Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Povinná předškolní docházka (11.9.2017-17.9.2017)

Neznámý uživatel2017-09-24 18:45:18
My jsme vše zapracovali do školního řádu, domluvili jsme r dodiči pravidla a z Odboru školství našeho úřadu nám přišel přípis, že to nemáme hrotit a když rodiče chtějí s dítětem někam jet, tak ať jedou. Musí ale dodržet povinné 4 hod denně!?!?! Trochu postavené na hlavu. Nikdo nic nechce říct konkrétně, chybí metodický pokyn. Tak k čemu to je, když si stejně máme dělat, co chceme.
Neznámý uživatel2017-09-24 17:38:28
Všechna rozhodnutí a nařízení státu co se týká školství, jsou nedotažená a řeší se až vejdou v platnost. Např. omlouvání předškolních dětí v MŠ. Když jsem vypracovala Školní řád, zveřejnila k 1.9., tak v polovině září se ke mně dostala informace, že způsob omlouvání stanoví školní řád školy. Pozdě!
V květnu nám totiž přišlo, jak postupovat při povinné školní docházce a jak omlouvat - omluvné listy.
A to je jen jeden příklad z mnoha.
Chybí včasné a centrální informování škol o zásadních změnách.
Takže stále něco měníme, sepisujeme, pak vypadáme před rodiči zmatené.
Ředitelky jsou zavalené administativou, hledají, co se zase změnilo, ke všemu je třeba právní výklad a i ten je nejednotný, dostávají úkoly, na které nemají vzdělání - informatika,...učí,....
Co s tím? Asi občas rezignovat,abychom se nezbláznili...
Neznámý uživatel2017-09-19 06:47:09
Valachovou vystřelit na měsíc!!!! Prý vše konzultovala s pedagogy - lež, jako věž. Každý soudný učitel by musel říci NE! Snad příští volby něco změní. Vždyť ten náš stát je Kocourkov.
Neznámý uživatel2017-09-18 13:29:39
Paní Valachovou!! Z předcházejícího komentáře! Ani slovnik v telefonu ji nemůže přijít na jméno!
Neznámý uživatel2017-09-18 13:26:08
Dobrý den, bohužel teprve praxi zjišťujeme dopady. Prestiž školek upadá, díky povinnemu předškolnímu vzdělávání. Doposud, co jsme profilovali upadá a nevýhoda velké školky je takova, ze nám sem OSPOD posila nepřizpůsobivé, kteří se nedostali k zápisu. Navíc jsou nezodpovedni, dělají si ze skolky holubnik a nedodržují terminy. Jsou jich desítky a ja nevím co bude a zda na ne dostanu peníze, když nepřijdou do 30.9. a nebudu je moci vykázat. Mám plné třídy, budu muset přijmout učitelku a udělat organizační opatření, nabourá mi to cely chod skolky. Kde seženu učitelku v říjnu? Asistenta pedagoga k dětem z těchto rodin? Je to dlouhodobá záležitost! Kdo za ne bude platit obědy, když to jsou rodiny o 9.detech? Tyto rodiny nejsou ze spadove oblasti a musí dojíždět přes cele město! Stát nám zkomplikoval co se dá. Kde je práce s dětmi, když trávíte většinu času nad papirovanim a telefonování k s úřady! Opět jsme se dopracovali k tomu, ze suplujeme rodinu! Povinnne předškolní vzdělávání je hloupost! Prosadila bych paní a ala hoboj do me kanceláře na židli, ať se stará!
Neznámý uživatel2017-09-18 10:52:24
Povinná předškolní docházka - nesmysl, Inkluze-další nesmysl, zvláště proto, že byl velmi dobrý systém speciálních škol. Další nesmysl-dvouleté děti v MŠ. Proč nevrátit jesle, kde sestra měla na starosti 6 až 8 dětí, Mohla je učit mluvit, sebeobsluze, samostatně jíst, atp. Tak malé děti do vzdělávacího systému nepatří. Učitelka v MŠ má 28 dětí, i když je možnost mírného snížení počtu dětí ve třídě, ale děti, kterým nerozumíte, nosí pleny, musíte je krmit,atp. Tak to paní Valachová opravdu přehnala. Zavřela bych jí teď ze začátku roku do třídy s 28 dětmi kolem 3 let a nechala bych ji tam v řevu celý den. Určitě by mluvila jinak. Takhle se plánují úplné nesmysly od stolu. Odměňování pedagogů? Ostuda! Půl roku předem se mluví hlavně o tom, jak se přidá učitelům. Pak přidají všem ostatním, hlavně sobě nahoře a z osmi slibovaných procent uvidíte 3. Nebo taky nic. Je to ostuda.
