Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Zákaz mobilů ve školách (11.6.2018-17.6.2018)

Michaela Křivánková2018-07-18 09:19:01
Děti se vychovávají příkladem. Pokud budou ve školní budově telefonovat učitelé (uklízečky, kuchařky nebo i rodiče), tak se dětem těžko vysvětluje, proč ony nesmí. Ve škole mají děti povolený mobil od třetí třídy, ale jen tlačítkový. Chytrý telefon do školy nesmí. Telefonovat se smí jen na jednom jediném tomu určeném místě, což platí i pro maminky vyzvedávající si děti z družiny. Chytrý telefon zaměstnanců slouží pouze ke skenování a focení po dovolení, striktně. A světe div se, ono to funguje a děti nemají ani moc tendence dané porušovat. Jen museli jít dospělí příkladem. A že je to řádně těžké :) Fotit si zadání úkolu, je sice fajn, ale děti se potřebují naučit i psát. A vyhledávat jde i jinak. Ve třídách mají děti místo google encyklopedie, některé jsou řádně ohmatané.
Neznámý uživatel2018-07-04 09:27:27
Zákaz mobilů v hodině ve školním řádu, vyjma užití ve výuce, ale jen na přímý pokyn vyučujícího.
Šablony nás nutí užívat mobilní zařízení ve výuce, lze užívat také osobní mobily žáků, protože školy nemají dostatek jiných mobilní zařízení. ČŠI užití mobilních zařízení také hodnotí.
Neznámý uživatel2018-06-30 10:26:58
Souhlasím s panem Kudrnovským. A také má pravdu neznámý uživatel, který používá slovo prohibice a obcházení. Nezabýváme se svobodou používat mobily, ale závislostí na elektronice, která má za cíl ničit vztahy a také ničit komunikaci. A je skutečně povinností dospělých vysvětlit dětem, jak by s mobily měli zacházet. Zákaz na škole je výbornou příležitostí nechat tuto dovednost na rodičích a zaměřit se na to k čemu je škola prvotně organizována. A mimo to, žák, který se o přestávce zabývá prací na mobilu je méně soustředěný a klesá mu pozornost. Pokud se snažíme vytvořit prostředí odpočinku o přestávce není s tím v souladu používání mobilu se přetíží. A to už ani není k diskuzi soutěž, kdo je na tom technicky lepší a komu hloupí rodiče pořídí tu nejnověší značku, aby vyhlál soutěž a být nejlepší.
Neznámý uživatel2018-06-28 08:45:21
Každá prohibice vede k obcházení, kdo chce, ten si poradí.
Emil Kudrnovský2018-06-26 17:08:16
Tady nejde jen o vyučovací hodinu. Mobily prostě žáci nesmí vytáhnout vstupem do budovy školy od 7:30 hod do 15:10 hod, kdy budovu opouští. A jsou to rázem jiná děcka... fakt .-)
Problém je v jejich hlavě, když stráví přestávku nad mobilem a "digitálně se uspokojí", nestihnou se vyčůrat, pobavit se spolužáky a připravit na další hodinu. Nehledě na fakt, že o přestávce vše nestihnout a mají tendenci při hodině ještě něco "doklikat". Tj. v hodině jsou zmatení, někdy agresivní, nedávají pozor a vyrušují.
Doporučuji k přečtení knihu "Digitální demence" od psychologa Manfreda Spitzera.
Neznámý uživatel2018-06-26 09:39:03
Já nevím, ale mně stačí žákům sdělit, že se prostě v hodině nebudou nalejvat limonádou a mobil použijí jen když jim to povolím (tabulky, vyhledávač, kalkulačka, jiná aplikace aj.) a je vymalováno, nechápu, co se tu řeší za problém. Vaši žáci nemají co dělat?
Neznámý uživatel2018-06-26 09:34:15
2018-06-22 15:07:09 To je naprosto přesné, pomocí zákazů řešíme vlastní neschopnost. Tak to určitě pochopí velká část veřejnosti. On celý ten mýtus o tom, jak je mladá generace "zdatná" s informačními technologiemi je založen na tom, že mnoho dospělých vč. učitelů toho umí s počítačem strašlivě málo. Odtud ten nezřízený obdiv ke komunikaci na soc. sítích, sdílení fotky, natočení a sestřižení videa, panebože vždyť je to všechno primitivní záležitost zvládnutelná běžným vybavením za pár minut. Co já viděl dopisů, na kterých je vidět, že to autor prostě neumí ovládat, rozmydlených fotek, obrázků o velikosti 5MB v textových dokumentech o dvou stranách, diletantských prezentací... Ptejme se, co omladina skutečně umí vytvořit, opravdu nadaných lidí je stejně jako v každém jiném oboru, v hudbě, sportu...
