Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Osmi procentní zvýšení platů pedagogů (18.7.2016-28.8.2016)

Neznámý uživatel2017-06-27 08:58:38
Co všechno si učitel v ČR nechá líbit? Jaké zákony byly pro spokojenost pedagogů udělány? ČSSD jen nařizuje, kontroluje, plná pusa nereálných slibů. Učitelky MŠ se pomalu stávají " hlídačkami" za mrzký peníz.( k 30.6.odchází 4 kvalitní učitelky ve zralém věku za lepším výdělkem) Co dodat....
Neznámý uživatel2017-06-23 13:59:17
Já jen k diskutujícímu, který se domnívá, že vystudovat pedagogickou fakultu je naprostá pohoda a odpočinek. Nevím jak nyní, ale když jsem studoval matematiku, fyziku, tak nás po prvním ročníku z třiceti zbylo devět a doplnili nás těmi, kteří opakovali druhý ročník.
Jinak tato diskuse je zcela mimo. Stačí se podívat, do vyhlášky 263/2007, pracovní řád. Tam odboráři "vybojovali", co má učitel dělat a za co má plat. Není tam ani slovo o tom, co musí dělat dnes ve spojení s inkluzí, co bude muset dělat ve spojení s kariérním řádem. Pane Fusku, je tu v utajení i pan předseda odborů? A k těm osmi týdnům dovolené. Ty si každý učitel zaslouží. Myslím, že by si je zasloužily i jiné profese, ale to není problém učitelů, přesněji pedagogických pracovníků. Pedagogický pracovník na rozdíl od ostatních profesí si musí těch osm týdnů vybrat v červenci a v srpnu.
Neznámý uživatel2016-09-16 07:01:18
Víte, že navýšení platu pedagogů není 6%, ale jen 5% nebo něco málo přes 5%? To slavní úředníci neumějí ani správně počítat? Pravděpodobně jim chybí maturita z matematiky!!!!!!!!!!!!
Neznámý uživatel2016-09-05 23:59:43
Události - 5.9.2016 ČT24: ... meziroční nárůst průměrné mzdy v ČR 4%.
Osmi(resp. šesti)procentní zvýšení se rázem scvrklo na polovinu.
Co k tomu dodat? Snad už jen trochu smíchu, ne?
Neznámý uživatel2016-09-02 21:33:47
Avi - kdo by tedy poradil, co dále s peticí, aby ji podepsalo co nejvíce nespokojených učitelů a odbory, které by nás měly zastupovat nijak nereagují!
Neznámý uživatel2016-09-02 19:36:10
Re : Mgr. Dalibor Fusek 2016-08-26 15:43:43
Cituji:Za prvé, v portálu jsou zaregistrováni mnozí vrcholní politici z oblasti nejen školské (z důvodu ochrany osobních údajů je není možné jmenovat), dá se tedy předpokládat, že k diskuzi se dostaly i "osoby, které mohou situaci skutečně změnit".

Škoda, že Vámi zmínění politikové nemají odvahu zde reagovat veřejně - tj. podepsat se. Petici paní Lenky V. podepsalo jen pár lidí. To je naše vizitka! Postěžujme si a nechme si od veřejnosti všechno líbit!
Zapomněli jsme, že náš vzor byl J.A. Komenský? Máme jen to, co si zasloužíme- být novodobými otroky!
Neznámý uživatel2016-09-02 19:21:52
Souhlasím s pisatelkou níže. Pro Moniku: Pokud není práce s dětmi pro vás koníčkem - rozhodně si hledejte jiný zdroj výdělku. Co se týče příplatků, měl by vám ředitel po nástupu do práce dát k podpisu vnitřní platový řád, kde se dozvíte, za jakých okolností máte nárok na osobní ohodnocení či odměny.
Neznámý uživatel2016-09-02 18:56:15
A moje zkušenost - na konci školního roku jsme byli upozorněni, že od Od nového školního roku nebude žádné osobní ohodnocení...to , že se zvyšují tarify a ředitelé na to nedostanou peníze do rozpočtu, není tajemství.|Paní m.Valachová je překvapená!!!! Je zřejmé, že není v obraze! Rozeštvávat pedagogy proti sobě nebo svádět vinu na nekompetentnost ředitelů...Odbory, styďte se!To nám ten školní rok pěkně začíná...
Neznámý uživatel2016-08-30 22:08:00
Obdivuji odvahu a držím palce-moje zkušenost- při nástupu příplatek žádný, po mateřské
800 Kč, potom 2500, nyní 1000 Kč- po 31 letech praxe
Neznámý uživatel2016-08-30 20:52:06
Dobrý den, přemýšlím o tom že budu učitelkou. Můj plat se bude podle tabulky číslo 9 https://www.pracomat.cz/poradna/pro-pracujici/228-platy-statnich-zamestnancu.html ? Jaký je běžný osobní příplatek při nástupu a žádné praxi? A roste časem, nebo se zvyšování mzdy děje jen skrze odpracované roky? Děkuji, Monika
Neznámý uživatel2016-08-30 17:12:26
Provozní dostali cca 480,. hrubého!!!!!!
Mgr. Dalibor Fusek2016-08-30 13:06:36
Dobrý den, problém je v tom, že nařízení vlády o platech nebylo novelizováno jen v dané příloze č. 9, ale i v samotném znění nařízení. V novelizovaném paragrafu byl učiněn odkaz na tabulku přískušející nepedagogům. Bohužel nemám nyní čas to hledat. V bance souborů naleznete celé znění novely, kde si to můžete dohledat.
Neznámý uživatel2016-08-29 21:25:56
Dobrý den, kde najdu prosím Vás tabulku k navýšení tarifů pro provozní zaměstnance ve školství od 1.9.2016? Zatím jsem na tomto portálu našla jen přílohu č.9, která jak se domnívám je pro pedagogy , jiná u schváleného nařízení vlády nebyla. děkuji
Neznámý uživatel2016-08-29 10:16:35
Absolutně souhlasím s předchozí pisatelkou, jsem na tom úplně stejně...
