Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Roční volno pedagogů po 10 letech (10.6.2019-16.6.2019)

Neznámý uživatel2019-06-23 13:57:32
2019-06-21 12:46:37 Vy jste kromě trochy demagogie taky velký idealista. Já vím, jak to dopadá, když za mě učí někdo jiný... Ono to totiž mnohdy vypadá tak, že se do školy na některé předměty přijme kdokoli, kdo se nabídne, a úvazky se přidělují ne podle toho, co kdo umí dobře, ale podle toho mála, co dotyčný umí jakžtakž. Takže ten, kdo toho zvládne hodně, to paradoxně odnese nejvíc, protože se mu dá cokoli, co zbude. Se zdravotní sestrou to srovnávám proto, že by si ten rok volna zasloužily mnohem víc, ty opravdu nemají každou chvíli prázdniny. Krizové situace, kdy šlo opravdu o život, jsem zažil ve škole za třicet let dvě.
Neznámý uživatel2019-06-21 12:46:37
Ještě k uživateli 18.6. Proč to srovnáváte se zdravotní sestrou? Já bych zdravotním sestrám přál lepší podmínky. To přeci s rokem volna nesouvisí. Ale jinak já jsem tělocvikář a ročně strávím v práci i přes noc a o výkendech několik měsíců, protože jezdím na kurzy. A zrovna tam tedy na mé chybě životy závisí - trochu tedy jinak, ale jsem jednou nohou v kriminále. Že nevidíme denně trpící? Já je vidím. Trpící znuděné tváře, které vůbec nechápou proč mají ve škole být nebo se např. na kurzu hýbat. Napsal jste "Řešíme denně krizové situace, kdy chybné rozhodnutí může mít následky na zdraví, životě a skončit u soudu?". To přeci o učitelích bezezbytku platí. Kdo má za Vás pytlíkovat několik měsíců výuku? Vždyť to volno by bylo třeba celý školní rok, tak by prostě za vás učil ten rok někdo jiný. V čem je problém. To by naopak dětem prospělo.
Neznámý uživatel2019-06-21 08:04:07
No, řekla bych, přinejmenším berme, co nám nabízejí - hurá! Je to zatím téměř neviditelný "holub na střeše" a ten dosavadní "vrabec v hrsti" není bůhvíco...Níže je zmíněno ze školských systémů zemí okolo nás - proč se tam ví, že učitel odpočinek v té míře prázdnin a volna po X letech potřebuje? Naše učitelstvo potažmo ředitelstvo je historicky naučené věnovat svůj vzácný čas a energii ve prospěch našeho školství...kdyby se to všechno "navíc" (čas, energie i vlastní peníze kolikrát) proměnilo na "školské" peníze, stálo by to stát fakt hodně,.. například ředitelský příplatek za vedení v MŠ dosahuje sotva čtvrtiny minimální mzdy.Bude za to v jiném rezortu kterýkoli ředitel či ředitelka řídit firmu??Přijímejme nabízené vstřícně s radostným vědomím, že na "nás" někdo myslí a chce učitele a ředitele škol v ČR podpořit!
Neznámý uživatel2019-06-20 20:48:40
2019-06-20 11:23:48 Já toho starostu, co se s bídou napodruhé vyučil, znám. Nemůžu souhlasit. Ve škole se nic nenaučil, pouze vstoupil do správné strany a chlastal se správnými lidmi.
Neznámý uživatel2019-06-20 20:47:00
Já to nechci, mně je ve škole fajn:) Asi proto, že mě škola (hlavně střední a vysoká, i když ta byla samé politické školení) hodně bavila.
Neznámý uživatel2019-06-20 17:52:18
2019-06-20 11:30:11
Pokud někdo napíše, že v našich podmínkách to není reálné, nepodporuje tím nutně stát. Poukazuje např. na to, že jsou zde závažnější problémy a to je jasná kritika a nesouhlas s tím, v jakém stavu je české školství. Jsem pro, aby ve školství nastaly zásadní změny, nejsem spokojena se stávajícím stavem a klesající úrovní vzdělání. Je očividné, že není vůle nejvyšší jít do opravdových změn, že nejsou lidi, peníze, tak proto to neprojde. Politici toho namluví, jen aby se zviditelnili! My diskutujeme, a oni už řeší něco jiného a my jsme jim ukradení.
