Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Ženy s VŠ vydělávají v průměru o 15.000 Kč méně než muži (6.11.2017-12.6.2017)

Neznámý uživatel2017-11-12 14:49:47
oprava - o 15000Kč :-)
Neznámý uživatel2017-11-12 14:46:33
A ještě jeden příklad. Manželé VŠ - on stavební inženýr -ona učitelka. Hádejte, kdo má vyšší plat? A více než o 150000 tisíc!!! Proto by mne zajímalo, z jakých čísel vycházela diskusní otázka.
PS: "Kolega", který zdůvodňuje větší plat ve školství sám svými argumenty - "Muži prostě častěji suplují a zabývají se zájmovými kroužky apod. Je tomu tak proto, že jakožto živitelé rodin je pro ně každá koruna dobrá. Z hlediska mého, když se podívám k nám do školy, přesně to odpovídá.
A já dodávám- "přesčasové hodiny na školách jsou přidělovány podle "oblíbenosti" suplujícího učitele ředitelem než podle odbornosti zastupujícího učitele. Není divu- 200% přesčasová hodina. Běžná praxe...
Neznámý uživatel2017-11-12 14:17:12
Myslím, že tato otázka se týká soukromé sféry. Proto je odpověď jednoduchá. Větší pracovní zátěž zvládají muži - živitelé rodin, kteří si mohou dovolit partnerku doma. Tento námět se školství vůbec netýká. Jak již bylo níže řečeno-tabulkově nastavené platy takový rozdíl neumožňují. Chvála bohu! Pracuji 35 let ve školství. Za svou praxi jsem potkala spoustu kvalitních učitelek, které měly výsledky a kázeň. Naopak muži měli neoprávněně vysoké preference jen kvůli pohlaví. Kázeň žádná, laxní přístup k plnění úkolů - ale na rodičovských schůzkách výřečnost a ambice. Není divu - 99% rodičovské populace tvoří ženy! Proč? No, chlapi na takové blbosti nemají čas, musí vydělávat:-))
Neznámý uživatel2017-11-12 10:30:32
Že by tato otázka byla účelová??????
Neznámý uživatel2017-11-10 18:28:23
Ve školství to není tak markantní.
Neznámý uživatel2017-11-10 17:14:47
Konečně nějaký adkdekvátní názor. Jen mi nejde do hlavy, jak je to možné v situaci, kdy více než 90 % platu je dáno ne pohlavím, ale tabulkou. A ta je, jak jistě všichni víme, pro obě pohlaví stejná .... Tak mi to pořád nedává žádný smysl.
Neznámý uživatel2017-11-10 17:09:33
Mám také ještě další perspektivu, jsem inženýrka chemie s pedagogickým vzděláním, pane kolego s kolty příliš nízko :-) Smysl pro humor mám doufám inteligentní, který nikoho neuráží. Takže k tématu: se situací nesouhlasím, odměňovat se má podle KVALITY odvedené práce daného učitele či učitelky a ne podle předsudků společnosti, která je patriarchální a tvrdí, že ženy jenom proto,že mají na starosti péči o domácnost a potomky, které mají společně s muži, nemohou takové kvality dosáhnout. Důvod menšího platu žen je dán nastavením naší společnosti, kdy ženy jsou považovány za méněcenné členy navzdory tomu, že mají stejnou pracovní náplň jako muži.
Oblíbená kolegyně a skvělá matka
Neznámý uživatel2017-11-10 08:15:13
Pane magistře, děkuji za ukončení diskuse, která se vůbec nerozvinula. Já jsem trochu otestoval své kolegy/ně a bohužel jsem se moc nemýlil. Samozřejmě nehodlám nikoho střílet, ti, kdo mě znají, ví, že mám někdy dost drsný humor, ale nejsem prezident, tak proč ne. Ten bonmot, dá-li se to tak nazvat, je hodně starý. To, že se ho někteří (spíš některé) chytli jako klíště, svědčí právě o nedostatku nadhledu, velkorysosti, lpění na malichernostech a prkotinách, které žáky strašně otravuje. Místo toho, aby se kolegyně zasmály a řekly si: "No, některé opravdu ano!", mi musely sdělit, jaký jsem hulvát a v.l, a to opakovaně, jako kdybych to nemohl napoprvé pochopit. Dokonce politiku v tom někdo hledal:)) Jeden přiopilý herec kdysi prohlásil ve společnosti, že všechny učitelky jsou kr..y. Zatnula mu tipec jedna přítomná učitelka, která opáčila: "Bohužel máte hodně pravdy!" Panebože, vždyť já mezi těmi kolegyněmi žiju už léta...

