Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít


Povinná maturitní zkouška z matematiky

autor: Tomáš Řežáb - Všechny články autora

Malé zamyšlení.



Jsem ředitel odborné školy a myslím si, že matematika je opravdu jeden z předmětů, který by měli žáci technických škol ovládat na dobré úrovni. Na druhou stranu musí to být opravdu formou povinné zkoušky z matematiky? Dle mého názoru, NE.



Proč?



Dva zásadní důvody:



1. Pro uplatnění absolventa je důležitá aplikovaná matematika, která se učí v odborných předmětech. Zaručí státní maturita z obecné matematiku tuto kompetenci? Nezaručí.



2. Pomůže statní maturita z matematiky zkvalitnit odborné vzdělávání? Nepomůže, protože se bude muset ubrat, zredukovat obsah profilové maturtní zkoušky, která profiluje absolventa po odborné stránce.



Nechci se vůbec pouštět do diskuze, zda je povinná maturitní zkouška z matematiky nutná třeba i na gymnáziích. Přesto si dovolím jeden postřech. Určitě máte ve svém okruhu mnoho inteligentních lidí, kteří jsou zaměřeni jednoznačně humanitním směrem. Mají za sebou maturitu, mnohdy vysokou školu. Když se jich zeptáte na maturitu z matematiky, narovinu řeknou, že jsou rádi, že se jí mohli vyhnout. Možná by kvůli ní něměli ani maturitu, dokonce ani vysokou školu. Myslíte si, že to jsou horší lidé? Jak moc se radují žáci, když mají z maturity vyznamenání. Je to pro ně velký úspěch. Nemyslíte si, že tímto krokem budeme i demotivovat žáky?



A na závěr. Když jsem se nedávno setkal s jedním zástupcem firmy a zeptal jsem se ho na názor zda povinnou maturitu z matematiky ano nebo ne, jednoznačně odpověděl ano. Když jsem mu pak vysvětlil mé dva zásadní důvody proč jsem proti, ty, které jsou uvedeny výše, dal mi zapravdu.



Veřejnost není informovaná. Přiznávám se. Mám vysokoškolské matematické vzdělání.....



 



 



 



 


16.02.2017 | Karma článku: 5.15
Sobota 20.04.2024, svátek má Marcela


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.