). Navíc nezajišťují vysokoškolským zákonem danou možnost dostudování, ale jen možnost se znovu přihlásit ke studiu na vysokou školu.

Akreditační komise MŠMT vyčetla UJAK nízkou kvalitu, aniž by to jakkoliv konkrétně doložila, pouze uvedla své úvahy a obavy. Vyčetla nízký počet učitelů k počtu studentů - zapomněla však, že na UJAK jde především "kombinované" studium při zaměstnání, jehož základem je samostudium. Vyčetla množství externistů vedoucích diplomové práce, ale neukázala ani jednu diplomovou práci chybně vedenou. Přitom externisté jsou cenným spojení vysokých škol s praxí.
UJAK má velmi vysoké procento uplatnění absolventů v praxi. Neznáme případ, že by někdo uváděl špatně nebo nedostatečně vzdělané absolventy UJAK. MŠMT nám vloni doporučenými dopisy uvádělo, že vhodné vzdělání si máme doplnit na UJAK. Také ministr Chládek nám letos sliboval, že na UJAK dostudujeme.
Většina z nás studovala již i na veřejných školách, můžeme srovnávat kvalitu, úroveň výuky i vstřícnost učitelů, a UJAK je dle nás naprosto srovnatelný s jinými fakultami připravujícími učitele.
V letošním roce Akreditační komise a MŠMT jmenovali na UJAK do všech komisí u státních závěrečných zkoušek své zástupce - ti ani v jednom případě u žádného studenta nenavrhovali horší klasifikaci nebo odmítnutí obhajované práce, než členové komisí UJAK. Nenašli ani jeden příklad chyby.
Přesto akreditační komise až v září 2015 nedoporučila prodloužit akreditaci, byť pouze pro dostudování nás, současných studentů. Rozepsané diplomové práce máme odevzdat v únoru 2016 a státní zkoušky vykonat v květnu 2016.

Letošní absolventi mohli dostudovat, loňští také, předloňští také, celých osm let dozadu také - proč ne my ?
Nechápeme tu zášť, zlomyslnost a zlobu akreditační komise, ani důvod, proč její stanovisko akceptuje i ministryně školství, když nám všem kolektivně znemožňuje dokončit naše studia.
To je základem našeho rozhořčení a našich protestů.
Neznámý uživatel2015-10-30 16:05:02
Studenti mohou jen začít nové studium jinde. Nejedná se o dostudování.Navíc jsou jim nabízeny obory, které jim stejně kvalifikaci nezajistí. Mají právo dostudovat.Jinak většina již mají tituly z veřejných škol-tedy dokázali, že nejsou hloupí, nebo méněcenní, jak naznačuje příspěvek dole.
Neznámý uživatel2015-10-30 11:19:42
Ale studenti snad dostudovat mohou. Pokud opravdu chtějí, tak mohou jinde.
Neznámý uživatel2015-10-30 08:12:04
Jedná se, jako vždy, o politiku, ne o lidi. Proč nechat studovat specialní pedagogy, když se všechny děti budou vzdělávat v základním školství? Zrušíme vše, co fungovalo," ušetříme", nikdo nás nebude z Bruselu peskovat. O to jde především!!!!
Neznámý uživatel2015-10-30 08:04:48
Rozhodně dostudovat!!!! Někteří jsou na konci studia, vynaložili nemalé peníze i ůsilí.Mnohým není 20 let, aby mohli začít od začátku. Je to darebárna MŠMT - co vlastně domluvilo na jiných VŠ? Podmínky, které jsou pro mnohé pracující studenty nepřijatelné.
Neznámý uživatel2015-10-29 09:28:47
Zajímalo by mě proč nedoložili studenti z UJAKU vysvědčení k diplomu.
Pracovnice - vychovatelky jej nedoložily a zdůvodnily to tím, že jej k diplomu nedostaly. Tvrdí, že dostaly pouze diplom.
Neznámý uživatel2015-10-29 09:28:47
Zajímalo by mě proč nedoložili studenti z UJAKU vysvědčení k diplomu.
Pracovnice - vychovatelky jej nedoložily a zdůvodnily to tím, že jej k diplomu nedostaly. Tvrdí, že dostaly pouze diplom.