Neznámý uživatel2019-06-20 11:30:11
Ale jinak buďte vážení kolegové - odpůrci tohoto " nesmyslu" v klidu, ono to neprojde a tak se nebudete alespoň nudit a jako opravdoví správňáci podpoříte racionálně stát.
Neznámý uživatel2019-06-20 11:23:48
Ale to nikdo netvrdí, že nám chybí pouze to volno. Samozřejmě, že je to třešnička na dortu. A již jsem psal, že se musí předělat celé školství, protože nevyhovuje současný stav. To ostatně všichni v těch debatách říkáte, že je to špatné. Zároveň ale většina pořád sedí na starých zásadách a pravidlech. Spousta mých kolegů si opravdu myslí, že potřebují pouze do ruky pravomoc a nástroj, jak děti držet na uzdě, jako byl za bolševismu. Ale to již nikdy nebude, to nelze takového strašáka vymyslet, ta doba je pryč, to by se musela vrátit totalita. I když to zní pateticky, tak jediná cesta je, že se děti vzdělávat budou chtít a budou se vzdělávat rádi, pak nebudou potřeba strašáci v podobě nedokončení školy. Ono to udělat lze, ale nic se proto nedělá. Odbočuji proto, že nutná změna celého systému umožní i to moderní - oddychové odpočinutí si od jedné z nejefektivnějších prací, která existuje (když učíte, tak učíte a nemůžete serfovat na internetu, pít kafe nebo si povídat s kolegou anebo poslouchat rádio). Důkazů o té současné většinové školní hrůze je moc a moc. Zeptejte se dětí, koho školy baví a baví ho vzdělávací obsah. Jedině prvňáček chodí chvíli do školy rád a po půl roce to již bere jako nutné zlo. To je v pořádku? Já v 80. letech jsem školu strašně nesnášel také. A je to pořád stejné. Můj syn miluje knížky a děsně rád čte, ale nesnáší čtení ve škole a výuku literatury. Já to měl stejné. Výuka přírodopisu - nejodpornější předmět a dnes mě živí, ne díky škole. Jak je možné, že šestiletý kluk jde hrát fotbal a baví ho a baví ho i v 18 letech, když už tam je dril? A ve škole se to během let úplně ztratí? Píšete, že ten kdo na to se..., může udělat úspěšnou kariéru. No tak to je ale v pořádku, to ho ta škola asi něco naučila. To jen dokazuje tu skutečnost, že nadrilované děti šprtající se stohy nesmyslů a patřící do dnešní škatulky "dobře se učící žák", tak výše zmíněné dokazuje, že takové děti moc k ničemu v životě nejsou. Jak je možné, že v dnešní době je nejdůležitější při přijímacím řízení na gymnázia stále nějaký prapodivný teoretický test hrající si pár úlohami na to, jak je praktický. Se starým myšlením to k ničemu ve školách nebude a všude kolem nás ty důkazy přímo stříkají. Takže odsoudit myšlenku zavedení ročního volna jako iracionální, to je zhovadilé. Berme to jako malé splacení dloužku, který tato společnost vůči učitelstvu za 30 let (spíš 74) má.
Neznámý uživatel2019-06-20 10:28:37
Vážení kolegové, pokud vám chybí pouze roční volno, je na tom české školství, potažmo vzdělávání, velice dobře a není nač si stěžovat v jiných diskusích.