Emil Kudrnovský2018-06-25 08:03:33
K zavedení zákazu: Stačí uvést zákaz ve školním řádu, rodičům po schválení školskou radou jen oznámit vč. uvedení důvodů (těch se nabízí dost). Nikdo si nestěžoval, většina rodičů uvítala.

K zákazu pro zaměstnance: nepedagog plošně vyjma vedoucích, pedagog soukromé hovory v přímé vyučovací a dohledu (prostě, když má na starosti děti). Možné využití mobilů pedagogů v naší škole (kromě PC a služebních mobilů): vyjma standardu telefonu (sken, foto, e-mail, jízdní řády), el. třídnice, docházkový systém, stravovací systém, aplikace pro výuku (napojení přes dataprojektor), kamerový systém (zatím jen vedoucí). Komunikace s rodiči: striktně služebními telefony (ochrana soukromí).
Pozn.: docházkový systém - pokud někdo bojuje s pozdními příchody zaměstnanců, kupte na pracoviště profikávovar na zrnkovou kávu... budou chodit o 15 minut dříve. Vyzkoušeno. ;-)
Neznámý uživatel2018-06-23 09:55:36
To, co používání mobilů u malých dětí způsobuje k popukání opravdu není :-/ Přimlouvám se k omezování používání mobilů u dětí (určitě od útlého dětství co nejdéle do puberty). Ony to samy regulovat nedokáží. Je to hodně na rodičích, a tam, kde to doma nejde, se důsledky projeví ve škole. Je spousta dětí, které chodí do školy nevyspalé, protože jsou "na mobilu" i v noci. Učitelé by měli apelovat na rodiče a vysvětlovat to těm, kde regulace nefunguje.
Neznámý uživatel2018-06-22 15:07:09
Mobily patří k dnešnímu světu. Tak to je, a tak to bude. Je jen na učitelích, zda žáka zaujmou a jak si s žákem poradí. Když je výuka postavena rozumně, tak žák nemá čas a ani potřebu hrát si s mobilem.
Myslím si, že ve školách je mnoho důležitějších věcí, které jsou potřeba systémově řešit. Ne to, že si některý učitel neumí poradit se svými žáky. Těmto učitelům vzkazuji, aby se zamysleli nad svými hodinami. Aby se zamysleli nad tím, co dělají špatně. Proč jejich žák raději kouká na display, než aby svou pozornost věnoval právě jemu. Tito učitelé by se měli přinejmenším zamyslet sami nad sebou.
Neznámý uživatel2018-06-22 10:47:58
"Zhouba lidstva":))) to je k popukání. Neříkalo se to už o knihtisku? Ještěže tohle fórum (od slova fór) snad nečte nikdo mimo konzervu školství...
Neznámý uživatel2018-06-22 10:44:32
Emil Kudrnovský: u vás bych teda učit nechtěl, to není škola, ale KLDR. Učitel není dělník v továrně, tahle práce má svá specifika, připadá mi, že vůbec netušíte, k čemu se taky mobil dá použít. Já v něm mám skener a udělat si obrázek do písemky (použít soukromý mobil v pracovní době) je tak mnohem jednodušší, než lítat někam ke kopírce. A to je jen nepatrný zlomek. Zákazy nikam nevedou, důležitý je osobní příklad. Ale co s ním, když většina učitelů/ek končí u špatného použití Wordu a e-mailu.
Neznámý uživatel2018-06-21 17:04:38
K předchozímu 2018 - 06 - 21 13:48:03 Rodiče to nepochopí, dojíždějící děti si hlídají přes mobil a musejí se s nimi často operativně domlouvat. Naše škola má síť pro žáky, smí se používat o přestávce (aby učitelům nešel internet pomalu, mají svou ) a učíme je používat mobil účelně. Elektronická žákovská, zavolání rodičům při nevolnosti či úrazu, kalkulačka, posílání úkolů nemocným, klidně ať si ofotí zadání domácích úkolů z tabule, vzkazy a pomůcky k projektovým dnům, výsledky sportovních klání...
