Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Nastal čas na změnu písma v českých školách? (15.12.2014-21.12.2014)

Neznámý uživatel2015-01-07 09:04:00
K tématu jen jedno. Kdo tvrdí, že díky novému písmu píší děti pak i na druhém stupni čitelně viděl asi úplně jiné děti než já. Hrabou tím tak nečitelně, jako psacím.
Neznámý uživatel2014-12-28 13:22:23
Učit se psací vázané písmo má svůj hlubší význam ve výuce na 1. stupni (spíše by se odborná veřejnost měla zajímat o to, co vše přináší!). Pokud má s psacím písmem dítě potíže, jde většinou o problém, který vyžaduje zamyšlení a odborně vedenou individuální péči učitele (otázka - zda je v možnostech školy/učitele/systému...tuto pomoc poskytnout).
Pochopitelně by učitelka neměla dítě deptat, když se mu psaní nedaří podle "předepsané šablonky"...ale to se snad týká i jiných věcí, ne pouze psaní a spíše jde o širší obecnější diskusi o tom, co a jak ve škole hodnotit, o tom, co je důležité, jak posuzovat rozvoj dítěte, jak zacházet s odlišnou zralostí dětí apod.
Většinou v praxi funguje to, že ve vyšších třídách děti začnou své písmo individualizovat a učitelé to respektují, tehdy je vhodná doba i k nabídnutí Comenia script.
učitelka na prvním stupni
Neznámý uživatel2014-12-26 12:55:09
Čas rozhodně pro změnu písma nenastal. Nevšimla jsem si, a to jako bývalá učitelka dění ve školství dost sleduji, že by proběhla nějaká seriozní diskuse na toto téma. Někteří nevědí ani to, že většina odborníků z České grafologické komory toto písmo nepodporuje. Neznalost vázaného písma může způsobit spoustu problémů, nedivila bych se, kdyby nespokojení rodiče podali na školy i žaloby. Ministerstvo školství opět nevede s nikým dialog (jako v případě "pseudostátní" maturity).
Neznámý uživatel2014-12-22 13:05:42
Chcete, aby nám děti úplně zlenivěly? Dejte jim tedy tento typ písma. Děti si dnes neumí zavázat tkaničku, nebaví je hry , kde musí upřednostnit jemnou motoriku, odvoláváme se na to, že vázaným písmem se nedorozumíme s angličanem ..., tak ať se angličan naučí naše krásné české písmo. Proč se chcete stále někomu nebo něčemu podřizovat ? Naučili jsme se psací písmo my, proč by se to nemohli naučit naši potomci ? Na zjednodušování máme v naší zemi mnoho jinších záležitostí...
Neznámý uživatel2014-12-21 06:27:24
Mám dva syny (22 na 16 let) a oba měli potíže s klasickým písmem. Písmo bylo nevzhledné a nečitelné. Jakmile již nebyli nuceni psát písmem klasickým, zcela přirozeně začali psát písmem tiskacím. Škoda, že tehdy Comenia skript na školách neexistoval. Určitě by to pro ně bylo velké ulehčení. Všem, kterým tady nové písmo odmítají, přeji potomky, pro které klasické písmo bude znamenat trauma. Možná pak pochopí...Učitelka 2. stupně s 23letou praxí.
Neznámý uživatel2014-12-20 16:15:23
Je dobré, že nejde o povinnost, ale o možnost. Změna tak může začít u učitelů, kteří se rozhodnou dobrovolně a "nesabotují" změnu přikázanou, které nevěří. U nás na malotřídce učíme Comenia script druhým rokem a jsme spokojeni s výsledky. Zejména u dětí, kterým by klasické písmo dělalo velké problémy. Získáme tak čas např. na nácvik čtení nebo skupinové činnosti. Seznamujeme souběžně i s vázaným písmem, aby děti dokázaly klasické písmo číst.
Neznámý uživatel2014-12-20 09:59:28
Je to nesmysl. Jak v Cimrmanovi - "...to zas dědek neměl co dělat...". Školství není revoluce, ale evoluce. Snad nedojde k tomu, že nějaká chytrá hlava toto podá jako nařízení. Mnoho lidí, kteří ve školství rozhodují, jsou byrokraté bez praxe. Podobně jak ČŠI - kontroloři papírů, které vznikly pár minut před jejich příchodem... Lidé bez praxe, kteří školu viděli opravdu z rychlíku. Navažme na to dobré, přestaňme řešit a opravovat veci, které rozbité nejsou. Nové písmo - je nesmysl.
Neznámý uživatel2014-12-19 21:58:17
Náhrada klasického písma není potřebná, ale je dobré, že je možná.