Neznámý uživatel2015-10-25 19:13:37
Určitě nechat dostudovat, mé kolegyni chybí jen státnice a byla by Mgr.. Pokud dali akreditaci na zahájení studia, musí je nechat i dokončit! Ať zakáží zahájení dalšího 1.ročníku, ale po dvou letech magisterského, nemalých peněz a úsilí je to velká darebárna...
Mgr. Dalibor Fusek2015-10-24 11:20:04
Zdravim vsechny ucastniky teto velmi zajimave a predevsim plodne diskuze. Predne se omlouvam, ze nepisi diakritikou, bohuzel, na mobilnim zarizeni je to problematicke. Vzdelavaci sluzby velmi rady podpori jakoukoliv zalezitost, ktera pozitivne podpori oblast ceskeho skolstvi, a to vsemi dostupnymi prostredky. V tomto pripade se vsak jedna o problematiku spise politickou a mozna i dogmatickou. Ackoliv se muze jevit, ze prevazna cast diskutujicich je naklonena k urcitemu reseni, neni nasim ucelem a ani cilem vstupovat do takovychto kauz. Z daneho duvodu budeme postupovat tak, ze nazory vsech diskutujicich budou na tomto portale vzdy k dispozici a verime, ze i kompetentni osoby, ktere mohou danou kauzu ovlivnit, budou tyto nazory cist a budou je brat v potaz. Kazdopadne, nasi osobni podporu vsichni, kterych se dany problem tyka, maji.
Neznámý uživatel2015-10-24 09:56:32
Vážení,
je zřejmé, že se většina našich názorů shoduje, pojďme proto tyto studenty - učitele podpořit. Prezentujme svůj názor i jinde - MŠMT, odpovědným ve vládě i stranách. Budou i Vzdělávací služby někde výsledky tohoto fóra zveřejňovat? I my můžeme situaci změnit.
Střední škola a Základní škola Beroun, příspěvková organizace 2015-10-23 20:34:11
Vážení, je přeci zcela zřejmé, že nejde o kritiku odbornosti výuky na UJAKu, ale o ryze politickou záležitost. Odbornou výuku na UJAKu zajišťovali především i učitelé, docenti z jiných vysokých škol, pedagogických fakult, kterým akreditace zůstala. Jediná tato univerzita poskytovala odbornou kvalifikovanost studentům speciální pedagogiky zejména proto, že např. na PedF UK v Praze tuto možnost neměli, neboť se zde přijímá jen velmi omezené množství studentů. Ani po několikaletém úspěšném vykonání přijímací zkoušky nebyli učitelé z praxe ke kombinovanému studiu např. na PedF UK přijati. UJAK, jako prakticky jediná univerzita jim studium umožnila k získání odborné kvalifikace tak, aby mohli i nadále působit v praxi jako učitelé speciálních škol. A v čem je ta politika? Nastolená změna MŠMT ve vzdělávání žáků se speciálním vzdělávacími potřebami v rámci inkluzivního vzdělávání t.j. v hlavním vzdělávacím proudu přeci nepotřebuje speciální pedagogy. Když budou všichni žáci "inkludováni", tak proč by ministerstvo a akreditační komise podporovala tento obor? Dovoluji si připomenout jedno staré rčení : "Ryba vždy zapáchá od hlavy".
Dyršmídová, ředitelka speciální školy
Neznámý uživatel2015-10-22 15:14:14
Zaměstnávám jednoho studenta UJAK, který má patřit mezi ty, kteří nedostudují. Na rozdíl od jiných je lidsky fajn, příjemný, s množstvím dalších rozvíjejích zájmů, oblíbený. Vložil nemalé prostředky a čas,aby splnil podmínky a mohl pracovat jako učitel. Nechte ho dostudovat.Dopad opatření akreditační komise postihne nejvíce ty, co za to nemohou, že UJAK neplní očekávání akreditační komise a těch, kteří této škole umožnili existovat.Postihujte viníky.Nekomplikujte ředitelům škol personální obsazování.Již podruhé během roku ztrácím skvělé lidi, učitele kvůli zástupným zbytečným problémům nebo měnícím se předpisům.