Opravdu si myslím, že počátek neutěšené situace, o níž se mělo diskutovat, je v devadesátých letech, kdy společnost deformovaná pořekadly "Kdo nekrade, okrádá rodinu", sedla na lep politice "zhasnutí", zvítězilo sobectví, kořistnictví, nesmyslná představa, že se budou mít všichni lépe, když se bude každý starat jen sám o sebe. Namísto toho, aby se začalo s vizí, se prosadila snaha zbohatnout co nejrychleji a často jakýmkoli způsobem. Důsledkem je, že dodnes mnoho zaměstnavatelů přežívá, místo, aby tvořili, ženy jim v podstatě překážejí, protože rodí a starají se o děti, to už jsem psal níže, ale střílení bylo asi zajímavější. Psali jsme o učitelkách, protože o stavebních inženýrkách a dalších profesích asi mnoho nevíme, žijeme v poměrně uzavřené komunitě, nenamlouvejme si, že ne.

Udělal jsem tu chybu, že jsem sebestředně tím střeleckým bonmotem začal, místo abych se vyjádřil k tématu. Za to se omlouvám, Snažil jsem se později, ale proti kalašnikovu jsem neměl šanci. Představovat se nebudu, digitální stopy jsou už tak hodně velké, nikomu nehodlám škodit. Nejsem tak úplně jen ze školství, takže mám možná trochu jinou perspektivu.
Mgr. Dalibor Fusek2017-11-10 07:13:57
Vidím, že příslušné téma bylo asi příliš odvážné a minulo se účinkem. Vzhledem k tomuto jsem se rozhodl téma v neděli ukončit. Omlouvám se všem, kterých se příspěvky dotkly. Není v lidských silách kontrolovat veškerá vyjádření a posuzovat jejich relevantnost anebo již "zahranost" (myšleno býti za hranou). Jen mne mrzí, že jsme se společně nedobrali samotné příčiny problému.
Neznámý uživatel2017-11-09 22:35:21
Chápu...a na kterém ministerstvu že pracujete?
Neznámý uživatel2017-11-09 22:25:27
Omluvte blbou větnou skladbu - chtěl jsem napsat, že nikdo nereagoval na můj příspěvek, nikoli na příčinu problému.
Neznámý uživatel2017-11-09 22:23:22
Opět (a už naposled) připomínám, že kromě "střílení" jsem se dopustil i názoru na příčinu problému, o němž se tu mělo hovořit a na který nikdo nereagoval. Onomu výroku o střelbě se několik "čtyřicítek" od srdce zasmálo. Je ale fakt, že jsem to říkal těm, které bych ušetřil:)

Tož dále nevzrušeně plkejte o ničem a objevujte, že by každý měl býti hodnocen podle svých zásluh a ředitelé by měli být moudří.