Neznámý uživatel2014-12-19 17:03:44
Já se nikoho nechci dotknout, ale když někdo napíše, že chce změnu, ať ji učiní u sebe. Učitelka 30 let učí......já pokud chci změnu, začínám u sebe. Učím taky 30 let. Nejsem anonym, velmi jednoduše se diskutuje, klidně mě zavolejte. 602 132 480.
Neznámý uživatel2014-12-19 16:52:21
Zrušte Vánoce, den narozenin, Velikonoce, policii, prezidenta, vše o čem je život a bude všem líp.....ha,ha,ha. Jste všichni v pořádku a máte rádi život v česku? Z těchto diskusí já se asi po... Rada
Neznámý uživatel2014-12-19 12:51:01
Plně souhlasím s tímto názorem.
Vzhledem k tomu, že naše vázané písmo je celosvětově poměrně ojedinělé (tzn., že kdybych vázacím písmem napsala cizinci anglicky, tak ho nepřečte), navíc nesvobodné (nutí děti psát písmena jinak, než jsou tištěná), nechala bych to jako možnost (kdo bude chtít, ať se tak učí), ale ne jako povinnost. Tím nechci říct, že maj školy zavést comenia script... Prostě ať děti píší, jak jim to vyhovuje, hlavně ať to jde přečíst. Čeština je už takhle složitá a ještě jí komplikujeme složitým přepisem písmenek... REVOLUCE VE ŠKOLSTVÍ JE POTŘEBA, ne jen v psaní, ale i v myšlení všech.
učitelka s 30tiletou praxí na 1.stupni
Neznámý uživatel2014-12-19 11:15:27
Prožíváme dobu zjednodušování čehokoliv.Místo knoflíků máme zipy, místo tkaniček suché zipy.Děti mají problémy zavázat šňůrku na kličku,nenavléknou nit do jehly, protože mají špatnou jemnou motoriku. Nebaví je stavebnice merkur, protože má malé šroubky a musí u ní uplatňovat konstruktivní fantazii a podobně. Toto je kontraproduktivní cesta do pekel.Vázané písmo tyto vlastnosti rozvíjí. Nikde není psáno, aby děti s dysgrafií nebo jiným problémem používaly jakékoliv písmo tiskací, ostatní si mohou ve vyšších ročnících zvolit, co jim vyhovuje lépe. Souhlasím s uvedenými názory L.Bartkové a V.Dovole i s tím, že důležitějším problémem je složitost českého pravopisu a nad tím by se měli kompetentní odborníci zamyslet. Lenka Kvízová
Neznámý uživatel2014-12-19 10:48:06
Myslím, že nastal (nejvyšší) čas vrátit české školství ke starým osvědčeným tradicím, metodám a formám. Jinak za dalších 20 let už budeme jen národ idiotů.
V.Svoboda
Neznámý uživatel2014-12-19 10:17:44
Hurá, konečně nám budou děti psát čitelně i na druhém stupni. Milí dospěláci, kdo z Vás píše krasopisem, který se učil v první třídě? Nejspíš je vás minimum, proto dávám zelenou novému písmu, kterým píši, aniž bych tušila, že to je Comenia Script, Jana-žába
Neznámý uživatel2014-12-19 09:39:47
Ne. Nevidím ve změně písma smysl ani užitek.
Neznámý uživatel2014-12-18 23:25:59
Ani jsem netušil, že na písmo Comenia Skript má někdo autorské právo (asi jsem stále naivní učitel), takže jsme "doma", někdo si potřebuje nahrabat. Dále bych se nedivil, kdyby se k tomu přidalo ještě slovíčko PROJEKT, jako ke každé druhé aktivitě, které se ve školách dějí.
Naše školství je PŘEPROJEKTOVÁNO.



Neznámý uživatel2014-12-18 11:22:56
Jste všichni diskutující v pořádku, nebo si léčíte jakýkoliv problém?Čtyřicet let učím, čeština je nádherný jazyk, schází mi tu diskuze na téma jedno (i,y)nebo s kontra z. Snad každý pochopí, že je to myšleno s nadsázkou. Některé diskuze jsou na Chocholouška.
Neznámý uživatel2014-12-18 10:08:04
NE tvrdí ten, kdo si o problému nic nenastudoval. Po předložení argumentů rodiče na naši malotřídní škole jednohlasně zvolili Comenia Script. Kdo chce své dítě trápit vázaným písmem, ať to dělá doma. Jde o čitelnost a ne nějaký krasopis. O cizině bylo řečeno dost. 30 let učím, vím o čem mluvím.
