Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


MŠMT chystá změny u konkurzů na ředitele škol (19.11.2018-25.11.2018)

Neznámý uživatel2019-01-28 22:10:15
Pokud nedojde k naprostému odpolitizování nejen konkurzů na ředitele, ale také všemohoucí tolerance a přehlížení lumpáren nebo naopak možnosti je totálně likvidovat, nebude školství na úrovni, kterou si zaslouží děti, rodiče a také samotní učitelé a ředitelé.
Neznámý uživatel2018-12-04 11:13:29
V tuto chvíli radnice posuzuje ředitele školy pouze za plnění úkolů směrem k radnici. protože o ostatní práci , kterou ředitelé škol vykonávají nemají ani potuchy a nejsou schopni ji ani posoudit. Jednoznačně by mělo být zohledněno pořadí stanovené konkurzní komisí, ať je v jakémkoli složení, závěr přece vydá.
Neznámý uživatel2018-12-03 13:20:59
Ředitel školy, platová třída 13, praxe 32 let, platový stupeň 7, tarif od ledna 2019 je 40 370 Kč k tomu příplatek za vedení 9,5 tis. Kč a v podobné výši osobní příplatek. Dovolená 40 dnů. Docházku ředitelů ani skutečné čerpání či nečerpání jejich dovolené nikdo nekontroluje. Odvedenou práci také nikdo nekontroluje, protože když je šikovný zástupce ředitele a ekonom školy, vše funguje. Pokud má "politickou podporu" zůstává na místě ředitele několik desítek let. Příklad z mé praxe.
Neznámý uživatel2018-12-02 16:12:42
Jelikož mám sama několik zkušeností i v různých oborech s průběhem konkurzů, tak bych se přikláněla, aby jedno z kritérií byly také reference z předchozích zaměstnáních, popř. doporučení. Jedna z důležitých vlastností ředitele musí být schopnost vést kolektiv a umět diskutovat. A co se týká ohodnocení, tak je opravdu demotivující. Od MŠ až po SŠ. Tarifní plat bez příplatků ve většině vždy nižší než kolegové učitelé. Ale zodpovědnost za vše a všechny, tzv. 100 v 1.
Neznámý uživatel2018-12-01 01:49:33
K tomu, co tady bylo v mnoha příspěvcíc napsáno: vypadá to, že většína viny padá na hlavu starostů. Co se takhle v obci zamyslet, proč máme v čele obce taková zastupitelstva a v nich takové starosty. Ono to ani v kraji není jiné. Že by se to dalo ovlivnit třeba ve volbách? Popřemýšlejme. Každý soudný z rodičů jistě uzná, že s dobrým starostou je v obci hned líp. I ta škola to pozná. A samozřejmě i děti. Naše děti. Nebo se pletu?
Neznámý uživatel2018-11-28 21:12:46
A kdo zaruší, že samotná ko,ise je objektivní? Vemte si její složení a dospějete k závěru, že je to vlastně jedno.
Neznámý uživatel2018-11-26 13:41:37
To je jen další doklad, jak se správa míjí s realitou. Školy máme plné žáků, kteří baží po vzdělání, učni jsou zapálení pro řemeslo a potřebují k sobě odborníky, kteří jim poskytnou nejmodernější poznatky a ředitele škol je třeba fundovaně vybrat jako nejschopnějšího ze zástupu schopných. Kdy už proboha přiznáme pravdu a začneme to řešit?
Neznámý uživatel2018-11-26 12:08:51
Ze zkušenosti a ze zprávy ČŠI vyplývá, že do konkurzů na ředitele škol se hlásí čím dál méně zájemců a není výjimkou, že u konkurzu bývá jen jeden uchazeč. Je otázkou jak dalece se budou moci uplatnit přísnější odborná kritéria. Často je zřizovatel rád, že se do vedení školy vůbec někdo najde. A co se týká platu ředitelů: když si odmyslím cca čtyři tisíce příplatku za vedení a osobní ohodnocení, které je na vůli zřizovatele, je moje tarifní mzda nižší, než tarifní mzda mých starších učitelek. Nepředpokládám, že by se zájem o konkurzy na ředitele škol zvýšil.