Neznámý uživatel2017-09-17 14:02:51
Všichni jsme naivní optimisti, pro politiky nemyslící stádo.
Nesleduje někdo náhodnou právě nyní nedělní debatu v televizi? To je teprve pošušňání, až to děsí!!
Neznámý uživatel2017-09-17 11:25:49
Přidám se ke kolegyním ohledně platů učitelek MŠ. Je to nedůstojné a navíc je i problém sehnat šikovnou učitelku.
Upřímně i plat ředitelky MŠ nic moc. Mám méně peněz než když jsem učila na 1.stupni speciální školy.
Ale nelituji. Změna je život. Pořád doufám,že se to jednou zlepší. Jsem optimista
Neznámý uživatel2017-09-16 20:59:29
Příspěvky končí...jako ředitelka školy se ale můžete za svoje učitele a ostatní zaměstnance postavit a v případě stávky je podpořit
Jen vás upozorňuji-já jsem to udělala jako ředitelka a druhý den jsem měla na stole odvolání od zřizovatele.
Nelituji toho a pokud bude třeba a vláda nesplní,co slibuje, jdu do toho znovu. A vy? Postavíte se za své učitelky, když jste před důchodem?
Neznámý uživatel2017-09-16 20:40:52
Děkuji za odpovědi, nemyslela jsem to zle, ani ten nižší level, to spíš pohled široké veřejnosti.
Příspěvky pomalu zítra skončí, tak vám kolegové přeji hlavně zdraví, hodné zřizovatele a pochopení rodičů. Pěkné dny.
Neznámý uživatel2017-09-16 20:31:39
Jako ředitelka málotřídní školy učím 16 hodin týdně,spojené 3 ročníky-3,4,5 Čj a M. Na výuku se připravují každý den 3 hodiny.Kromě ředitelky jsem správce počítačové sítě, web master, nákupčí, preventista Bozp,výchovný poradce...vše na co si jen vzpomenete...Pracuji 12 hodin denně,včetně sobot a nedělí a dovolenou nevyjímaje. Mám vzdělání VŠ na 1.
stupeň i na MŠ. Prošla jsem si vším od učitelky MŠ,vychovatelky,ředitelky -včetně šikany za strany zřizovatele. Chápu vaše rozhořčení, ale všichniáme na výběr.
Mj.mezi platwm učitelky v MŠ a Zš je jen nepatrný rozdíl,nemyslíte?









Neznámý uživatel2017-09-16 20:22:39
Jaký nižší level? Já si podřadná nepřipadám!!! Co by rodiny bez MŠ dělaly?
Neznámý uživatel2017-09-16 20:04:25
Paní ředitelko, plně s Vámi souhlasím a k příspěvku předešlému. Nejde o pracovní náplň, jde o zařazení dle katalogu prací a ten posunout učitelky i ředitelky MŠ do vyšších tříd neumožňuje. Takže prvořadým úkolem je přepracování Katalogu prací. A promiňte, já zavistivá nejsem, na to mám velmi blízko do důchodu, ale chci, aby se i mým učitelkám v MŠ zvedla hlavně prestiž. Jak píše paní ředitelka. Povinná předškolní docházka jo, ale vlastně je to pořád nižší level.
Neznámý uživatel2017-09-16 19:08:05
Nejde jen o učitelky MŠ, ale i o ředitelky. Mám VŠ vzdělání na předškolní pedagogiku a jako ředitelka mám 10 pl. třídu - proč? Mám stejnou náplň povinností jako ředitel ZŠ, stejné tabulky, hlášení... navíc nemáme v MŠ žádnou hospodářku školy. Veškerou administrativu dělám sama a ještě 15h. týdně přímé práce. Kolik hodin má ředitel ZŠ????? MŠ je první stupeň VZDĚLÁVÁNÍ, tak proč?