Neznámý uživatel2016-08-29 08:36:04
Pracuji ve školství přes 20let jako ekonomka školy. Mám vysokoškoslké vzdělání, musím umět vše- být sekretářkou, personální, mzdovou, pokladní, účetní i vedoucí školní jídelny atd. A jsme jako nepedagodové v nejnižší tabulce státních zaměstnanců. V současné době má učitelka MŠ s maturitou vyšší tarif, než já po 20 letech. Asi bych měla jít dělat ekonoma někam jinam
Neznámý uživatel2016-08-29 06:20:50
Planě souhlasím s tímto komentářem, měl by se nad tím už také někdo zamyslet:
Dobrý den, nevím proč mají nepedagogičtí pracovníci ve školství přidáno pouze 4%.
Považuji to za diskriminaci. Většina ekonomů na školách mají také VŠ vzdělání
Neznámý uživatel2016-08-26 19:40:47
Avi - je to pravda milí kolegové, my si tady zanadávame a popláčeme, ale žádný faktický smysl to nemá, pokud o nás nespokojených nebudou dostatečně vědět i ti nad námi, četla jsem několik článků ohledně platů- dle nich tím, že vláda přidala hodně na zdravotnictví a vědu, na kantory už bohužel těch 10% nezbylo, nevím, co je na tom pravdy.
Jsem samoživitelky praxe 31 let- mnoho let se vzdělává ve svém oboru - kurzy, školení...,takřka již 25 let, podle pana Fialy a Kalouska byla chyba, že se peníze daly do tarifů, jak tedy budou odměňováni ti " kvalitní " učitelé - je to opravdu směšné, u nás na menší škole má každý učitel několik funkcí a k tomu ještě mraky administrativy, sepisování na sociálky, neustálá hodnocení a výchovné komise s rodiči. Všichni kantoři ZŠ vědí, o čem mluvím. Proto jsme se pokusily / my ženy / vyjádřit protest peticí, kterou zatím podepsalo pouze 113 lidí. Bylo by tedy dobré se připojit. Petice dostupná pod příspěvkem Lenka V.
Mgr. Dalibor Fusek2016-08-26 15:43:43
Zdravím Vás všechny, chci tímto reagovat na předchozí výzvu, a to několika směry. Za prvé, v portálu jsou zaregistrováni mnozí vrcholní politici z oblasti nejen školské (z důvodu ochrany osobních údajů je není možné jmenovat), dá se tedy předpokládat, že k diskuzi se dostaly i "osoby, které mohou situaci skutečně změnit". Otázkou zůstává, jestli skutečně také chcou. Tím se vyjadřuji k zaslání diskuze politikům. Za druhé již k samotné diskuzi. Pportál slouží všem skupinám z oblasti vzdělávání, tudíž i oponentům většinového názoru. Z předchozí diskuze lze vyčíst, že ne všichni souhlasí s většinovým názorem, jsou zde i takoví, kteří jej rozporují. Navíc je problematické zasahovat do oblasti makroekonomiky s jednoznačným názorem, jedná se o problematiku veskrze spornou. Pokud bych se měl vyjádřit osobně: "Pokud požaduji zvýšenou částku do určité rozpočtové kapitoly, musím také říct, ze které kapitoly peníze odeberu (a to již přehlížím zásadní princip vyrovnaného rozpočtu, který současná vláda není schopná udržet). Jednoduše tedy si nedovolím takto jednoznačná vyjádření, i když se mi mohou zdát správná." Za třetí, tento portál "slouží všem", nikoliv jen jedné skupině, i když s ní můžeme sebevíc souhlasit. Podobná vyjádření jsou v kompetenci odborů či profesních sdružení (k tomu jsou určeny a proto si je platíme), nikoliv informačních médií. Je nám to velmi líto, ale účelem portálu je zachování si rovného přístupu ke každému názoru. Pokud bychom tento princip porušili, mohli by nás k "peticím" vyzvat např. mladí lékaři, že se jim nezamlouvá novela zákona o počátečním anebo dalším vzdělávání lékařů anebo řidiči, že je podle jejich mínění potřeba učňovského vzdělání při řízení automobilu zcela zbytečná. To již však přesahuje poslání našeho portálu.
Neznámý uživatel2016-08-26 15:16:09
Panu Mgr. Fuskovi
Odešlete prosím níže vedenou diskusi našim politikům?
Nebo jsme si zase jen hezky poplakali, začne školní rok, sehneme hlavy a jsme přeci zodpovědní, a tak zase celý rok budeme MAKAT?
Neznámý uživatel2016-08-26 15:13:10
Osmi procentní navýšení je jen dobrou zprávou pro veřejnost a novináře.
Tuto částku pedagog nedostane. Navýšení je směšné s ohledem k vysokoškolskému vzdělání a náročné práci pedagoga. Dělník ve Škodě Mladá Boleslav má ZÁKLADNÍ PLAT 32 000,- Kč příplatky a jen v klidu pracuje a po směně má volno a klidnou mysl.Pedagog musí jednat se žáky, čím dál více s nezvladatelnými rodiči. Ano, rodiče se stávají největším problémem ve školách. Nedivme se mladým, že nechtějí do školství. Za směšných 22 tisíc? I nástupní plat středoškolsky vzdělané asistentky je 25 tisíc! Konec našeho školství se blíží. POLITICI UŽ SE KONEČNĚ PROBUĎTE. A hlavně si politici nezapomeňte už k tak velikým platům zase VELMI přidat!!!
Neznámý uživatel2016-08-26 13:23:24
Dobrý den, nevím proč mají nepedagogičtí pracovníci ve školství přidáno pouze 4%.
Považuji to za diskriminaci. Většina ekonomů na školách mají také VŠ vzdělání.
Neznámý uživatel2016-08-26 12:57:56
Pokud si někdo myslí, že průměrný plat učitelky MŠ je 26.500,-Kč, tak bych takový plat po 35 odučených letech chtěla. Takové hezké průměry vzniknou ale i s platy ředitelek.