Neznámý uživatel2018-11-25 11:12:13
Pokud není osvícený zřizovatel, který dokáže práci ředitele objektivně a nezaujatě posoudit, je to velký problém. S minulým starostou to nebylo jednoduché, ale teď to možná bude ještě horší. Teď se dostal na pozici starosty člověk, z jehož pléna se již před volbami ozývalo, že první, co po volbách udělají, pokud se dostanou k moci,bude odvolání ředitele školy. Za co? Za těch 16 hodin denně, co se tomu věnuje za tarifní plat a nenárokové složky, které jsou stanoveny na stejné výši už víc jak 10 let a žádný posun? Za to, že škola byla téměř na zrušení a teď se jí daří tak, že musela žádat o navýšení kapacity, aby se tam všichni žáci vůbec vešli? Za to, že do vesnické školy dokáže získat kvalifikované a aprobované učitele i na předměty jako je angličtina a fyzika? Je to smutné, ale ředitel už se dle svých slov do příštího konkurzu, pokud bude vyhlášen, hlásit nebude. Pravděpodobně skončí mimo školství, které tak přijde o dalšího schopného a erudovaného vedoucího pracovníka. Je to velká škoda! Tohle by si měli ti nahoře uvědomit!
Neznámý uživatel2018-11-23 11:59:37
Jo a ještě k tomu platu. Jen učitelé vědí, že žvásty o přidání jsou stále žvásty. I u této vlády. Plná hu...řečí všech politických stran a hnutí na podzim 2017 (nejvíc slibů, co jsem zažil za 30 let kariéry učitele, kdy to opravdu vypadalo, že snad už se to někam pohne a ono nic, opět oklamání učitelstva). A realita? Rok 2018 (rok, kdy v jiných sférách platy rostou) nic pouze příslib a poté odsouhlasení přidání od 1.1. 2019 o ubohých 10% respektive 15%. To samozřejmě nevnímám jako přidání, to je pouze jakési udržení té předešlé bídy. Jen by mě zajímalo jak chce vláda stihnout naplnit těch avizovaných 130% průměrné mzdy? Zvlášť, jestli bude ještě nějaký nulový rok. Ale omlouvám se, to není téma. Spíš k těm konkurzům. Naopak by se měla jasně oddělit politika a škola. Ředitele by měla určovat odbornost, uplynulá kariéra a kvalita jeho dosavadní práce (musí být měřitelná, což je v současném českém školství nemožné)a osobnostní předpoklady. Konkurzní komise by měla být složena z odborníků (učitelé, ředitelé, inspekce, didaktici). Zřizovatel by měl mít zákonem stanovené minimální (takové aby stačily na solidní provoz) možné povinnosti vůči škole (výši rozpočtu, poskytnutí budov a základního vybavení). To ostatního by již záleželo na té politické a subjektivní rovině, tedy vůli starosty. Vždyť povinná školní docházka a vzdělávání obecně je státní povinnost a státní zájem, nikoli zájem nějakého zřizovatele. Ten tomu proboha většinou vůbec nerozumí.
Neznámý uživatel2018-11-23 09:57:51
Ředitel školy má tarif. Když má 18 let praxe, tak je to 28 790 hrubého. Další peníze záleží na zřizovateli. Jestli dá nějaké osobko a příplatek za vedení nebo ne (upozorňuji, že to dává zřizovatel z peněz školy, do kterých vůbec nesmí vidět)je na něm. A to je vše.
Neznámý uživatel2018-11-23 09:52:58
A na koncepcích vůbec nezáleží, to je naivní si myslet. To je jako předpoklad, že všichni lidé mají být hodní a spravedliví. To jistě mají, ale nejsou a nikdy nebudou. Každý ředitel, který prošel konkurzem ví, že koncepce je pouze nutný blábol, na kterém pramálo záleží. A logicky a ni záležet nemůže. Jak můžete udělat smysluplnou koncepci, když v té škole nepůsobíte, nevíte jací tam jsou lidé atd. To pak dopadá tak, že milovník hudby si dá koncepce, že vytvoří ve škole soubor a ejhle on tam není žádný učitel, který miluje hudbu a neexistují pro to i jiné podmínky. Pak ty koncepce vyznívají většinou trapně a úsměvně.