Neznámý uživatel2019-06-20 09:42:59
2019-06-19 17:06:30 Ono je to tím, že tam žáci chodí do školy, tam pracují a vědí, že pokud ji nedokončí, neuspějí; vzdělání má váhu, která mu přísluší. Je to podmínka nutná, byť ne postačující. U nás to je tak, že žák, který na školu vyloženě s..e, bez problémů projde, páky na to má, může udělat úspěšnou kariéru a třeba i rozhodovat o řediteli školy. Dnes blb, zítra starosta.
Neznámý uživatel2019-06-20 09:38:31
No tak to v jiných zemích je, a co? Ono v těch jiných zemích je jinak skoro všechno. Já bych vyjmenoval deset věcí, které jim závidím a mohly by být pro nás vzorem, ale v tom tu není žádný pokrok. Za této situace je jakési volno třešnička na dortu a pokud se bude prosazovat, je to opravdu populistický začátek koncem, podobně jako slavná reforma maturity. Ať je volno, ale chci mít možnost ho odmítnout. Je mi 58, do vyhoření mám daleko, nápadů mám na rozdávání a pokud se najde žák, ochotný některý realizovat, jsem připravený. Stejně vzhledem k věku nehrozí, že bych se nějakého volna dožil, kromě toho definitivního:))
Neznámý uživatel2019-06-19 21:52:24
Ale to se musí změnit celý systém ubohého českého školství. To je jasné. Mě tak strašně nebaví to zaujetí těmi mýty. To je pouze alibismus. Nejlépe to nechat, ono to je nejjednodušší. Musí se to změnit od základu a poté můžete dát jeden rok oddych. Ale zapomeňte na řeči o tom, jaké bylo skvělé socialistické školství a jak ještě jeho dozvuky způsobují jediné klady školství dnešního. Nebylo. Mýtus.Naprostý nesmysl. Pořád si lžeme do kapsy. Učitelé, veřejnost, politici. A ve všem. Jasně za současného stavu ten rok volna nejde. To nejde provést ani technicky. Ale vezměme symbol hlouposti. Vysokoškolské vzdělávání budoucích učitelů. Co je za problém dát studentům pedagogických fakult povinnost během studia absolvovat dva roky povinné praxe (aby se naučili řemeslo a ti, co chtějí jenom odborně studovat a nedokáží učit, tak by to nedali)a to praxe v plném úvazku, kdy první rok by to bylo pod dozorem pedagogického pracovníka a druhý rok samostatně zdarma v rámci praxe (místo těch, co mají rok na oddych) a nestálo by to ani halíř. Změňme školství. Nechovejme se racionálně. Je to fakt bída. Naprosté nepřizpůsobení se současné realitě. Co bylo, to už skončilo. Nefunguje to dobře. A je to trapné. Řešení jsou tisíce, ale musí se něco dít. Ne jako posledních 30 let. To se neměnilo nic.
Neznámý uživatel2019-06-19 20:08:47
V našich podmínkách, tak jak jsou nastavené, to není reálné. V době, kdy budou moci učit z nedostatku učitelů nekvalifikovaní lidé a hledá se kdo bude učit vůbec nechápu, jak to někoho mohlo napadnout.
Neznámý uživatel2019-06-19 17:15:05
No jo, někdo možná namítne, aby jste se z toho zahraničí nepodělal. Jenže ono to má háček. Totiž jsou ve všech směrech před námi. Nejen ve vzdělávání.
Neznámý uživatel2019-06-19 17:06:30
No jo, s těmi prázdninami máte pravdu. Jen mně vrtá hlavou, že všude v zahraničí mají prázdnin ještě víc a roční volno po x letech praxe. Proč to tam dělají tak blbě a nesmyslně? A že podléhají populismu a nekoncepčním blbostem. Je to divný, že jsou tak přihlouplí. Ale my jsme pokrokoví a hlavně naši učitelé jsou racionální. Jsem na nás hrdý. Naše racionálnost(ušetřili jsme my učitelé státu miliardy - tak hlavně že ten stát to perfektně investoval)nás dovedla k 30 letům podprůměrných a ubohých platů, k tomu, že mladí neučí a nedá se sehnat učitel, řemeslníci nejsou nebo jsou to lajdáci atd. a atd. Hlavně, že jsme racionální. Věřte tomu, že kdyby snížili platy o 50%, tak učitelstvo bude pořád racionální. Jen mě napadá, zda je to racionalita. Já myslím, že je to vystrašenost a zbabělost. Pořád taková ta vystrašenost jako když jsme za bolševika potkali esembáka. Tak tak se učitelé pořád bojí - o něco si říci, něco pro to udělat, něco změnit. A nazývají to racionalitou.