Neznámý uživatel2016-08-26 11:25:43
Není důvod si stěžovat, vždyť v TV říkali, že učitelky MŠ mají průměrný plat cca 26500Kč a učitelé ZŠ dokonce cca 32000Kč Navýšení bude v průměru o 2500 Kč. Když to říkali v TV tak to bude jistě pravda. Slyším neustále kolem sebe:"co by učitelé ještě chtěli", ale vysvětlujte lidem v okolí, že Vy ani po 32 letech praxe takový plat nemáte a nikdy mít nebude. Že Váš skutečný průměrný příjem bude po tomto přidání o několik tisíc nižší.
Neznámý uživatel2016-08-26 07:57:52
Božena
Nejhůře vždy dopadnou učitelky mat.škol.Většina mají vysokoškolské vzdělání,dělají logopedii,integraci - inkluzi,musí být všestranné,mají vysoké úvazky.Ve školkách jsou vysoké počty dětí,zařazují se dvouleté děti,bude povinná předškolní výchova.Srovnáná9. a 11.či 12 pl. třídy je veliké v rozdílu. Po mateřinkách se chce vše. Problémy s ohodnecím mají i ředitelky sloučených právních subjektů.Velikostí a počtem budov přesahují mnohdy leckteré zákadní školy,také systém řízen je náročnější. Nikdo ze zřizovatele na to nebere ohled. Odměňování ze strany ved. odborů školství,radních a dalších úředníků je mizerné.Panuje závist,nedovedou nebo nectějí posoudit míru odpovědnosti a náročnosti práce řed. Je to tak,že se srovnávají,nevím proč a používají předpisy z městského úřadu.Aplikace předpisů podle jejich úředníků je nevýhodná,protože specifická je škola.Nechce se jim vytvářet předpisy pro školy a ředitele.Hlavně odměňování má formální charakter. Dopadá to tak,že podřízení zaměstnanci ve škole řediteli pak mají ohodnocení a odměňování vyšší než ředitel školy.ředitel školy musí umět vše,je neustále kontrolován,úředník dělá jednu agendu celý život a má zázemí v další administraive - ICT,spisová služba,právník úřadu ad. Panuje velká nespravedlnost,každý vidí jenom prázdniny,nejhorší metlou na ředitelebyly rekonkurzy.Mladé učitelky do školek nechtějí,po středních školách jdou raději na VŠ.Letos to bylo enormně znát při obsazování pracovních míst.Všude se hlásá koik dostanou učitelé,ale kteří_
Neznámý uživatel2016-08-25 22:11:23
LENA - Fascinuje mě co je ochoten český učitel unést(neustále se zvyšující množství práce, soustavně měnící se podmínky pro práci, mnoho odborníků co radí jaké máme rezervy,co je pro nás dobré...., jen ohodnocení máme horší než zdravotní sestry. Přivydělat si můžeme v Kauflandu u kasy, neboť přesčasy ve školství již dávno děláme ZADARMO!Bohužel takový učitel češtiny a dějepisu, nebo ti kolegové co učí na prvním stupni se asi těžko seberou a půjdou učit za hranice,jak to chytře dělají lékaři. Naše školské odbory již dávno nejsou naše,ale my jejich.Vezměme si příklad z právníků a lékařů,jak se dokáží brát za své a pokud se nesjednotíme, dobře nám tak.
Neznámý uživatel2016-08-25 08:25:44
BANKA SOUBORŮ - Nařízení vlády č. 564/2006 Sb.
Neznámý uživatel2016-08-25 07:42:59
Prosím - kde se dají sehnat nové platové tabulky?
Neznámý uživatel2016-08-24 22:33:18
Tak, milí kolegové,pojďme proboha už něco hmatatelného udělat,ať už jsou to protesty, nezávislé odbory, nebo něco jiného, pojďme se spojit jako lékaři, náš problém je,
že je zde převaha žen, chtělo by to muže, jinak budeme ještě poslouchat několik let " konec levných učitelů" a pozorovat modrá odborová trička. Avi
Neznámý uživatel2016-08-24 19:43:59
Na konci letošního škol. roku jsem trošku bilancovala a napsala dlouhý dopis původně adresovaný MŠMT a petici http://www.petice24.com/petice_za_zvyeni_plat_pedagogickych_pracovnik. Obojí jsem rozesílala e-mailem svým známým. Platy ve školství mi připadají výsměchem i po zvýšení tabulek. Chtěli jsme s kolegy z naší školy 1.9. 2016 do stávky, ale u nás ve škole odbory nejsou, tak jsem se s prosbou obrátila začátkem srpna na centrálu našich šk. odborů.o podporu a záštitu. Dodnes mi nikdo neodpověděl. Lenka V.
karel vacek2016-08-24 10:07:04
Na nové tarify je opět smutný pohled a osmi procentům nelze věřit.
Neznámý uživatel2016-08-22 15:34:07
viděl jsem návrh zvýšení platů pedagogů. To je výsměch zdravému rozumu. Nestydíte se politici ??
Neznámý uživatel2016-08-22 15:31:42
cituji jednu vedoucí odboru školství: proč mám navrhovat odměny ředitelům, když já jsem žádnou nedostala ? Absolventka střední školy.
Politici to neřeší. A nemá být škola apolitická ?
Neznámý uživatel2016-08-21 20:08:16
Souhlasím s tím, že náročnost práce ředitele na vesnicích je náročnější, protože je na všechno takřka sám a také, že by stanovení příplatku a odměn nemělo být na libovůli zřizovatele.
Neznámý uživatel2016-08-21 15:00:18
"""ale student SŠ většinou látku ve výkladu vyslechne a pak samostuduje dál, navíc je v SŠ dobrovolně a SŠ jej může kdykoliv za prohřešky studijní či kázeňské vyloučit. """ Fakt si to někdo myslí?:))) Za studijní prohřešky se nevylučuje, studium se klasifikuje. Vyloučení z důvodu nekázně často dopadne tak, že se na odvolání žák vrátí zpět rozhodnutím zřizovatele. O "samostudiu" bych mohl napsat román...