Ano, náhodou jsem sem zabloudil a bavil jsem se. Raději bych se ale něco dozvěděl.
Neznámý uživatel2017-11-09 22:01:11
V tom případě se omlouvám,asi jsem nepochopila téma. Vystřílet učitelky po čtyřicítce...to je jen názor...Na každém diskusním fóru platí jistá pravidla slušnosti.
Ale ve školství je opravdu vše povoleno. Asi mám nedostatek smyslu pro humor?!
Neznámý uživatel2017-11-09 21:57:40
Nechme toho, všichni máme........
Mgr. Dalibor Fusek2017-11-09 21:30:32
Nesleduju každý příspěvek, omlouvám se. Jen by mě zajímalo, co má společného něčí názor s politickou preferencí. Mám diskuzi zrušit na základě toho, že je někomu nepříjemná? Já nejsem ten, který by hodnotil vhodnost anebo nevhodnost příspěvků. Pouze jsem požádal o nevyvolávání mého jména k účasti v diskuzi .....
Neznámý uživatel2017-11-09 20:46:22
PS:Nechápu,že příspěvek ,o střílení' je stále v této diskusi akceptován jako nevinný žert! Pane Fusku,není to přes čáru? Hlavně,že jsme a političtí! (viz předchozí diskuse)
Neznámý uživatel2017-11-09 20:30:21
Evidentně tu hrozí srážka s blbcem.Paní učitelko, nebuďte zbytečně skromná. To je to,co nás ženy vede k podhodnocení. Na tohoto pána,který má zvláštní smysl pro humor nereagujte. Chodí se sem jen bavit na účet nás všech. Děkuji panu řediteli viz.níže - za objektivní zhodnocení situace ve školství. Ryba vždy smrdí od hlavy. To je problém našeho školství.
Neznámý uživatel2017-11-09 17:36:11
"""jsem oblíbená mezi dětmi i kolegy, nepotřebuji se vymezovat vůči mužům a byla jsem a jsem skvělá máma"""

To je síla, trocha skromnosti by neškodila. Já bych si to netroufl. Optimismus bývá někdy pouhý nedostatek informací. Já budu klidně učit do 80, když vydrží zdraví a někdo na mě bude zvědavý. Kolegů, kteří do půl roku po odchodu do vytouženého důchodu duševně zchátrali jako starci, jsem zažil mraky a dost bylo i těch, kteří zanedlouho zemřeli.

Ale jo, všimli jsme si, že se to týká VŠ, ale co naděláme, když náš obzor je ohraničen školním pozemkem, ať děláme, co děláme. Důležité je si to uvědomit a nemyslet si, že jsem sežral Šalamouna. A má smysl se tu bavit třeba o stavebních inženýrkách?

Jen je zajímavé, že na mou poznámku o příčinách tohoto stavu v 90. letech nikdo nereagoval, zato se tu komentuje střílení (původní bonmot pamatující doby, kdy ještě nebyl pro někoho společensky neúnosný), jídelny a podobně. Ale pokud "ekonomika nezná slovo morálka", nemá daný problém řešení. Koho že to nemůže Andrej Babiš sehnat? Ministra školství? To je vidět, jak je tento resort atraktivní. Mimochodem, proč máme ministerstvo školství a ne vzdělávání?
Neznámý uživatel2017-11-09 16:32:57
Možná si někteří nevšimli, že rozdíl 15000 Kč se týká VŠ, nikoliv školství. Tam je rozdíl, pokud je to pravda, jak píše pisatel níže, cca 2000 Kč. To podle mne odpovídá. A důvody? No je jasné, že pokud jsou platy nastaveny jako tabulkové, rozdíl musí být v nadstandardu. Že vyplývá ve prospěch mužů? No a co? U zdravotních sester tomu bude zcela jistě naopak.
Neznámý uživatel2017-11-09 16:22:33
Rozdíl v odměňování mezi oběma pohlavími ve školství není tak výrazné a jak píše níže pan ředitel, ovlivní to právě on sám, komu jakou odměnu dá či nedá. Já jen nevím, jak vůbec dokážu učit do 65 let, když budu muset zvládnout plný úvazek, třídnictví a hned několikero příprav do jediné hodiny ( inkluze ), chodit na dozoru, na školní akce... Přemýšlím, co musím změnit, abych se neodrovnala, já chci také žít svůj život. Práce je jen práce, nechci a nebudu moci do toho investovat tolik energie jako nyní. P.S. v jídelně nevyřvávám, vedu kroužek,jsem oblíbená mezi dětmi i kolegy, nepotřebuji se vymezovat vůči mužům a byla jsem a jsem skvělá máma dvou dospělých dětí, cvičím jógu a dostávám slušné odměny. Mám rozumnou ředitelku, ale jsem přepracovaná, unavená už nyní a mám toho už plné zuby, ne jako žena, ale jako UČITELKA.
Neznámý uživatel2017-11-09 15:45:19
Mimochodem jaký smysl má tohle číslo? To by ve školách učily skoro zadarmo:)) Fakt je, že všeobecně méně berou, ale ve škole mi to tak nepřipadá, tam je nějaký tarif a nadtarifní složky... Tak v průmyslu je asi jiná situace, tam zaměstnavatelé nezvládají přírodu - žena prostě rodí, stará se o děti přece jen víc (a v Čechách pohříchu často sama) než muž. Ať si gendristky plácají co chtějí, dítě vždycky půjde s problémem spíš za mámou, táta je na jiné věci. Typické je to v nemoci. Jo, můžu se postarat, ale furt uslyším, kdy přijde máma.