Neznámý uživatel2017-09-16 18:28:03
Proč mají učitelky v MŠ jinou platovou třídu než učitelky ZŠ? Asi proto,že mají jinou pracovní náplň,než třeba školnice s VŠ vzděláním. Je to smutné, když i v našich řadách panuje závist.Nebo si snad myslíte,že kdokoli se středoškolský vzděláním Vás může v MŠ nahradit? Prosím, alespoň my pedagogové nesnižujme vzájemně svoji pedagogickou profesi!
Neznámý uživatel2017-09-16 13:42:48
Dobrý den, povinná předškolní docházka nebo její obdoba už tu jednou byla v osmdesátých letech. Rodiče děti přiváděli do MS v době pobytu dětí venku a my učitelky jsme s nimi pracovaly. Vlastnoručně vytvořené pracovní listy, namalované obrázky. A co dnes? Školský zákon jasné říká, že způsob omlouvání stanoví ředitel MŠ ve školním řádu. Takže u nás se omlouvá telefonicky, nebo do sešitů na šatnách dětí. Přibyly pouze dvě kolonky: předdškolák (Ano- Ne) a důvod nepřítomnosti. Hlásí všichni i malí, aby si zvykli. A o tom to je. Nebýt prohlášení rádoby odborníků o omluvných listech a o nespokojenosti rodičů, nic by se neřešilo. Už jsem něco za 38 let ve školství zažila a věřte, že se to stále opakuje. Jen je škoda, že pedagogové občas musí dělat jiné věci než ty, na které ve škole jsou. A za mě, nepochopila jsem dodnes, proč učitelka MŠ s 30 hodinami týdně má platovou třídu 9 a učitelka v 1. třídě ZŠ s menším úvazkem a méně dětmi má 12.platovou třídu. A to jsou vysokoškolačky i v MŠ.
Neznámý uživatel2017-09-16 12:15:41
Každý pedagog je tak trochu kaskadérem. Riskuje, že dostane od rodičů vyčiněno, riskuje, že se od žáků dočká posměchu, riskuje, že jeho profese nebude doceněna, riskuje, že za svoji mzdu neuživí rodinu.
Otakar Jíra2017-09-15 15:47:02
Používalo se kdysi jedno úsloví. Kdo umí, umí. Kdo neumí, učí; kdo neumí učit, učí učit; kdo neumí učit učit, ten to inspicíruje. A já bych doplnil: kdo neumí učit, ani učit učit, ani inspicírovat, ten to vymýšlí. Když opomenu takové hlupákoviny, jako předškolní vzdělávání co by adaptační proces (a to většinou bez účasti nemotivovaných rodičů) a podívám se na studijní plány pedagogických fakult, či kateder vzdělávajících budoucí učitele, nutně mi musí zatrnout. Podívejte se na časové dotace jednotlivých předmětů, event. na obsahy pedagogických praxí a račte si povšimnout, kolik času je tam věnováno vývojové psychologii, sociologii rodiny a dalším, podle mého nezbytným předmětům. Podívejte se, kolik graduovaných pedagogů by bylo zapotřebí pro personální pokrytí stávajících i budoucích potřeb školství. Myslíte si, že péče o děti do tří let, která byla v gesci ministerstva zdravotnictví byl tak špatný záměr? To by ale bylo příliš jednoduché. Je třeba zákon napsat méně srozumitelně. Nejlépe tak, jak nám radí §§ 16 - 17 školského zákona ( některý z kolegů vyčíslil v dalším textu, kolik novel toto stádium legislativního procesu potřebovalo a kolik ministrů a ministryň se na něm vyřádilo). Jistě dalo i hodně přemýšlení jak vecpat práva a povinnosti pedagogických pracovníků do školského zákona (místo do zákona o pedagogických pracovnících - snad proto, aby vyčerpáni čtením školského zákona neopomenuli zaznamenat, že prakticky všechny tyto body jsou buď opsány nebo parafrázovány roztroušeně po celém textu školského zákona. Pravda: trochu chaosu možná způsobí vyhláška č. 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Zato je to vyhláška jakostní a tučná, spíše takový nepříliš vydařený metodický list na šedesáti stránkách. Kdo chce být pilný, stačí mu pouhý herbartovský dril a má vystaráno. Jestli si však myslí, že mu na základě vědomostí a dovedností stanovených touto vyhláškou bude přidělen nějaký drobný peníz vycházející z inspirace kariérním řádem, bude na omylu. Ten stačili páni poslanci zašantročit. Je to škoda, mohli jsme mít třídy naplněné pedagogickými asistenty, když už žáci "z méně podnětného prostředí s plněním povinné školní docházky liknají. Poněkud šibeniční humor. Souhlasím. Ale i psychohygiena chce své. A že je to příspěvek poněkud neuspořádaný? Souhlasím. Ono se asi o našem školství jinak psát nedá.Ještě štěstí, že naši pedagogové jsou natolik otrlí, že za ten uznávací poplatek za ponížení lidské důstojnosti (tato charakteristika se mi obzvláště líbí) neutíkají k méně náročným povoláním. Třeba takový kaskadér. Co říkáte?
