Neznámý uživatel | 2024-11-09 09:49:07 |  |
---|
Reakce na předchozí komentář - o to při slučování také jde, je jednodušší sloučit 2 školy do jedné a postupně zavřít jedno její pracoviště, než zavřít jednu školu rovnou. |
|
Neznámý uživatel | 2024-11-07 10:15:29 |  |
---|
Jsem proti slučování. Ředitelé ZŠ jsou dost zatížení svou agendou. V MŠ sloučením bude muset zůstat "zástupce ředitele" o pár korun nižším platem. Ale ředitel ZŠ bude muset přibrat sekretářku, aby mu pomohla zpracovávat navýšenou administrativu. Na čem se tedy ušetří? Jde o zpracování pár směrnic? Musí být stejné revize, počet uklízeček, počet učitelů. Školky budou chudé příbuzné a rozhodovat o nich budou ředitelé, kteří jejich práci neznají. Obzvlášť, když se jedná o 2 objekty. Nestálo by za to, uspořit v malých obcích, kde mají např. 10 - 15 dětí, ale musí zde být zaměstnaná kuchařka, učitelky, uklízečka a navíc držet provoz celého objektu, když ve vedlejší obci je mnohem větší školka s volnou kapacitou?? |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-30 11:21:29 |  |
---|
Jsem proti slučování škol, nevěřím ve všeschopného manažera, kterrý bude chápat a plnit potřeby všech škol všech stupňů, které bude spravovat. |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-30 10:51:11 |  |
---|
Slučovat v dnešní době, kdy je plno patologií do velkých kolektivů? Kde jinde šetřit, než ve školství. A co se ušetří??? Pár tisíc na zaniklých ředitelských postech? Co se týče placení nepedagogů zřizovatelem - jakým způsobem? A kdo bude odpovídat za BOZP? Tato otázka není pouze o penězích, ale s tím přeci souvisí plno dalších oblastí. Hlavně se opět vše řeší od zeleného stolu.
Ať zruší výsluhy a navýší rizikové příplatky dotyčným složkám; odstupujícím starostům a méstostarostům odeberou právo na 4-měsíčné odstupné, které ani mít nemusí, protože jim ze zákona původní zaměstnavatel musí držet místo - A TO BY SE PAK PENÍZKY NAŠLY.Nemyslíte? |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-23 13:27:47 |  |
---|
- Nápad na sloučení škol není nový a má své dobré důvody. Horší je, že vždy po diskusi a projednání vyleze nějaký kočkopes, který dané důvody již vůbec neřeší ...
- Jediná škola v obci, převážná část "mini" škol (malotřídky) jsou jedinou školou v obci a tedy slučování se jich týkat nemá, tedy tady umírá základní argument. Tam kde mělo / má sloučení škol ekonomický, ale i provozní smysl by to měl zřizovatel sám od sebe, protože je to pro něj výhodné a většinou již tak učinil (znám hlavně Ústecký kraj)
- Argument, který jsem si přečetl, že vedoucí škola bude spokojena a detašovaná pracoviště skomírat u mě neobstojí, mám jak MŠ (s vynikající vedoucí učitelkou /zástupkyní), tak ZŠ - každý stupeň jiné pracoviště . A neřekl bych, že nějaká součást pedagogicky, provozně či ekonomicky je opomíjena ... |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-23 08:59:08 |  |
---|
Vnímáme to také jako velký nesmysl. Co tím chceme ušetřit? Venkovské školy přestanou mít rodinný charakter. Kdo nakonec bude zaměstnance ve škole řídit? Bude na to mít ředitel sloučených škol čas? Nastane chaos, nelidský přístup (na kterém si nyní zakládáme) a lidé ze školství utečou. Již nyní jich je nedostatek. V naší zemi se stále dokonale ničí vše, co doposud fungovalo. Naše ZŠ i MŠ jsme zásadně proti slučování. |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-22 09:01:07 |  |
---|
Nechápu, kdo vymyslel tento nesmysl. Rozhodně je to krok zpět a nebudeme si nalhávat jak se ušetří, a jak je toto spojení výhodné pro společnost.
Šetřete někde jinde, třeba u sebe. |
|
Alena Kubátová | 2024-10-17 14:42:09 |  |
---|
Jsem proti slučování mateřských škol. Každá školka nabízí svůj program, má svou jedinečnost a proto si potom rodiče dětí mohou vybírat v pestré škále nabídek - školka sportovní, výtvarná, hudební, alternativní, větší, menší. Školky si i trochu konkurují a motivuje to i ředitele i pedagogy k ostražitosti a potřebě stále se vyvíjet. Každou MŚ vede ředitel dle své představy. Ve chvíli, kdy se toto vsune pod jedno vedení, stane se z předškolní výchovy opět jedna beztvará masa, kde se schová, zda se s dětmi pracuje na dobré úrovni a nebo se s nimi jen pracuje...