Neznámý uživatel2015-10-22 10:23:40
Studenty bychom nechali rozhodně dostudovat na UJAK. Když poslanci mohli odhlasovat Zákon o státní službě, kde je pro úředníky spousta vyjímek především paragraf 201 - Výjimka z předpokladu vzdělání, nechápeme, proč by MŠMT a AK nemohli udělit vyjímku na dostudování několika studentů spediální pedagogiky na UJAK. Většina studujících jsou jistě lidé z praxe, kteří si doplňují potřebnou kvalifikaci a na svých místech se osvědčili. Proto udělení vyjímky na dostudování těchto několika set studentů nám připadne naprosto logické.


Neznámý uživatel2015-10-22 09:13:56
Pokud student plní požadavky dané studijním programem a pokud byl přijat na školu, která měla akreditaci toto studium realizovat má právo studium dokončit. Rozhodnutí akreditační komise bylo neadekvátní a vůči studentům neetické. Veliký problém bude, že tito studenti, pokud jsou zaměstnáni jako učitelé, by měli být podle zákona o pedagogických pracovnících propuštěni, protože přerušili (nebo nedokončili) studium.
Neznámý uživatel2015-10-21 19:41:20
Babiš před chvíli ve zprávách - chybí 5500 regionálních učitelů - a těchto 740 jsou již učitelé, když však nedostudují/dostudovat není stejné jako začít nově studovat - čas, finance, rodiny, .../, bude chybět 6240 učitelů - to MŠMT nevadí? O to víc, že by mohli být speciálními pedagogy - deviza pro současné české školství.
Neznámý uživatel2015-10-21 15:59:32
Dobrý den,znám několik učitelů, kteří získali potřebné vzdělání dostudováním magisterského titulu na UJAK a patří mezi nejlepší učitele na škole. Člověk se dobrým učitelem nestane díky VŠ, ale musí to mít v sobě. Znám také absoloventy jiných (státních) VŠ a v praxi bohužel nestojí za nic. Rozhodně bych nechala studenty UJAK dostudovat. Pokud je někdo ochoten zaplatit tak vysoké školné za učitelský titul, asi to se svou profesí myslí vážně. Proto nechápu postoj pana ředitele v příspěvku níže, možná se tím, že preferuje studenty z jiných VŠ připravuje o kvalitní učitele.
Neznámý uživatel2015-10-21 15:32:44
Určitě dostudovat - oni za to nemohou.
Neznámý uživatel2015-10-21 12:30:33
Vážený pane řediteli, znalosti studentů UJAK ověřovali odborníci MŠMT, kteří ze zúčastnili SZZ na této univerzitě. Neshledali nic nestandartního. Jsem také zaměstnavatel absolventa univerzity a nemám s jeho odborností žádný problém. Na naší škole vykonává funkci výchovného poradce, a to k plné spokojenosti žáků, rodičů, ČŠI,... .Znám i další absolventy UJAK z jiných škol v našem městě a nezaregistrovala jsem, že by jejich ředitelé s nimi měli negativní zkušenost. Není určitě dobré zobecňovat.
Neznámý uživatel2015-10-21 11:20:22
Dobrý den,vzhledem k vynaloženému času, úsilí a financím bych nechal možnost dostudovat studenty, kterým na UJAKu studijní program zrušili, ovšem s nějakým ověřením jejich znalostí. Na straně druhé jako ředitel školy-zaměstnavatel, dávám vždy přednost absolventům jiných škol, UJAK je u mne na posledním místě, znám některé absolventy osobně.
Neznámý uživatel2015-10-19 15:45:25
Jelikož se naší školy/zaměstnance toto téma týká, připojuji svůj názor. Ono je pro některé kolegy velice obtížné sladit studium, zaměstnání i rodinu tak, aby nikdo nebyl šizen. Řada státních VŠ má studium ve všední den a to je pak velice složité pro zaměstnavatele, zvlášť u neúplných škol, jako jsme my.
Neznámý uživatel2015-10-19 12:31:27
Zdá se mi velmi nešikovné, že největší část důsledků ponesou samotní studenti. To je podle mne špatné ....
Mgr. Dalibor Fusek2015-10-18 18:48:29
Zajímalo by nás, jak Vy vidíte aféru na UJAKu. Nechali byste stávající studenty dostudovat anebo byste volili stejné řešení jako MŠMT, případně Akreditační komise? Co si o daném problému myslíte?
Středa 24.04.2024, svátek má Jiří


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (6)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.