Neznámý uživatel2017-09-13 21:28:47
Vždyť z nich padá jedna perla za druhou. Počínaje povinnou předškolní docházkou a konce dvouletými dětmi. To se máme na co těšit. A o inkluzi ani nemluvím. Tam nemám slov. Mám 8 let praxe na speciální a zvláštní škole jako učitelka a teď 2 roky jako ředitelka MŠ.

Neznámý uživatel2017-09-13 16:41:54
Povinná předškolní docházka je jen buzerace rodin, které se o své děti řádně starají. Ničemu to nepomůže. A pokud chce stát vnucovat pomoc Romům a nepřizpůsobivým, měl by to udělat bez šikany ostatních.
Neznámý uživatel2017-09-13 11:14:32
Co chcete, za 13 let od 1.1.2005 (vstoupení v platnost školského zákona). Od té doby bylo 38 novel tohoto zákona a vystřídalo se tam 11 ministrů. Copak toto je nějaké koncepční řízení. Než našli dveře kam mají jít, tak zase šli. Nejhorší období je nyní. Nápady pečovatelů o naše dobro neznají mezí. Povinná předškolní příprava je naprostý nesmysl narozdíl od předškolní přípravy nepovinné. S povinností totiž narůstá neúnosně administrativa a jejím výsledkem je nic. Uvedu jednoduchý skutečný případ ze ZŠ. Žák do školy nechodil. Cca 80% absence, vše omluveno. Rozhovory s matkou - nic, předání na OSPOD - nic, předání polici - nic. Spousty papírů a času třídní učitelky, výchovné poradkyně, vedení školy. Žák ukončil docházku a vysvědčení s hodnocením z 9 předmětů nehodnocen leží ve škole. Výchovný dopad. Žák pochopil, že na něho nikdo nemůže a dále se tak bude v životě chovat, učitelé dospěli k závěru, že kdyby nikam nic nehlásili, tak se taky nic nestalo. Tolik k povinné školní docházce a s předškolní je to a bude to samé. Klobouk dolů před paní Boučkovou, tohle bych nikdy nedělal. Je to problém rodičů. Nahlásím zřizovateli, že nepřišli a ať stará. Paní ministrině Valachová způsobila svým jednání naprostý rozpad vzdělávání v tomto státě.
Neznámý uživatel2017-09-13 11:14:23
Nemyslíte,že tady by se měli angažovat rodiče! Jsou to jejich děti.Tak proč si to nechají líbit,aby jim státa bral děti. Ale třeba jim to vyhovuje...
Neznámý uživatel2017-09-13 10:37:33
Citace z :Informace o povinném předškolním vzdělávání určené pro zřizovatele. Projednávání přestupků -Před projednáním přestupků je nezbytné, aby škola kontaktovala zákonné zástupce a pokusila se zjistit důvody vzniklé situace. Z praxe: z matriky OÚ obdržím seznam dětí s PPD, nikoli jména a adresy jejich zákonných zástupců, které se mnohdy liší. Ptám se na způsob, jak mám zákonné zástupce kontaktovat, když se k zápisu nedostavili a tudíž nemám k dispozici žádost s kontakty. Mgr. Jana Boučková ( Pozn. letos jsem 11 adres objížděla autem :) to je tedy opravdu posun v úrovni školství.