|
|
Neznámý uživatel | 2024-10-16 19:34:20 |  |
---|
A jako malá země bychom měli mít na prvním místě zdraví a vzdělání. Šetřením nikdo nezbohatne. |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-16 19:31:51 |  |
---|
Slučování po česku vypadá tak, že škola, která není "ta hlavní", hází zbytku klacky pod nohy, aby dokázala, že to mělo být opačně, nebo vůbec. Jsme malá země malých lidí. |
|
Emil Kudrnovský | 2024-10-14 10:03:26 |  |
---|
Jako ředitel středně velké venkovské ZŠ a MŠ jsem pro slučování škol, a to z těchto důvodů:
1) jedna dokumentace - jeden školní řád, jedno ŠVP pro ZŠ, MŠ, ŠD jedny výkazy, jedna matrika apod., vč. jedněch výdajů za licence (VEMA, Gordic, Škola Online apod.) a hlavně sdružení výdajů za energie (30-50 % provozních výdajů);
2) personalistika - každý ředitel tráví nyní spoustu času hledáním nových posil, lidi nejsou a přetahujeme se o ně (jedna smlouva na více pracovišť) pro zastupující zaměstnance (zástupy) jedna smlouva a nasazení dle potřeby, možnost suplování hlavně mezi MŠ;
3) 1 ředitelství = škola „matka“ – ředitel manažer, personalistika, účetnictví a administrativa, školník a hospodář, správa ICT - resp. veškeré provozní záležitosti, investiční rozvoj, dotační management apod.,
odloučená pracoviště = školy „dcery“ – zástupci ředitele, na něž je delegováno řízení pedagogického procesu.
4) financování provozu - jeden zřizovatel, se kterým jedná ředitel, jeden balík prostředků (rozdělení na organizační jednotky dle podílu zajistí férovost)
5) vzájemné hospitace, sdílení informací a spolupráce pracovišť,
6) úleva pro malé obce - když něco nefunguje, snadnější výměna vedoucího pracoviště, nemusí dělat výběrko na ředitele.
Stávající stav je dlouhodobě ekonomicky i personálně neudržitelný.
Cílem je zachovat školy i v menších obcích, ale z něčeho musíme slevit. |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-13 15:26:21 |  |
---|
Kvalitní lidé ze školství odchází, tak teď odejde i ten zbytek. |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-12 09:25:23 |  |
---|
Snaha likvidovat vše, co doposud ještě funguje...měla by se zrušit inkluze a obnovit systém speciálních škol! |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-11 08:59:15 |  |
---|
Jsem zásadně proti slučování škol. |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-09 21:10:13 |  |
---|
Jsem zásadně proti slučování škol, pokud se jedná o různé typy škol (např. základní a mateřské a podobně). Jedná se o školy, které jsou zásadně rozdílné, každá má jiné potřeby. Pokud se sloučí dvě takto odlišné školy, stává se ve velké většině z mateřské školy jen nesvéprávný dopněk a předškolní vzdělávání , které je v naší zemi na vysoké úrovni půjde nejspíše zaostávat. Již nyní mu není přikládán takový význam, jaký v životě dítěte většinou znamená a to by se nejspíš jen prohloubilo. Slučování by nejspíš postihlo většinu mateřských škol, protože mateřských škol s více než 200 dětmi je jen málo.
|
|
Neznámý uživatel | 2024-10-09 09:41:13 |  |
---|
Než udržovat budovu a platit příslušný personál pro několik dětí, jistě vyjde o trochu levněji platit mikrobus a těch několik dětí vozit do a ze školy v sousedství, kde bez dalších nákladů jen naplní dosavadní poloprázdné třídy. Ale: pokud bude výsledkem slučování trvalé vyprázdnění a privatizace dosavadní budovy zrušené školy, mohou být negativní následky nejen pro danou obec i jiné, obtížně vyčíslitelné – mladí se z vesnice odstěhují a už se tam nevrátí ... |
|
Neznámý uživatel | 2024-10-08 10:14:04 |  |
---|
Dobrý den,
nevadí mi, když se slučují základní školy se základními školami. Ale vadí mi, když se slučují základní školy s mateřskými školami. Z vlastní zkušenosti vím, že ve většině případů je mateřinka na chvostu nejen zájmu ředitele, ale i financí.
Co se týká nepedagogických pracovníků, jsem zásadně proti. V obcích, kde je funkční odbor školství je to možné, protože problematice rozumí. V obcích, kde o tom bude rozhodovat Rada a lidé, kteří vyhrají volby, to možné není. |
|
Mgr. Dalibor Fusek | 2024-10-06 11:58:58 |  |
---|
Ministerstvo školství plánuje, že se budou školy slučovat. Samostatně budou moct i nadále fungovat školy jen v obcích, kde žádná jiná není. Zajímalo by nás, co si o tomto návrhu myslíte Vy? |
|
jsme vždy ve spojení s Vámi