Neznámý uživatel2019-06-19 14:49:53
Spočítal si někdo, kolik volna mají učitelé během roku plnohodnotně zaplaceno oproti ostatním náročným profesím? Např. již zmiňovaným zdravotním sestrám? Nejsou to jen dva měsíce v létě. Je to prakticky každý měsíc nějaký ten den navíc. A že je škola v jednu hodinu prázdná, to netřeba zmiňovat. Ten, kdo by ve školství jako první opravdu zasloužil přidat na platu, volnu a respektu, jsou učitelky v mateřských školách.
Neznámý uživatel2019-06-19 14:41:06
Těší mě, že valná část pisatelů příspěvků racionálně vyhodnotila nesmyslnost a nevhodnost tohoto návrhu. Že se nenechala zaslepit populismem a nekoncepční blbostí, která je na úrovni opatření "vlaky důchodcům zdarma a chybějící miliardy na sociální služby".
Neznámý uživatel2019-06-19 14:39:40
Zajímavé je, že "ti blbci" v jiných zemích to mají. Já jsem vždy šokován, jak v Čechách věci, které jsou jinde běžné, jak v Čechách nejdou a najdou se tisíce argumentů, proč nejdou. No jo, my máme jinou mentalitu a proto jiný systém nejde. Protože česká mentalita a tradice, to je prostě feudální školství se vším všudy (nízký plat, dril, nesebevědomí ustrašení chudáčci učitelé, převaha žen a starších lidí, ……). Nic, doslova nic z toho, co funguje jinde, v Čechách fungovat nemůže, protže my jsme jiní. Jiní než FINOVÉ, ŠVÉDOVÉ, NĚMCI, FRANCUZI, MAĎAŘI, POLÁCI). Ne, ne . Hlavně, že máme v mezinárodních srovnáních výsledky. Proč cokoli měnit, vždyť jsme superdobří. A co kdybychom byli rozumní a podpořili školství třeba zrušením prázdnin (teda dovolené). To by státu pomohlo, ne? Proč hledat, jak to udělat, ono je lepší říct, že u nás to nejde.
Neznámý uživatel2019-06-19 12:22:35
2019-06-19 09:22:13 ...do té doby než se vdám a budu mít dítě/děti. Pak budu mít tolik starostí a budu tak unavená, že na nějaké cestování nebudu mít ani pomyšlení. Manžel se rozhodne podnikat, skončí ve 40 uhoněný s infarktem, rodiče mi zestárnou a budou očekávat, že se o ně postarám. Pak budu ještě hodně ráda, že můžu vypadnout v půl jedné ze školy, nemusím nikam "cestovat", mohu všechno obstarat a přípravy na druhý den dělat večer... Dost, nechci prudit:)
Neznámý uživatel2019-06-19 11:50:44
Dobrý den, já osobně bych byla spíše pro výsluhu podle odpracovaných let.
Možná by to udrželo učitele ve školách déle a na druhou stranu když už měli celý život mizerný plat ,alespoň důchod by byl lepší. Rok volna mi úplně nedává smysl. Já osobně bych ho za současné situace využila k hledání jiného, místa než, být v dnešním chaosu ředitelkou v MŠ . Věra S.
Emil Kudrnovský2019-06-19 10:26:12
Cestování (ve smyslu soustavně opouštět vlast na období delší než 3 týdny) jako argument volna beru, ale musíte na to mít prostředky a zázemí, resp. ideálně být bez závazků (rodina, děti, domácí zvířata, zahrada, dům apod.). Což je malá část učitelů.