Učitel je placen úměrně tomu, jakou váhu tento stát přikládá vzdělání.

O výuce na prvním stupni ZŠ taky leccos vím - nabubřelé ŠVP, přeplácané strakaté nepřehledné učebnice plné "zvířátek na statku", absence systému v učivu, skákání z tématu na téma a hlavně: prošvihnutá doba, kdy si děti snadno a rády pamatují.
Neznámý uživatel2016-08-21 11:45:40
Reaguji na příspěvek 2016-08-19 11:32:38
Prosím Vás, plat SŠ učitele průměrně 28 000 Kč je sice krásný, ale kdy na něj např. dosáhnou učitelé ZŠ? Myslím, že rozdíl mezi náročností prací je více než markantní . SŠ učitel je sice odborník na svůj obor, ale student SŠ většinou látku ve výkladu vyslechne a pak samostuduje dál, navíc je v SŠ dobrovolně a SŠ jej může kdykoliv za prohřešky studijní či kázeňské vyloučit. Tohle učitel ZŠ absolutně nemůže, takže mu nezbývá než se trápit a navíc je potřeba látku dětem na ZŠ zejména pak na 1.stupni ZŠ opravdu důkladně vysvětlit= nalít do hlavy-dítě v tomhle věku těžko někdo donutí, aby si doma sedlo k učení a bez základů získaných na 1.st. nemůže pokračovat dál.
DÁLE K NOVÝM PLAT. TABULKÁM: považuji je za výsměch učitelům s dlouholetou praxí a zkušenostmi. 12. plat. třída u absolventa se zvedne cca o 2 500, u učitele s praxí do 27 let o 1500. Není to náhodou degradace zkušeností a léty získávaných dovedností pracovat s různými osobnostmi a kvalitami žáka?
K PLATŮM ŘEDIELŮ: Rovněž výsměch = náročnost práce ředitele v malotřídních školách na vesnicích je diametrálně náročnější než ředitele úplných ZŠ např. ve městech. Ředitel malotřídky je na všechno takřka sám, ředitel ZŠ úplné má lidi na to, aby se s nimi podělil o práci. Legislativa a i povinnosti jsou ovšem u obojích ředitelů stejné.
Optimálním návrhem se mi jeví vytvořit pro ředitele škol odpovídající plat. třídu úplně mimo učitelské tabulky , ve které by ale byla zohledněna i délka praxe ředitele ve školství. Rovněž stanovení příplatku za vedení bych dala paušální, neboť opravdu záleží na libovůli ( v některých případech i zlovůli)zřizovatele, zda přizná řediteli minimální výši nebo maximální výši povinného příplatku za vedení. A když o tomhle např. rozhoduje starosta, který není ani vyučen v žádném oboru, těžko se s ním přit, že?
Neznámý uživatel2016-08-21 11:22:48
Neznámý uživatel
I já se plně ztotožňuji s názorem, že o platech ředitelů by neměli rozhodovat členové rad obcí - "nekompetentní, závistiví úředníci, politici", kteří se arogantně vysmívají a ponižujícím tónem se dotazují ředitelů:"A za co chceš odměnu?". Nedávno jsem se dotazoval, zdali není šikanózní jednání rady obce, když řediteli školy rada obce neschválí odměnu a všichni zaměstnanci školy jsou zaměstnavatelem odměněni. Bylo mi odpověděno, že je to jeden z mnoha nevolnických přežitků v našem školství. Je to smutné, že v dnešní době má vysokoškolsky vzdělaný ředitel školy, který při konkurzním řízení obhajuje své postavení před odbornou komisí, postavení "nevolníka". Ředitel školy má mnohdy větší čistý příjem o 2000-3000,- Kč než řádový pedagogický pracovník, ale zodpovědný je za vše. Něco dle mého názoru není v pořádku a lidé, kteří mají tu možnost s touto situací něco udělat a změnit ji, ať se ukáží. To, že si v diskusním fóru vyjádříme své špatné zkušeností je pěkné, ale my potřebujeme konkrétní činy a především pozitivní změnu. Platové ohodnocování zřizovatelem plně koresponduje s jejich šikanózním jednáním vůči statutárním zástupcům škol, které je čím dál tím více aktuální.
Neznámý uživatel2016-08-21 11:07:57
Názor jednoho poslance : když si můžeme vybrat hostinského, tak přeci zvládneme i výběr ředitele školy včetně je hodnocení. Degradace ředitelů škol.
Neznámý uživatel2016-08-20 08:42:33
Mám stejnou zkušenost a souhlasím s příspěvkem,že o platech ředitelů by neměl rozhodovat zřizovatel/nekompetentí a závistiví úředníci/.Navíc je to ponižující pokud by si ředitel navrhnul odměnu musí mu ji schválit zřizovatel,který mu ji buď neschválí nebo sníží a napíše zdůvodnění,že je nedostatek financí a proto je to tak jak to je,ale přesto si práce učitelů váží.Je to opravdu smutné týká se to i příplatku za vedení,který zřizovatel může také ovlivnit .
Ondráš2016-08-19 20:59:08
Tady pomůže jediná věc: založit nové nezávislé UČITELSKÉ ODBORY a zmobilizovat kantory podobně jako to dokázali před pár lety lékaři. A skutečně stávkovat. Pak se miliardy najdou.
Neznámý uživatel2016-08-19 20:40:52
Ale nejspíše jsme se neposunuli ani na oněch 55 %, protože i ostatní VŠ letos dostanou přidáno, a to často více, než my. Takže stále platí těch 52 %. Když na jaře ministryně vyjednávala o 10% navýšení našich platů, řekla, že k tomu potřebuje 9 mld. Kč. To znamená, že náklady na naše platy (100 %) jsou cca 90 mld. A protože jsme zhruba na 50 % příjmů, které si zasloužíme, znamená to, že každý rok nás stát šidí o cca 90 mld. Kč a že by také odbory měly pro nás požadovat 100% navýšení, ne 10%. A také to, že těmi 90 mld. stát školství vlastně tuneluje, pardon, podfinancovává. Jestli tedy stát má na školství pro všechny zdarma, měl by je opravdu hradit a ne to brát svým učitelům!