Neznámý uživatel2018-06-21 13:48:03
Zakázal bych mobily úplně nosit do školy. Je to zhouba lidstva. Z neustálého hraní her v mobilu mají již školáci na 1. stupni tak přeplněnou mozkovou kapacitu, že se jim tam téměř nic jiného nevejde. Z neustálého blikání, pískání a reklam je mozek unavený. Děti se nedokáží mezi sebou normálně bavit. Když jsou spolu bez mobilu, vypráví si o hrách v mobilu. Nic jiného je nezajímá. Slovní zásoba chudne obrovskou rychlostí. Nehledě na to, že se děti už na nic nesoustředí. Potom se hledá pomoc v Pedagogicko psychologických poradnách a učitelé sepisují plány podpory a podobně. Mobil bych úplně na ZŠ zakázal. Naprostá většina rodičů by to myslím pochopila, když by se jim to vysvětlilo.
Neznámý uživatel2018-06-20 12:11:25
Plně souhlasím s předchozím názorem.
Přesvědčít 18letého žáka ,aby v hodině nepoužíval mobil je nadlidský úkol. Jemná řešení zde neplatí.Nebo máme dát 80% žákům ze třídy 2 z chování,že porušují opakovaně školní řád ???
Poraďte !!
Emil Kudrnovský2018-06-18 09:17:01
Až dostavíme nový pavilon školy, bude prostor na šatny se skříňkami, poté budou žáci nechávat mobily ve skříňkách stejně jako standardně pracující občané v továrnách, kterým se za porušení pracovní kázně (což je použití soukromého mobilu v pracovní době) strhává např. osobní ohodnocení nebo dostanou výtku či padáka. Zákaz použití mobilu platí u nás i pro zaměstnance, výjimky povoluje vedoucí.
Otakar Jíra2018-06-14 15:14:36
Myslím, že na vyřešení tohoto "problému" by mělo stačit slovo učitelů a jejich důslednost; ve školním řádu omezit používání mobilů na dobu přestávek. Domnívám se, že to není nic proti ničemu a mohlo by to vyhovovat oběma stranám. Za našich časů se během vyučování posílala psaníčka a žáci se také zabývali "vedlejšími věcmi" a škola se nezhroutila. Ba možná i nějaká ta kompetence se při plnění osnov získala. Nedělejme z Komenského školy hrou školu vězení a zároveň dodržujme určitou míru předem stanovených pravidel. Ostatně, když stále hovoříme o participaci, poskytněme žákům možnost popřemýšlet, jak to s těmi mobily vlastně udělat.
Neznámý uživatel2018-06-14 15:13:40
Škola má především vzdělávat a vychovávat, ne zakazovat. Zákaz je alibistické ulehčení práce.
Neznámý uživatel2018-06-14 15:12:41
To Emil Kudrnovský: vsadím boty, že váš dojem, že děti mají trvale vypnuté telefony, pramení z toho, že jste dosud nikoho nechytili:)) Nechodí na záchod nějak častěji než dřív? Jestli jo, prostatou to nebude. Zákaz představuje většinou jednoduché, snadno pochopitelné špatné řešení.
Neznámý uživatel2018-06-13 14:33:08
Zcela určitě by to přínos byl. Děti nedovedou mezi sebou mluvit, podívat se jeden druhéhu do očí.

Emil Kudrnovský2018-06-13 07:32:47
Na naší škole máme mobilní telefony zakázány plošně již dva roky a opatření se osvědčilo. Výjimky povoluje učitel, vstupem do budovy mají telefony vypnuté. Děti mezi sebou lépe komunikují, snížila se míra "agresivity", o přestávce se připravují na hodinu a stihnou se i vyčůrat. Tj. lépe plní své povinnosti a zlepšilo se klima ve třídách.
Neznámý uživatel2018-06-12 14:17:00
2018-06-12 11:38:27: taková "diskriminace" byla vždycky, už v mateřské škole museli mít všichni samopal na škrtací kamínek, později džíny z Tuzexu (já je neměl a taky jsem to přežil), porovnávaly se lyže, kalkulačky, zahraniční dovolené... No a dneska holt mobily. Kdyby se od začátku 90. let nerazil trend, že měřítkem kvality člověka je, kolik si nahrabal peněz jakéhokoli původu, mohlo to být jinak, ale je to takhle. Myslím, že stran mobilů to není tak hrozné.
Neznámý uživatel2018-06-12 14:08:00
Zákaz je nesmysl. Za prvé budou učitelé za blbce, už takhle si český národ myslí, že jsou mimo a chtějí jen peníze, za druhé to děti stejně neodnaučí, naopak by mělo být součástí výuky smysluplné používání této techniky (jde o to, jestli to umí sami učitelé, jejichž znalost výpočetní techniky často končí u špatného použití textového editoru) a za třetí, vážení přátelé, v každém školním řádu je určitě něco o tom, že povinností žáka je respektovat požadavky vyučujících a dodržovat pravidla bezpečnosti a hygieny. To nestačí?