To tu asi nevyřešíme, spíš bychom mohli vyřešit, proč učitelé berou ze všech VŠ profesí nejmíň. Ale u nás se nedomluví dva učitelé, natož všichni.
Neznámý uživatel2017-11-09 15:36:06
Júúú, to je délka. Ano, s tím bude každý souhlasit, že odměňování má záviset na výkonu (ale změřte ho ve vzdělávání!) a práce má být smysluplná. Tak kde jsou ti ředitelé - blbci? Zkuste někde ve společnosti říci, že kde blb, tam nebezpečno! Všichni budou souhlasit a nikoho se to nebude týkat.

Příznačné je, že na tomto místě jsou hodnoceny zcela neznámé osobnosti pisatelů namísto vznášení protiargumentů, které by lehce provokující (a nijak zle to nemyslící) pisatel třeba i uznal. Čili spíše by to chtělo "Pane kolego, vy se podle mne mýlíte, protože..." namísto "člověče, vy jste takový a takový...". Jde o to, že když mi někdo řekne, že jsem blb, neurazím se, ale přemýšlím, jestli to náhodou není pravda.

A milé některé kolegyně, možná byste měly více autority u žáků, kdybyste namísto vymetání butiků zaměřily pozornost na citlivou retuš svých postav vhodným oblečením, protože zub času hlodá na nás všech... A učitelské sbory budou stárnout!
Neznámý uživatel2017-11-09 14:59:46
Jo ještě se omlouvám za pravopisné překlepy. Spěchal jsem. Domů. Ředitelování i učitelování je jenom práce, nic víc než práce a jsou důležitější věci. Tak se z té důležitosti všichni nezblázněte.
Neznámý uživatel2017-11-09 14:49:28
Já jen nechápu, proč obecně položenou otázku v úvodu převádíte do školství. Ale jinak já jsem ředitel ZŠ a MŠ, mám tu 85% učitelek a každá bere peníze dle svého tarifu a muži též. Nevím, kde berete to, že mají ve školství o 15 000 více. Úplný nesmysl. A nadtarifní složka? No tak tam přeci dostanou každý zaplaceno za to jak dělá práci a co dělá případně navíc. Já tedy nevím, ale když mně učitel a učitelka jedou na lyžařský kurz, tak jim každému dám stejnou odměnu za to, že se pachtili mimo domov celé dny s dětma. A tak je to ve všem. Ano ti pánové mají pravdu, některé učitelky vše moc řeší (myslím, že je to problém i v případě žen ve vedení, dost často tím ubližují a nemá to efekt, oni chtějí často spasit české školství - asi, ale ono se dámy nedá), na druhou stranu chlapi jsou spíš nad věcí a pohodáři (to školy jako vyvážení prostě patří)a v konečném důsledku dle mého pro tu školu žijí méně, takže to může být kontraproduktivní. Ale přeci nemám důvod je platit víc. Proč? Přece každému dle efektu (pozor učitelka, která ve škole krandá u kafe, do 16:00 a učitel, který serfuje na netu do 16:00, protože má ředitele či ředitelku blbce, který vyžaduje dodržení osmi hod. na pracovišti, tak ti přeci nedostanou navíc nic) a dle ochoty, nápadů, ale i přirozených schopností (ti ze schopnostmi přeci učí skvěle a nemusí se často ani