Neznámý uživatel2016-08-19 20:32:03
A všimněte si, že školské odbory jsou s výsledkem své neschopnosti něco skutečného vyjednat spokojené. :-)
Znáte všichni tu poslední zprávu OECD o školství (viz web MŠ) – ČR je úplně poslední ze všech zemí OECD podle platů učitelů. Nejde o absolutní srovnání v dolarech, ale relativní v % proti průměrnému platu VŠ absolventů v dané každé zemi. My jsme na 52 % prům. platu VŠ, Mexiko a Chile je kolem 100 % a Turecko na 110 %! Posledním 6% zvýšením jsme se dostali na krásných 55 % platu VŠ v ČR a pořád zůstáváme poslední v OECD i za Ruskem! Fakt velký úspěch školských odborů!
Neznámý uživatel2016-08-19 20:25:31
Teď jsem si přečetl nové tabulky a je mi z toho smutno. Před chvílí jsem se z rozhlasu dozvěděl, že odboráři v TPCA v Kolíně si vymohli zvýšení latů, takže v r. 2019 bude základní dělnický plat 32000 Kč. Já se 40 lety praxe ve svém oboru po VŠ a podobně dlouhé pedag. praxi na SŠ budu mít stále o 3 tis. méně. Ve svém vlastním oboru jsem dosáhl slušných úspěchů (vyhrané soutěže, ceny atd.), ve svém odborném zaměstnání jsem měl před 10 lety 70 tis.. Teď jako SŠ kantor mám v podstatě třetinu. Kdy už někdo v tomto státě nahlas řekne, že VŠ odborník má vždy a zásadně dostat podstatně více než dělník? Nebo máme stále ještě komunimus a nesmí se to? Lidl v červnu navýšil všem zaměstnancům (a to platil lidi nejlépe ve své branži) platy o 25 %, takže i prodavačka v diskontu má už více peněz než my. !!!
Neznámý uživatel2016-08-19 11:33:06
Opravdu je úžasné, že se zvýší platy učitelů. Mám známého a ten je ředitel školy. Učitelům platy zvýší a jemu zřizovatel ne. Přestože po inspekci byla škola hodnocena velmi dobře. Kdy si už někdo uvědomí, že o platech ředitelů škol rozhodují mnohdy nekompetentní a závistiví úředníci, potažmo politici.
Neznámý uživatel2016-08-19 11:32:38
Reakce: 2016-08-18 06:39:53 Ráda bych zde trošku mírnila napětí. Vycházet z PRŮMĚRNÝCH PLATŮ je dosti ošidné. Ano, podle čeho jiného srovnávat? Těžko říct. Ale průměrný plat je opravdu dosti nekonkrétní číslo. A prakticky o ničem moc nevypovídá. O tom, že platy učitelů nejsou nic moc, o tom není potřeba diskutovat. Že lékaři mají více - to jim snad nebudeme vyčítat a závidět. Jejich práce je nesrovnatelně náročnější a zodpovědnější než práce kohokoli jiného. Ale že i úředníci mají podstatně více peněz (až o deset tisíc, jak se píše v článku),s tím nemohu souhlasit. Pracuji ve škole jako ekonom, jsme Mgr. Před nástupem na toto místo jsem měla také nabídku pracovat na magistrátu, rovněž na ekonomické pozici. Ano, plat mi nabízeli vyšší (vycházeli pochopitelně z tabulek) - o 3 tisíce. Já si stejně vybrala práci ve škole - je mi to milejší než sedět na úřadě. Průměrný hrubý plat učitele střední školy (viz článek) je 28 tis. Kč. Mě na magistrátu nabízeli 20 tis. Kč, po 10 letech praxe. Tím jsem chtěla říci jen jedno - zmíněný článek je spíše populistický a nezpůsobí nic jiného, než více řevnivosti a blbé nálady mezi učiteli.
Neznámý uživatel2016-08-19 09:20:19
Je úžasné, jak se vláda prezentuje, že navýší platy učitelům. V praxi je to tak: Jsem ve funkci ředitelky od roku 2008 - tenkrát jsem měla dostatek finančních prostředků na vysoká osobní ohodnocení a na odměny pro aktivnější zaměstnance (ne jen pedagogy). Po několika "navýšení" platů dle tabulek nemají pracovníci žádné osobní ohodnocení a letos poprvé budou i odměny velmi nízké. Tak se ptám, je navýšení platů skutečným navyšováním, nebo je to krok k rovnostářství příjmů?
Neznámý uživatel2016-08-18 07:33:35
I kdyby nakrásně došlo k osmi procentnímu zvýšení platů, je to nějakých 1800 Kč, po zdanění něco kolem 1200 Kč čistého.Když si ta samá procenta přidají ti, kteří ve sněmovně spí, hrají na PC karty, čtou si noviny a vykonávají podobné činnosti, ti, kteří o platech rozhodují a neustále krmí veřejnost, jak na zvýšení platů nejsou prostředky a pak ve svých rezortech rozdávají odměny ve výších, které se rovnají ročnímu platu pedagoga, je to zhruba 1/3 platu učitele. Vždyť jsou jim učitelé jen pro smích. Ale mně se z toho chce spíš plakat :-(
Neznámý uživatel2016-08-18 06:39:53
Snaha zvyšovat platy ve školství je jistě správná. Navýšení o 8% je však zcela nedostatečné. Aby byli lidé motivováni pracovat ve školství, museli by mít alespoň průměrný plat vysokoškoláka v ostatních profesích. V současné době odchází většina absolventů pedagogických fakult pracovat mimo obor. Porovnání výše platů vysokoškoláků vyšlo například v učitelských novinách: http://archiv.ihned.cz/c1-64540470-ucitele-jsou-nejhure-placenymi-vysokoskolaky-lekari-ci-urednici-berou-prumerne-o-deset-tisic-vic
Neznámý uživatel2016-08-16 23:37:32
A kdy vyrazíme proti větrným mlýnům jako Don Chichot de la Mancha?