Neznámý uživatel2018-06-12 14:00:56
U nás máme učitele, u kterých si děti nedovolí mobil ani vyndat z tašky, natož v něm něco hledat. A zároveň máme i učitele, kteří to dětem otevřeně dovolují a i sami během výuky zvedají příchozí telefony a soukromé věci si řeší během výuky před dětmi. Chování dětí je často obrazem toho, co jim učitelé dovolí. Nařízení nebo zákon podle mě ničemu nepomůže. Když nebude umět učitel děti zaměstnat o hodině, tak si hold najdou činnost jinou. Za nás to bylo hraní piškvorek a lodí o hodině. Oni si hrají jinak. A pokud ale nejde o běžné hraní, ale jde už o závislost dítěte na mobilu, pak by to měl řešit školní psycholog. Ten by měl kontaktovat rodiče dítěte a měl by pomoci dítěti se této závislosti zbavit. Existuje několik metod léčby závislosti a spousty odborných publikací. Ze zkušenosti z mého okolí ale bohužel musím říct, že nejméně toto ve trápí právě výchovné poradce, protože se jim nechce nic řešit. Lepší je dítěti dát poznámku než mu pomoci zbavit se opravdu nebezpečného zlozvyku.
Zdeňka Dočekalová2018-06-12 13:37:23
Mobilní telefon se stal součástí běžného života každého z nás. Není řešením striktně mobilní telefony ve škole zakázat, když v praxi všichni MT používáme téměř bez omezení. Důležité je ale učit děti, kdy je vhodné (a slušné) telefon využít a naučit je využívat mobilní aplikace účelně - i ke školní práci, při výuce. Jsem tedy pro regulaci používání MT ve škole - k použití dá pokyn učitel ve chvíli, kdy použití MT považuje za vhodné. Mobilní telefony mohou být při správném pedagogickém vedení pro výuku dobrou učební pomůckou.
Neznámý uživatel2018-06-12 11:38:27
Jsem pro regulaci používání mobilů ve škole, zejména na základní škole. Tam děti mají získat základní vzdělání a výchovu. Místo toho, aby se učily komunikovat mezi sebou, diskutovat,tak si hrají s mobilem, uzavírají se do svého světa(i s podobně potrefenými), ve kterém je okolí jen ruší.O přestávkách se fotografují nemluví, nesvačí.Ve výuce? Ne každý má na nejnovější typ, hrozí diskriminace. (Jo a dospělí by měli jít ohleduplností příkladem a nehulákat svá sdělení na celou tramvaj. Já si chci třeba v klidu číst, přemýšlet. Mobil mám, využívám, neobtěžuji.)
Neznámý uživatel2018-06-11 11:59:22
Já bych místo mobilů zakázal učitelům smrdět a učitelkám ječet.
Neznámý uživatel2018-06-11 11:58:25
Koukám, že žáci nemají v hodině co dělat, když si mohou hrát s mobily? Nemělo by se řešit spíš to? Případně ty mobily vhodně zapojit do výuky, trend (který nám utíká podobně jako Průmysl 4.0) je takový, že žáci budou ve výuce pracovat na svých, nikoli školních zařízeních. To předpokládá prosíťovanou školu a dostupnou wifi. Jenže peníze jdou do modrých beden s nesmyslnými maturitami.

O přestávkách budeme kontrolovat kabinky na záchodech, jestli někdo náhodou netelefonuje? Je to směšné. Když se zakáže alkohol, bude se chlastat tajně. Tohle je podobné.
Neznámý uživatel2018-06-11 11:49:40
Kdy dojde tato novela i k nám ? Z dětí se stávají otroci mobilů a jejich používání ve škole by se mělo regulovat - zákaz používání v hodinách určitě.
Neznámý uživatel2018-06-11 07:24:57
Určitě s tím souhlasím. Jsou i zaměstnání, kde si nemůžete zavolat v pracovní době.
Mgr. Dalibor Fusek2018-06-10 20:56:14
Francouzští školáci si budou muset od září nechat mobily v taškách. Zákaz vytahování telefonů i o přestávkách schválili francouzští poslanci. Co byste řekli na takovéto opatření u nás? Jednalo by se o přínos?
Pátek 19.04.2024, svátek má Rostislav


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.