Neznámý uživatel2017-09-13 09:35:11
To co pácháme na dětech od INKLUZE po omluvný list v předškolním vzdělávání, proboha koho tady kopírujeme? Omlouváme děti v předškolním vzdělávání jako děti v ZŠ, v ZŠ je riziko záškoláctví. Pedagog se má věnovat dětem a ne nesmyslným papírům.Školství bylo koncepční a nyní je to chaos,nekoncepčnost. Už chybí jen nařízení v jakých školních uniformách budou děti chodit.
Neznámý uživatel2017-09-13 09:05:30
Poradí někdo, jak omlouvat předškolní děti z docházky? To jim dáme žákovskou knížku, omluvný list? Budeme požadovat razítka od lékaře?????
VIVAT VALACHOVÁ!!!!
Neznámý uživatel2017-09-12 18:45:28
Souhlasím, jen malé upozornění. Ze Severní Moravy je oněch dětí mnohem méně než ze Severních Čech. Jen pro doplnění.
Neznámý uživatel2017-09-12 15:36:09
Zavedení povinné předškolní docházky je naprosto hloupé rozhodnutí. Již mnohokrát bylo řečeno, že to bylo z důvodů, aby slabé sociální rodiny, rozumějme romské rodiny ze Severní Moravy, musely dát své děti do mateřské školy. Jako páka je 5000Kč pokuty. Nesmysl na nesmysl. Nabídněte těmto rodinám placené obědy a děti přijdou. Takto trpí zbytek republiky, kdy naprostá většina rodin děti do školek dávají. A ty rodiny, které je nedávají, tak jim nechme svobodnou volbu. Díte patří rodině a ne státu. Je to skutečný nárust administrativy a efekt nulový.
Mgr. Stanislav Zelený, speciální pedagog
Neznámý uživatel2017-09-12 11:01:15
93% dětí předškoláků do MŠ chodilo. Proč neudělat něco, jak vše zkomplikovat. Hlavně papíry, zapsat, kontrolovat a dohledávat. Hlavně nenechat rozhodovat lidi samotné.
Neznámý uživatel2017-09-11 20:43:19
Mrzí mne, že byla přerušena možnost zařadit dítě do alternativní školky a zároveň do školky běžné. Tak se alespoň částečně povedlo dětem přiblížit pravidla běžné mateřské školy, která připravuje pro vstup do školy základní. Lesní školky a jiné alternativy zaplnily část týdne a zbytek doplnily běžné mateřské školy. Přišlo mi to v pořádku. Rodiče se rozhodli, ale teď? jen nesmyslné nařízení lidí, kteří vydávají svá rozhodnuti bez ověření praxe. A co se týká omluvit v době dovolené s dovolením ředitelky? Čas dítěte strávení s rodiči je přece nenahraditelnou ani povinné v mateřské škole. .......
Neznámý uživatel2017-09-11 20:09:14
Neuvěřitelná kravina!!!!! Teror státu na rodinách.
Neznámý uživatel2017-09-11 09:29:26
Ono to s tím souvisí asi okrajově, ale mě vždycky zaujme, jakou rozdílnou váhu u nás mají zákony. Když občan poruší trestní zákon, je to jasné. Když škola poruší školský zákon, je to taky jasné. Ale co se stane, když poruší zákon školský občan?... Pokud to nehraničí s trestným činem, asi nic. Mám dojem, že nedostavení se dětí do školky přivedlo příslušné instituce do stavu bezradnosti. Přitom se to dalo snadno předpokládat, zejména v této zemi, kde je remcání a obcházení národním sportem.
Mgr. Dalibor Fusek2017-09-11 06:48:11
Od letošního školního roku nabyl účinnosti zcela nový institut povinného předškolnío vzdělávání v mateřských školách. Doposud se jeví, že spousta zákonných zástupců své děti do školek nepřivedlo. Zajímaly by nás Vaše prvotní poznatky ohledně dané novinky a co si o ní vůbec myslíte?
Sobota 20.04.2024, svátek má Marcela


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.