Neznámý uživatel2016-08-15 14:08:08
Členové vlády si sama sebe váží až moc, jsou na sebe pyšní!!!
Neznámý uživatel2016-08-15 08:25:44
Ve školství tí, kteří schvalují to,,zanedbatelné" navýšení zapomínají na to, že učitel je současně psycholog, sociolog, hudebník, výtvarník, manažer a mnohdy taky policajt. V MŠ pak také asistent, chůva, sociální patolog. Ředitel pak je ten, který zodpovídá za vzdělání, bezpečnost, vztahy mezi rodiči, personálem, dětmi, veškeré smlouvy, právní akty školy. Za to má anonymy,dozor zřizovatele, kontrolních orgánů rodičů. A PLAT. UČITELÉ DĚKUJÍ A NEODCHÁZÍ. DĚLAJÍ SVOU PRÁCI RÁDI. Kde je ale potřebný STATUT učitelské profese.Nadávat na učitele je jednoduché, hledat chyby...., ale všichni ti, co dnes schvalují to malé navýšení platů chodili do školy a učil je učitel. Vláda, která si učitele neumí vážit si neváží ani sebe. A TO JE SMUTNÉ.
Neznámý uživatel2016-08-13 08:27:17
Souhlasím s 12.8. 9: 32:13. Hlavně, že všichni jsme si rovni.... bez provozních se ve školství opravdu neobejdeme - hlavně v MŠ. 1/2 roku nemůžeme sehnat uklízečku, ani z úřadu práce tento" lukrativní úvazek" nikdo nevzal.
Neznámý uživatel2016-08-12 09:32:13
Jedna maličkost - z pohledu současných problémů ve školství zanedbatelná (uznávám), ale přece jen ji tady zmíním. Týká se nepedagogických pracovníků. I u nich dojde k navýšení platu, a to o 4%. Všem zaměstnancům státní správy se od listopadu zvýší plat o 5%. Je snad účetní ve škole něco méně, než účetní na kraji či magistrátu??? Je to jen další důkaz toho, že zaměstnanci ve školství jsou podhodnocováni.
Neznámý uživatel2016-08-12 08:57:32
Kdo odpracuje hodiny, které ředitelům sníží? To dostanou učitelé navíc, že k tomu, že se jim o těch pár usmolených stovek zvýší plat...půjdou s tím i hodiny přímé pedag. činnosti. Je ale i ostuda, když učitel si přivydělává jako uklízečka a ředitel, ač vlastně manažer, má tolik pedag. vzdělání, že nakonec spíš šéfuje lidské zdroje...a plat má stále jako učitel, no, možná trochu lepší učitel...ale manažerskému platu se to nepodobá...
Neznámý uživatel2016-08-11 09:59:07
Zbytečná diskuze, jen sypání soli do ran školství. Pokud se opravdu razantně nezmění koncepce, je vše marné. Všichni učitelé , ať jsou na jakémkoliv stupni vzdělávání, odvádí skvělou práci. V podmínkách, které by v jiném oboru neakceptovali. ( mají snad úředníci, právníci nezi sebou člověka vyžadující ind. péči?)Asi ne, nestačíš - jdi dělat něco jiného. Co chudáci děti? Nestačíš? Máš smůlu, tady budeš sedět!!!
Neznámý uživatel2016-08-10 20:31:09
Naše ZŠ a MŠ přijme: Vedoucí učitelku MŠ, učitelku MŠ, uklízečku. Benefity: 8 týdnů dovolené, uklízečka 5 týdnů. Nástupní plat podle tarifů - vzdělání, praxe atd. zářijové navýšení. Všichni Vám budou takový job závidět. V brzké době budeme potřebovat i školníka. A učitelku pro 1. stupeň ZŠ, ta nynější se chystá odejít. Na II. stupni máme z 13 členného kolektivu 3 důchodkyně, které také do roka skončí.
P.S. Proč jen nemůžeme nikoho sehnat?
Neznámý uživatel2016-08-09 19:06:40
No, v červenci schválili zvýšení platů od 1.9.2016, ale kdy zveřejní platové tabulky, aby učitel, který by chtěl nastoupit do školství , věděl, za kolik bude dělat. V každém oboru zajímá přece uchazeče o zaměstnání nejen jeho prac. doba, ale hlavně, jaký plat zaměstnavatel nabízí. Jak to tak vidím, tabulky se objeví určitě v přípravném týdnu. To pak budou fofry.
Neznámý uživatel2016-08-09 19:03:13
K uživateli-inženýrovi, který pracuje na kraji za zřejmě stejný nebo nižší plat než učitelé: Myslím, že podmínky Vaší práce na kraji a práce učitele např. v MŠ nebo na ZŠ ( ze kterých nemůžete žáka vyloučit kvůli jeho chování, ba dokonce s financováním na žáka nemůžete ani rodiče taktně přimět, aby své "zlatíčko" důsledně umravňoval(na rovinu upřímně rodiči sdělit problém je při současném financování škol luxus = ztrát žáka a jeho přihrání jiné škole= - peníze na platy) se nedají opravdu srovnávat. Věřím, že Vám při Vaší jistě rovněž zodpovědné práci nikdo neskáče málem po hlavě ( nebo po skříni-viz integrace žáků s poruchami )
Neznámý uživatel2016-08-04 09:15:59
Veškeré diskuse na téma školství,učitel, navýšení platů a podobně jsou zbytečné. Je to totiž stále stejné - do éteru se vypustí informace o navýšení platů učitelům, tentokrát o 8 procent. Pracuji ve školství již 30 let a jediné viditelné navýšení platů bylo, když přidali začínajícím učitelům a nástupní plat se zvýšil na 20.000 Kč. Ale podotýkám, že tehdejší navýšení platů na svých výplatnicích zaznamenali jen učitelé, kteří do školství teprve nastoupili, začínající učitelé bez zkušeností a zásluh. My starší jsme dostali pár korun a jak již bylo uvedeno, většinou na úkor osobního ohodnocení. Navýšení není nikdy plošné. Vždy si polepší jen určitá skupina učitelů, při posledním přidání se jednalo hlavně o učitele ve 12. platové třídě, tedy na ZŠ a SŠ. Např. učitelky v MŠ jsou naprosto opomíjenou skupinou, přitom se jedná o velmi náročnou a zodpovědnou práci. Minulé navýšení, které bylo prezentováno jako 3 procenta, pro učitelky MŠ znamenalo v průměru 1 procento - tzn. 200 Kč za měsíc, některé dostaly i méně. Obávám se, že stávající navyšení dopadne pro některé skupiny pedagogů stejně jako minule, tzn. místo slibovaných 8 procent budou rádi za 2-3 procenta. Jak navýšení platů vypadá realně se v médiích bohužel již neprezentuje.