připravovat), naopak jsou učitelé, kteří i kdyby se rozkrájeli, tak prostě je děti neberou a pak jsou tito učitelé, byť dřou i po nocích zkrátka zaplacení méně. Tak to je. Ale jestli je to muž nebo žena, to ve školství nerozhoduje. A já mám takovou zkušenost, že víceméně každý v té škole (pokud není vyložený lůzr), tak každý přispívá ke vzdělávání dětí podobnou mírou. U mě je to i tak, že sami kolegové přijdou poprosit o odměnu pro svého kolegu, protože udělal něco důležitého. To přeci každý soudný člověk vidí. Tolik školství. Tam tedy problém není. Ale obecně je to problém a je to nespravedlivé. Ty ženský nám proboha chlapi rodí děti a patlají se s nimi denodenně (většinou to je těžší než jakékoli zaměstnání)a poté je jim to spočítáno. Ale ono to jinak prostě nejde. Co by šlo, těm ženám to něčím refundovat, vymyslet zásadní výhodu nebo eliminovat skutečnosti, které zaměstnavatelům komplikují život a dělají z žen méně důvěryhodné a flexibilní zaměstnankyně. Ale to je otázka pro někoho jiného. Obávám se, že ti manažeři v čele státu to stejně nespraví, protože ani nemohou (vždyť ty s mocí jsou již z jiného světa a ti noví, než se k moci dostanou začnou být z jiného světa po pár letech). A to já nechápu (jsem naivní blázen), ale i když dělám ředitele 15 let, tak jsem přeci nezapomněl, čím učitele nadřízení a stát šikanují. A s tím bojuji. Jak? No nechci po nich jedinou administrativu, kterou mně stát povinně neukládá (a ono toho ten stát chce o hodně méně než se dělá). Nechci formalismus, který nemá efekt (stejně to lidé dělají jen aby se vlk nažral a koza zůstala celá). A ti učitelé jsou přeci na úplně stejném místě v důležitosti, jako děti. Proč pak dávat někomu nespravedlivě víc peněz? Takže? Odpověď na úvodní otázku neznám a nezná ji nikdo, ani ti dva pánové s úvodu.
Neznámý uživatel2017-11-09 08:13:55
Není to právě proto, že v ČR je to běžný úkaz?
Neznámý uživatel2017-11-09 07:49:40
Kdo se směje naposled... ten už se nezasměje.
Konečně je tu trochu živo. Bohužel se mi opět potvrdilo, že ze škol zmizel humor, zato vytrvale přežívá nedůvěra a pokrytectví. Pánové Suchý a Šlitr často říkali, že v určité snobské společnosti měli neodolatelnou chuť používat sprostá slova a vzájemně se uráželi ("Představte si, paní, že tohle prase...").

Proč ženy berou méně? No protože jeden pan profesor prohlásil před skoro 30 lety, že hlavní je vydělat peníze a být úspěšný. Ne být poctivý, ohleduplný, přímý. "Jen více takových Kožených". Takže nezastupitelná role ženy jako matky rodu nejen že nezajímá zaměstnavatele, oni si s ní neporadí, ani kdyby je zajímala, protože na to nemáme právní předpisy. Když Jiří Žáček napíše básničku o tom, jak nenahraditelná je maminka, začnou ho militantní gendristky ostrakizovat.