Kratší pobyty si můžete splnit v průběhu 40 dnů dovolené, aniž byste potřebovala rok volna.
Neznámý uživatel2019-06-19 09:22:13
Bylo by to skvělé, cestovala bych a pak předávala získané poznatky dětem....
Emil Kudrnovský2019-06-19 08:49:23
Mě to nepřekvapuje, ať ti nahoře někdy přijdou mezi nás dolu. Summary z více pohledů k navrhovanému volnu:

1) NE jako ředitel školy jsem se již vyjádřil - pro školy to je provozní katastrofa,

2) NE jako zodpovědný pedagog - nevidím v tom smysl. Co bych udělal s tím volnem? a) Vrátím se do komerčního sektoru a začnu zase vydělávat? tzn. nevrátím se do školy. b) Nebo se budu více věnovat rodině a domku se zahradou? no jo ale nějaký příjem potřebuji a nedělám nic pro svou profesi. c) Prohlubovat znalosti a dovednosti pedagogické? ...PROČ? když nejlepší studium je praxe - tedy UČIT A BÝT DENNĚ VE ŠKOLE S ŽÁKY a KOLEGY. K inovaci stačí 2x do roka zajet na nějaký zajímavý seminář OVĚŘENÉHO ŠKOLITELE. d) osobně: kdybych neměl svou druhou profesi, šel by se učit nějakému řemeslu.

3) NE jako otec tří dětí - to jako se jim budou ve škole střídat učitelé, každý rok jiný? Pozn. v případě 5ti letého cyklu se každý rok točí 20 % pedagogů.

4) NE jako občan ČR z jehož daní jsou i učitelé hrazeni. Roční volno pro učitele je společensky NEPOCHOPITELNÉ A NEAKCEPTOVATELNÉ.

Raději učitelům dejte vyšší mzdu (jako učitel chci mít aspoň 500,- Kč na hodinu stejně jako zedník, který mi doma dělal koupelnu).
Neznámý uživatel2019-06-19 08:45:44
Stejně bych lezl do školy kvůli 3D tisku, doma nemám tiskárnu kam dát:))
Neznámý uživatel2019-06-19 08:44:33
2019-06-18 14:56:48 Znovu se ptám: oč je práce učitele náročnější než práce zdravotní sestry? Pracujeme v noci a o víkendech? Závisí na naší chybě životy? Vidíme denně lidi trpící, umírající? Řešíme denně krizové situace, kdy chybné rozhodnutí může mít následky na zdraví, životě a skončit u soudu? Proboha, vždyť máme v podstatě svobodné povolání. Půl pracovní doby je přímá vyučovací povinnost a tu druhou polovinu si v podstatě mohu rozvrhnout jak chci. Volného času mám přiměřeně, mně stačí. Když Bůh tvořil čas, udělal ho dost. Rozhodně nestojím o to, aby za mě někdo pytlíkoval několik měsíců výuky a já to pak musel dávat dohromady. Opakuji, že ve školství postrádám zcela jiné věci, které tohle pofidérní volno nenahradí. Nehledě na to, že to je personálně neřešitelné. Některé učitele prostě neseženete.
Neznámý uživatel2019-06-18 14:56:48
Překvapuje mě opravdu velmi, že nabízenou, velmi eventuální, možnost dosud nepoznané formy odpočinku, vzdělání, relaxace, obnovy sil duševních i fyzických apod., podle zde projevených názorů pedagogové tak vehementně odmítají. Ze strachu? Z reakce lidí, společnosti? Z nedostatečné představy a nepoznané možnosti vlastního využití a užití volného času, prostoru pro jakékoli jiné naplnění na rozdíl od dosud poznaného pouze pracovního vytížení?