Neznámý uživatel2016-08-03 14:23:27
Proč zde diskutuje tak málo učitelů?!? Ne proto, že jsou na prázdninách, ale protože věčných útoků na počet dnů jejich dovolené mají plné zuby a neustálá polemika o tom nikam nevede.Těžko vysvětlit někomu, kdo nikdy neučil..... A co se týká navyšování platů učitelů? Učitelé s tím mají letité zkušenosti - mnoho povyku a výsledek většinou nic moc.Platy by se měly "narovnat" ve všech oblastech povolání, máme "evropské ceny" nájmů, spotřebního zboží .., ale "neevropské platy." Tak si , prosím, nezáviďme a chovejme se k sobě slušně!
Neznámý uživatel2016-08-03 09:11:15
Zvýšení platů moc nevěřím. Vždy když se skutečně přidávalo, šlo to potichu. Halasné zvyšování většinou znamenalo jen přidání práce se stejnou částkou na výplatní pásce.
8% je nepodstatné zvýšení. Pokud chtějí do školství přitáhnout schopné lidi, musí jim zaplatit srovnatelně s ostatními vysokoškoláky. Za málo peněz malá kvalita. Ta trocha kvalitních kantorů, kteří ze školství ještě neutekli to nezachrání(čekají na důchod nebo na příležitost odejít jinam). Navíc horší než malé platy je chaos, nesystémovost, ignorantství a podpora školských příživníků. Učitel a žák je jen zdroj peněz pro školské podnikání na všech úrovních resortu.
Všechny závistivce zvu. "Pojďte učit. I Vy můžete mít 2 měsíce prázdnin a spoustu nesmyslné práce za málo peněz."
Neznámý uživatel2016-08-01 12:07:04
Nějak moc tomu nerozumím. Slíbeno bylo 8 procent, ale nakonec čtu, že se bude jednat o 6. Jak to tedy vlastně je? Ví to někdo?
Neznámý uživatel2016-07-27 10:53:21
2016-07-27 09:16:58: otázkou není, co si ZÁVIDÍME, ale proč si pořád STĚŽUJEME. Resp. proč si pedagogové pořád stěžují, když prakticky všichni jsou na tom v naší STÁTNÍ SPRÁVĚ (viz zmiňované nemocnice) stejně. To, co pisatelka píše ohledně osobního příplatku, je bohužel smutná realita.
Neznámý uživatel2016-07-27 09:29:01
Vždy když se učitelům zvyšovaly platy, tak já dostala stejně, protože naše vedení nám to vzalo z osobního. Letos asi už konečně přidáno dostanu, ale bude to tím, že pro změnu už nemám žádné osobní :) Asi jako většina učitelů...
Neznámý uživatel2016-07-27 09:16:58
Proboha, lidi, co všichni řešíte???? Je malý čecháček opravdu tak závistivý, zlý, pomlouvačný? Co si závidíme? Dřinu, spěch, neuznání nadřízených, příkazy, zákazy....Všichni poctiví lidé v tomto státě jsou na tom stejně - NIC MOC.
Eva Kaprálová2016-07-27 08:18:45
Pomíjím všechny ataky zde vedené na délku dovolené kantorů - nechť je všem neznalým učitelské profese toto stále omílané klišé odpuštěno. Osmiprocentní navýšení mezd je opravdu kapkou v moři, která reálně nevyřeší nic. Nepřiláká kvalitní studenty na vysoké školy, neboť částka na výplatní pásce se tímto navýšením rozhodně atraktivní nestane, kantor ji téměř nezaznamená. Je logické, že čím více kvalitních studentů by mělo o obor zájem, tím větší nároky by mohly fakulty uplatňovat. Kantor by měl mít tolik prostředků, které by mu zajistily možnost cestování, vzdělávání se... Pokud žákům či studentům přibližuje některá místa na mapě, bylo by dobré, aby je sám viděl a dal svému výkladu punc věrohodnosti, přispěl zajímavými postřehy...pokud má podklady ke svému výkladu zprostředkované pouze z literatury a závidí svým žákům, že oni konkrétní místa navštívili, není něco v pořádku. Učitel by měl svou pozornost soustředit především na to, aby měl šanci pracovat sám na sobě, aby byl tím intelektuálem, který kvalitně provede Vaše děti školou a bude jim inspirací... Toho ovšem nikdy nedosáhne, pokud ho stát bude nadále stavět do pozice "žmolitele" každé koruny...