Tak už mi odpusťte to střílení, mně to tu přišlo takové bezpohlavní, zkuste se zamyslet nad tím, jestli náhodou u oběda nehulákáte na celou jídelnu své problémy s osmou bé (to chlapi opravdu nedělají), jestli nelpíte na malichernostech, jestli se po páté vyčerpávající hodině před dalšími dvěma aspoň učešete a použijete deodorant, jestli nemluvíte na člověka, který stojí proti vám tak, jako kdyby vás dělilo náměstí... Zkuste mít trochu smyslu pro humor a podívat se na svou práci zvenku (někdy je to dost legrace). A TAMTO řadě z vás opravdu chybí, je to vidět.
Neznámý uživatel2017-11-09 07:03:35
Je načase začít se chovat dospěle. Pánové by si měli přestat utahovat z dam a dámy by zase měly začít argumentovat věcně, nikoliv ukřivděně. Zatím od nich nevzešel žádný logický argument, jak je možné, že situace je jaká je. Povýšenecký pohled mužů také nic neřeší.
Neznámý uživatel2017-11-08 19:53:12
komunikovat. Kdyby se komentář vztahoval k našim spoluobčanům jiné pleti, asi by ho správce tohoto fóra dávno smazal.Nemyslím si,že toto téma je vhodné pro podobné narážky. Potrefená husa,v.r
Neznámý uživatel2017-11-08 19:41:43
Kdo se smějw naposled...Nechápu,jak v dnešní době se někdo může bavit (by jen s nadsázkou) výroky o ,střílení'.Na této úrovni snad nemá smysl ko
Neznámý uživatel2017-11-08 13:49:33
Autor příspěvku z 2017-11-07 13:49:02 se směje. Dámy, jak snadné je pro vás zařadit člověka podle pěti řádků! Myslíte si, že Vítězslav Nezval ležel v pangejtu, než napsal Roberta Davida? Houby, cpal se indiánky v kavárně. Potrefené husy zakejhaly, aniž by vznesly jediný racionální argument. Quod erat demonstrandum. Inu to jsou ty obzory. Pokud příspěvek není kontroverzní, nic nevyprovokuje. A bezobsažných výlevů je tu plno. Jinak vás ujišťuji, že kolega jsem úplně normální, s nikým se nespolčuji a jsem-li požádán, rád pomohu. Své kolegy vůbec neřeším, ať si sebe vyřeší sami.
A že se diskuse svezla na učitelky? No a na koho na tomto místě? myslím, že manažerka Telecomu si na plat nestěžuje.
A propos: mimo mísu jsem. Na ní totiž nemám připojení...
Neznámý uživatel2017-11-08 07:26:05
Musím potvrdit, že i v naší škole je to tak, že jsou muži aktivnější a ochotnější vykonat něco navíc. Chodí včas do hodin, nevymlouvají se na to, či ono, ale i pár kolegyň má podobný přístup. Ale rozhodně jich je méně. Takže, co se týká školství, je myslím dost jasné, proč má učitel o pár set či tisíc víc než některé kolegyně, které chodí do práce jako do kanceláře, a jakmile se mají do něčeho zapojit, hledají výmluvy. Chtělo by to víc mužů do školství.
Neznámý uživatel2017-11-08 06:02:28
To, že je některé téma kontroverzní, ještě neznamená, že je zbytečné jej řešit. Právě naopak. Chtělo by to ze všech stran trochu zklidnění. Problémy se neřeší tak, že se nad nimi mávne rukou. To je přesně to, co politici chtějí. Myslím si, že se jedná o velký problém nejen v našem školství. Nalézt příčiny však není vůbec jednoduché.
Neznámý uživatel2017-11-07 21:28:46
Já vidím ve své škole dobré a horší učitele či učitelky. Nesouvisí to s pohlavím ani věkem, ale pouze s jejich lidskými a pracovními kvalitami. Plat by se neměl odvíjet od toho, zda jsem muž či žena. Můžeme diskutovat o náročnosti práce fyzické či psychické a o tom, že žena prostě nemůže tahat tak těžká břemena atd. To lze rozebírat, ale to je každému rozumně uvažujícímu člověku jasné. Není co diskutovat, odměna v podobě platu má být spravedlivá a to rozhodně není. Ženy mají smůlu, musí víc bojovat a dokazovat svoje kvality, než muži co svět světem stojí. Dokazují to jednoznačně první příspěvky v této zbytečné diskuzi, pane Fusku.
Neznámý uživatel2017-11-07 20:47:37