Neznámý uživatel2019-06-17 15:22:00
Válet se rok doma nepřipadá v úvahu. Učitel by měl mít možnost si najít jakoukoliv jinou práci a pokud by byla méně placená (což si moc neumím představit), byl by mu doplacen plat do jeho průměrného. Ovšem to by bylo riziko, že se spousta učitelů již nevrátí. Ale možná víc se mi líbí placené lázně třeba jednou za dva roky.
Neznámý uživatel2019-06-17 12:20:43
Myslím si, že by bylo lepší místo ročního volna zaplatit učitelům s dlouhodobou praxí pobyt v lázních, třeba jednou za 2 roky 14 dní.
Neznámý uživatel2019-06-15 10:48:07
A co takhle navrhnout, kdo učí 30 let, že by byl rovnou 3 roky doma?
Nedivme se, prosím, hloupým nápadům finančně negramotných politiků.
Koho jsme si zvolili, toho tam máme. Patří nám to.
Neznámý uživatel2019-06-14 13:29:52
Jakožto "UČITELCE v MŠ", jelikož nás tak všichni nazývají - slovem UČITELKA, by mi stačily volné prázdniny a volno o jarních prázdninách. Očekává se od nás studium na vysoké škole, stejně jako od ostatních pedagogů v ZŠ, SŠ..., denně učíme více hodin, během roku máme fůru akcí pro rodiče s dětmi i děti samotné, avšak plat a volno na úrovni "učitelů" je v nedohlednu...
Emil Kudrnovský2019-06-14 09:23:32
V současnosti je to "holý nerozum". Souhlas s předchozím příspěvkem, spokojený učitel - zaměstnanec nepotřebuje delší volno.
1) "nejsou" peníze na navýšení mezd, abychom přitáhli do školství kvalitnější učitele a tím volnem protečou další miliardy, které ve většině případu budou "vyhozeny z okna",
2) nejsou lidi - jsem rád, že jsem na další školní rok sehnal kvalifikované učitele, tj. volno po 5ti letech znamená, že každý rok budeme potřebovat 20 % lidí navíc. Uvědomuje si to někdo?
3) ve školství potřebujeme kvalifikované profesionály, kteří budou soustavně vzdělávat a budou za to dobře placeni, ne fluktuanty, kteří jdou učit jen kvůli tomu, že budou mít prázdniny či dokonce rok volna.
Navrhované volno nezlepší stav českého školství.
Neznámý uživatel2019-06-13 10:49:41
Jak jsem poznal v Německu a Francii "prevence vyhoření" spočívá v jiných věcech, než je válení se doma v rámci "relaxace". Už jen ta luxusní školní jídelna bez zápachu s úpravou jídla na hony vzdálenou humáči kydnutému na talíř obtloustlou zpocenou ženštinou. O žácích, kteří samostatně pracují a chodí do školy, protože vědí, že bez toho se nechytí. Jak je u nás možné, že žák, který nechodí do školy a fláká se jak může, projde? A hlavně je tam pevný systém a servis. Vybavenost škol, asistenti, pomůcky, mediatéky... Já mám matný dojem, že ani tu blbou třídnici ve Francii ten učitel nevedl, že na to někoho měli.
Neznámý uživatel2019-06-13 10:44:31
Já bych byl docela upřímně rád, kdyby mi nějaký zastánce tohoto podivného volna (na které by měly mít stejný a možná větší nárok zdravotní sestry a lékaři zejména z některých oddělení!) vysvětlil, co konkrétně by ten rok dělal. Jak si ten "odpočinek" představuje. Představa, že sedím doma a beru plný plat - no promiňte, ale to by mě hanba fackovala. Nevytahujte nějaké "studium", už vidím učitele, který rok osm hodin denně leží v knihách a u počítače...