Neznámý uživatel2016-07-26 12:43:12
2016-07-26 08:59:51: z čehož plyne, že problém je daleko a daleko širší než jen číslo na výplatní pásce. Znám rodinu - dva učitelé s malým školákem, nikdo jim nic nedá, rodiče nemají, a žijí docela spokojeně. Rodinný domek, auto, na dovolenou si našetří, nic zásadního jim nechybí. Nejsou zadlužení, nemají na vyhazování, ale nějak ani vyhazovat nepotřebují. Mobilní telefony a internet samozřejmě mají. Tak v čem je problém? V neúměrné výši potřeb, nebo v ponižujícím srovnání platu s ostatními profesemi, z něhož vyplývá nevážnost této profese v Čechách (na rozdíl třeba od Skandinávie?). Náš stát je poměrně malý. Z toho plyne, že by naši lidé měli být zdraví, vzdělaní a kreativní. Zatím to bohužel vypadá, že budeme plně zaměstnaný národ námezdních dělník a skladníků. No, ten učitele věru moc nepotřebuje...
Neznámý uživatel2016-07-26 08:59:51
K uživateli 2016-07-26 08:54:55 .... ještě jedna poznámka. Ano, udělat si "pajdák" je ve srovnání s jinými obory VŠ opravdu HRAČKA. Ta ironie z Vaší strany tedy nebyla na místě. Je to realita, všichni to víme. A jediní, kdo si to nechce přiznat, jsou samozřejmě učitelé. Pokud se středoškolák toužící po diplomu nedostane na žádnou jinou VŠ, jde na pajdák. Nejméně úspěšní studenti gymnázií odchází na pajdák. Tam je vezmou a mají velkou šanci, že to i dokončí. Samozřejmě je to naprosto špatně!!! Pak má to školství vypadat. Ale je to realita.
Neznámý uživatel2016-07-26 08:54:55
K uživateli 2016-07-21 11:04:11 .... 20.000,- jako nástupní plat se Vám zdá málo??? Moje kamarádka je zdravotní sestra v nemocnici, Bc., odpovědnost OBROVSKÁ, stres neskutečný, tlak ze všech stran (pacienti,rodiny,vedení) a nástupní plat takový neměla ani omylem. Ano, 20.000,- je na Prahu málo, to chápu. Ale na ostatní regiony je to dost. Naprosto. Píšu to jen, aby si učitelé uvědomili, že nejsou jediní ve státě, kdo mají VŠ, odpovědnost a stres. A nízký plat.
Neznámý uživatel2016-07-26 08:38:40
Pracuji ve školce, i o prázdninách. Práce je to krásná, ale vyčerpávající, kdo má vlastní děti, ví co dá práce je v tomto věku zaujmout, pobavit a něčemu naučit, natož ve třídě s 28 dětmi. Nápor na psychiku, stále pod tlakem, protože jste plně zodpovědný za jejich bezpečnost. Navíc se člověk musí neustále vzdělávat, jezdit na školení.
Neznámý uživatel2016-07-25 12:22:49
Souhlasím s uživatelem 11:04:11. Nemohu najít učitelky do MŠ - že by 20 000,. bylo málo?????
Touží - li někdo po 8 týdnech dovolené, ráda jej v MŠ zaměstnám ( 28 dětí na třídě inkluze)
Neznámý uživatel2016-07-21 11:04:11
Všem, co závidí učitelům "dovolenou": POJĎTE TAKÉ DO ŠKOLSTVÍ, JSTE SRDEČNĚ VÍTÁNI! Kvalifikovaných učitelů je žalostný nedostatek. Stačí jen vystudovat příslušnou vysokou škol (což je přece hračka :-) a pak si jen stoupnete před mládež...:-) Nástupní plat 2O.000,-.
(Tuhle jsem viděla na Lidlu nástupní plat vedoucí prodejny 23.000,-. VŠ tam není potřeba - to je asi překlep! :-D)
Neznámý uživatel2016-07-21 10:53:12
Nevím, jak je to možné, ale od roku 2012 se několikrát zvyšovaly platy ve školství a já mám na výplatní pásce stále stejnou částku. Určitě mě nikdo nešidí, dokážu si to zkontrolovat. Jen jsem chtěla poukázat na to, že to "zvyšování" pocítí možná daňový úřad, nikoli řadový pedagog.:-(
Neznámý uživatel2016-07-21 08:29:32
Proč zde vlastně diskutuje tak málo lidí (učitelů)? Protože mají prázdniny. 8 týdnů dovolené plně placených!!!, versus 4 týdny ostatních zaměstnanců republiky.
Neznámý uživatel2016-07-21 08:23:38
2016-07-20 19:48:17 .... souhlas. Správná připomínka!
Neznámý uživatel2016-07-20 19:48:17
v soukromé škole sice rovněž poskytujeme vzdělávání jako veřejnou službu, na zvýšení platů ale můžeme zapomenout
Neznámý uživatel2016-07-20 08:15:21
Dotaz k uživateli 2016-07-18 12:38:42: jaký je průměrný plat vysokoškoláka v ČR? A v jakém oboru? Pokud se učitelé srovnávají s doktory, právníky či "ajťáky", tak mají pravdu. Jsem úředníkem na kraji, jsem inženýr, a vůbec si nemyslím, že by můj plat výrazně převyšoval plat učitele. Naopak!
Neznámý uživatel2016-07-18 19:10:05
Jestli to bude jako vloni, bude to zprůmměrováno a učitelky MŠ dostanou sotva 4%.
Neznámý uživatel2016-07-18 12:38:42
Každé procento do tarifů je vítané.´Smutné je, že ani po tomto zvýšení nedosáhnou platy učitelů na průměr platu vysokoškoláka v jiném oboru.
Neznámý uživatel2016-07-18 10:23:02
No, je to lepší než nic. Ale stejně je to nedostatečné.
Mgr. Dalibor Fusek2016-07-17 19:05:05
Vláda schválila osmiprocentní růst platů učitelů. Z toho platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Současně existuje snaha, kdy by měly být tyto platy navýšeny již od září tohoto roku. Zajímalo by nás, jak se díváte na tuto snahu současné vlády. Jedná se o dostatečnou politickou vůli anebo se jedná jako obvykl o zásadní přehlížení skutečných potřeb pedagogů?
Pátek 19.04.2024, svátek má Rostislav


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.