A pořád se dostáváme k tomu samému. Chápu, že ženy štve nižší plat. Neustále jsem ale neslyšel z jejich úst, proč tomu tak je? Jestliže máme tabulkový plat a existují v podstatě jen 3 položky, které usměrňují zbytek, docela to odpovídá níže uvedené analýze. Jestliže se jedná pouze o pozici ve škole, hodiny navíc a osobní ohodnocení, je zvláštní, že ženy berou méně. Anebo je něco jinak? Asi to nechápu .....
Neznámý uživatel2017-11-07 19:48:57
To mě asi klame zrak?! Na takovou úroveň diskuze tady nejsem zvyklá. Jestli jsem dobře pochopila, jde tady o nižší výdělky obecně všech vysokoškolaček ne jen učitelek. Takže první dva diskutující pánové jsou patrně "mimo mísu" a zjevně mají nějaký mindrák. Mít je za kolegy - to musí být...
K dnešnímu tématu - spravedlivé to není. Výdělek by měl odpovídat vykonávané práci, případně zastávané funkci a ne tomu, co máme napsané v kolonce "pohlaví" v rodném listě.
Neznámý uživatel2017-11-07 16:42:47
Nevím, jak s tím souvisejí tito "dva pánové". Zatím tu bylo jen vysvětlení, proč tomu tak je. Nevšiml jsem si, že by zde některá z dam uvedla, proč jsou dané statistiky nepravdivé. Chce to ale skutečné argumenty, ne pocitové věci.
Neznámý uživatel2017-11-07 15:42:35
Pokud tihle pánové níže - s takovým názorem na ženskou populaci a na učitelky - vychovávají děti, nedivím se, že ženy jsou pracovně nedoceněné. Já mám opačný názor na muže ve školství - většinou se vezou. Ale říkám si - "Za ty peníze!!!!
Můžeme být rádi, že vůbec nějací do školství jdou." A to nepočítám, kolik ředitelů má zástupkyně, které za ně všechno oddřou! A mimochodem-učitelky po čtyřicítce už mají odrostlé děti a mohou věnovat práci více času. Ale vy, pánové, (níže) jste asi na mateřské nebyli a doma máte určitě manželku, která Vám dělá servis.
Že se nestydíte!!! :-)
Neznámý uživatel2017-11-07 13:49:02
Ačkoliv nevolím Miloše Zemana, někdy bych učitelky po čtyřicítce střílel. Malicherné, hysterické, ukřičené, s obzorem kabinet-třída-kafe-záchod, v jídelně u oběda pořádají uřvanou pedagogickou radu. Je to vyčerpávající profese a já se divím, že je v ní tolik ženských. Že by to bylo tak, jak píše kolega níže? A většině z nich chybí orgasmus. Ten průzkum asi vycházel z reality.
Neznámý uživatel2017-11-06 11:31:21
A je to tak v pořádku. Nedávno se mi do rukou dostala oficiální studie MŠMT, která se týkala dané problematiky v resortu školství. Je pravda, že zde byl rozdíl v platech cca 2000 Kč. Jako hlavní příčiny tohoto stavu bylo vyzkoumáno především vyšší aktivita mužů z hlediska vyšší pozice ve škole (častěji aspirují do vyšších pozic) a také značně vyšší aktivita v zájmových činnostech školy. Muži prostě častěji suplují a zabývají se zájmovými kroužky apod. Je tomu tak proto, že jakožto živitelé rodin je pro ně každá koruna dobrá. Z hlediska mého, když se podívám k nám do školy, přesně to odpovídá. Kolegymńě jsou absolutně nevstřícné k suplování a kroužkům, 5 minut před posledním zvoněním stojí u dveří a čekají až zazvoní. Převzít nějakou zodpovědnost? To je jen hromada keců, ale spíše se drží teplého místečka a osnujou nějakou podlost. Proč by měl být aktivní a pracovitý člověk kárán. Jen proto, že je muž? Chápu, že tomu tak není vždy, ale zřejmě většinově ano. Tak se potom ale nedivtě, že to s platy vypadá jak vypadá. Už jen to, že v základu bereme všichni stejně. Není to trošku varování pro ženy, že by se měly více snažit?
Mgr. Dalibor Fusek2017-11-05 23:05:36
Ženy s vysokoškolským vzděláním vydělávají v Česku v průměru zhruba o 15.000 korun měsíčně méně než muži s vysokou školou. Dostávají tak za svou práci o 29 procent peněz méně než jejich kolegové s titulem. Zajímalo by nás, co si o daném problému myslíte anebo zda s danou situací souhlasíte, případně tušíte, čím je způsobena.
Úterý 23.04.2024, svátek má Vojtěch


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.