Neznámý uživatel2019-06-11 14:17:30
Díkybohu, že na tento model také přicházíme také v česku!!! V Evropských zemích je to běžný standard, prevence vyhoření, aby učitelky(é) zrelaxovaly a potažmo bylo vzdělávání dětí od MŠ po SŚ zkvalitněno prostřednictvím odpočatých pedagožek(gů). Po 10ti letech imrvére ve škole mezi všemi různostmi podmínek, vztahů, zodpovědnosti, stálé komunikace a obhajování čehokoli... je to nutnost! Máme striktní rozlišení kvalifikací učitelek(ů) podle stupňů vzdělávání, a tak ani není možné změnit prostředí - vzdělávací stupeň, jakési to uvolnění by také pomohlo a občerstvilo.
Neznámý uživatel2019-06-11 14:07:00
Zase mi to sem vlítlo dvakrát, asi předstařecký třes...
Neznámý uživatel2019-06-11 14:06:01
Nemyslím, že je to opravdu potřeba, nedělejme, že jsme jediná pomáhající profese. Když jsem utahanej, stačí si vzpomenout na sestry na onkologii nebo u sociálních lůžek. Ta únava a vyhoření nepramení z práce samotné, ale z podmínek, za kterých učitel v Čechách pracuje a jaké má postavení. Proto jsem zásadně proti tomuto populistickému vytírání očí. Abych mohl jako učitel odborných předmětů jít na stáž do firmy nebo do výzkumu, je nereálné, nikdo se mi nebude věnovat, do ciziny se svou trombózou nepojedu a knížky čtu o prázdninách. Stejně bych sem furt lezl kvůli počítačům, 3D tisku, renovaci pomůcek apod. Nevěřím tomu, že bez kontroly a dokládání se sebou bude český učitel něco dělat. Max. si najde jinou práci. Co v těch "některých zemích" ten učitel vlastně ve volnu dělá, víte to?
Neznámý uživatel2019-06-10 16:16:39
V některých zemích je to běžné. Učitel by si opravdu potřeboval odpočinout. Podmínkou by muselo být, že se nebude zpovídat, co konkrétního ten rok dělal. Mohl by třeba mít i jinou práci mimo školství. Pokud bude nařízeno vzdělávání, opět se toho ochotně ujmou nějaké agentury, které na tom vytřískají slušný kapitál. A učitel by musel třeba ve finále předložit zápisky z těch kurzů. To by bylo o ničem.
Neznámý uživatel2019-06-10 14:47:29
Už takhle nás veřejnost miluje, po tomhle opatření bych se bál, že budu samou láskou sežrán.
Neznámý uživatel2019-06-10 14:45:33
Za prvé už vidím tu dokumentaci, kterou bychom museli po tom roce vyplňovat, úřednická tvořivost nezná mezí. Za druhé bych velmi nerad dával dohromady výuku po někom, kdo by za mě suploval s vidinou, že žáky po 5 - 12 měsících opustí. Za třetí nevěřím, že padesátiletý vyhořelý učitel nastoupí po několika měsících do školy (a školství - stejného jako předtím) nadšený a plný elánu. U mladších není vyloučeno, že nenastoupí vůbec. A konečně za poslední to nechci. Myslím, že pokud by se nestalo nic jiného, jsou to jen vytřené oči populistickým špuntem do pusy, protože jsou tu problémy, jejichž řešení (pochopitelně obtížnější) by mělo mnohem větší efekt i pro pohodu učitelů. Už tu v jiné diskusi bylo zmiňováno, jak je sféra školství přízemní a malicherná (svačinu a přezůvky s sebou), nepružná a plná nedůvěry. Projekty a dotacemi se zalepují samozřejmé potřeby běžné výuky. To už se tu psalo mockrát.
Mgr. Dalibor Fusek2019-06-10 06:10:08
Poslankyně Věra Kovářová (STAN) a skupina poslanců napříč politickými stranami předložila návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, kterým se zavádí "volno pro vlastní vzdělávání". Učitelé by mohli jednou za 10 let čerpat volno v délce 5 až 12 měsíců. V této době by dostávali plat ve výši jejich aktuální tarifní třídy a platového stupně. Zajímalo by nás, co si o tomto nápadu myslíte Vy?
Úterý 23.04.2024, svátek má Vojtěch


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (6)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.