Neznámý uživatel2018-11-23 09:52:11
Zaškolená obsluha CNC stroje bere 35 jako základ. Jak je na tom ředitel školy?
Neznámý uživatel2018-11-23 09:51:14
Hlavně aby kromě hochštaplerů někdo slušný toho ředitele po zvážení všech okolností chtěl ještě vůbec dělat.
Neznámý uživatel2018-11-23 09:46:19
No jo, to jako byste říkali majiteli firmy....., že má dát řediteli odměnu z cizích peněz (ve školství přeci odměňuje ředitele Obec, ale z peněz, které jí neříkají pane - to asi ve firmách není, že?). Prostě ve školství vzhledem k systému neplatí a ani nemohou platit pravidla jako v běžných firmách. To nejde. A zřizovatel není majitel firmy, to je politik a je volený. On nemá většinou ani potuchy o vzdělávání v ČR. A je zodpovědný za školu? Možná, ale z jakého hlediska? Kdo změří a objektivně posoudí to, jak ta škola šlape? Starosta? Zřizovatel? Vždyť toho řídí jiné úmysly než kvalita vzdělávání? Ten se musí zalíbit a vyhovovat veřejnosti, ne potřebám dětí.
Na druhou stranu chce MŠMT posílit odborná kritéria. To je možná chvály hodné. Jen nevím, kdo to bude chtít dělat za tolik zodpovědnosti, za tak širokou míru povinností a tak nuzný plat, jaký mají často někteří ředitelé. Jen upozorňuji, že jsou ředitelé, kterým dá politický starosta (třeba ten traktorista- domnívá se ve srovnání se svým platem traktoristy, že těch 30 000- 35 000 hrubého stačí)jen nejnutnější příplatek za vedení (z peněz školy) a jinak pracuje ten ředitel za tarifní mzdu jako jeho zaměstnanci. Jestli chceme mít v čele škol nejlepší lidi (na tu funkci se hodící) a odborně zdatné, nemůže to být v rukách starostů. Nakonec to vidíme dnes. Myslím, že to není nic, moc.
Neznámý uživatel2018-11-22 11:28:27
Ředitel musí se zřizovatelem úzce spolupracovat. Jejich vize by se měly ubírat stejným směrem. Pokud táhne jeden hot a druhý čehý, jde úroveň školy do kytek.
Proto by mělo zůstat v kompetenci zřizovatele vybrat si z uchazečů toho, jehož koncepce rozvoje školy je mu nejbližší.
Neznámý uživatel2018-11-22 05:43:57
To je snad jediná změna k lepšímu, která na MŠMT vznikla. Ředitel má splňovat odborná kritéria a ne být starostův kamarád. Což se nevylučuje, ale není to příliš častý případ.
Neznámý uživatel2018-11-21 08:04:26
CHystaná změna se mi zdá být v pořádku. Z vlastní zkušenosti vím, jak konkurzy probíhají, jak se stanoví pořadí uchazečů a kdo je pak následně vybrán.Zřizovatelům nikdo jejich práva neubírá, ale jak posoudí objektivně traktorista ve funkci starosty odbornost budoucího ředitele? Kolik lidí se bude do budoucna na místa ředitelů hlásit, když se dnes všeobecně ví, že místo obsadí většinou uchazeč blízký lidem na radnici.
Neznámý uživatel2018-11-20 21:48:40
To je jako byste majiteli firmy říkali, koho má vzít. Je to hloupost. Konkurz by měl zůstat pomocným prvkem pro konkurz. Za škole jako takovou nese zodpovědnost zřizovatel, měl by mít právo si vybrat osobu, která spravuje jeho majetek.
Mgr. Dalibor Fusek2018-11-20 10:09:49
Resort školství připravuje návrh změn v pravidlech konkurzů na ředitele škol. Hodlá posílit odborná kritéria, podle kterých se ředitelé vybírají. Pro úpravy ve vyhlášce se v září vyjádřili někteří poslanci sněmovního školského výboru, kteří kritizovali například to, že výsledek konkurzu není pro zřizovatele závazný. Zástupci měst a obcí, obvyklých zřizovatelů škol, s případnými změnami svých pravomocí nesouhlasí. Co si o tomto problému myslíte Vy?
Pátek 19.04.2024, svátek má Rostislav


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.