Neznámý uživatel2014-12-18 09:58:29
Rozhodně nesouhlasím se změnou písma. Každé dítě si během svého vývoje na základní škole vytvoří svůj styl a vrátí se k tomu, co mu vyhovuje. I já jsem tím prošla. Mám takový pocit, že někdo zase objevil Ameriku a všichni si z toho máme sednout na zadek. J.Saneistrová
Neznámý uživatel2014-12-18 09:27:27
Určitě ne, je to nesmysl. A. Bodrinová
Neznámý uživatel2014-12-18 07:28:26
Určitě ne. Učím na druhém stupni základní školy a zde si již žáci sami tvoří svůj vlastní způsob psaní, od vázaného, přes něco mezi až k tiskacímu písmu. Sama píšu oběma způsoby, mám odzkoušeno, že když píšu více (na školení například), tak automaticky píšu vázaným písmem, které je pro mne rychlejší. Začala jsem některé žáky, kteří měli problémy s úpravou svých sešitů, nutit psát vázaným písmem, což se jim zpočátku velice nelíbilo, ale časem se jejich úprava písemného projevu velice zlepšila.
Neznámý uživatel2014-12-18 06:58:49
Určitě NE. Až do této "pokusné doby" jsme se všichni psát naučili, tak nevím, o co horší jsou dnešní děti, proč by to neměly zvládnou také.
učitelka s praxí 25 let na malotřídní škole
Neznámý uživatel2014-12-17 21:56:22
Přečetl jsem si zajímavé příspěvky na téma Comenia Script.
Předesílám, nejsem pedagog a to, co zde čtu, mi připadá od základu zajímavě zcestné. To, co vidím v tomto typu písma, mi připomíná zajímavou a jen lehce upravenou formu jiných již dávno před „vynálezem“ dotyčného „vynálezce“ používaných scriptů v technické oblasti.
Jeho obalení aureolou o rozvoji motoriky dítěte, uvedením našich potomků do světa počítačové grafiky a dalších „Krkonošských poudaček“ mi přijde velmi směšné.
Celá záležitost mi spíše zavání zajímavým „dolováním“ finančních prostředků v poloze plagiátorství.
Pro podporu mého názoru odkazuji na typ písma využívaného již přes více než šedesát let v oblasti popisu technických výkresů a vyučovaných na školách technického typu a dříve prodávaných jako šablony v každém papírnictví.
Jen na okraj, nikdy nikdo mě neučil psát Comenia Script a píšu jím již déle než čtyřicet let.
Neznámý uživatel2014-12-17 21:49:30
Připojuji se k neznámému uživateli, který poukazuje na severské země. Změna písma je, opravdu druhořadým problémem. Je pro mě trochu nepochopitelná ta zatvrzelost při setrvávání u vázaného písma a na druhou stranu vyučujeme angličtinu málem od plenek. Nemám samozřejmě nic proti výuce jazyků a nemyslím si, že by to dnešní děti měly ulehčované. Zaujal mě citát pana Karla Rýdla "Jak dlouho si ještě můžeme dovolit připravovat dnešní děti ve včerejších školách s
předvčerejšími metodami na zítřejší problémy?" Podle mě říká vše.
Neznámý uživatel2014-12-17 20:15:56
Rozhodně ne!!!
Naprosto souhlasím s paní L. Bartkovou! Paní Vendula Dovole i další diskutující míří též do černého! Novým písmem touhu po vzdělání probudíme jen těžko!
J. Svoboda
Neznámý uživatel2014-12-17 15:38:30
NE. České školství sice potřebovalo jistou korekci, mělo však určitou úroveň. Tu, díky všem možným změnám, dnes ztrácí.
Neznámý uživatel2014-12-17 13:41:30
NE
Neznámý uživatel2014-12-17 09:43:27
Pokud nastal takový čas, pak jde o vývojovou regresi rodu Homo. Vývoj Homo sapiens vedl k rozvoji jemné motoriky, která ovlivnila rozvoj mozku. Spojování jednotlivostí v celek, které se při psaní stávajícím písmem děje, bude nahrazeno sekáním písma při zavedení Comenia script, tedy omezí se schopnost mozku syntetizovat informace. Zkuste si po písmenech odříkat slovo m-a-m-a. Ve svém mozku musíte sami cítit záseky.
Nový navrhovaný typ izolovaných písmen nespojených do celků je zaváděn v prospěch dysfunkční menšiny. Takže v důsledku vývojové poruchy se většina má přizpůsobit a celá nová populace mladých bude sražena na úroveň dysfunkčních jedinců. Nemyslíte, že humanitní myšlení zde je v rozporu s rozumným dlouhodobým přírodním vývojem člověka?
A pokud psaní úplně nahradíme ve školách psaním na počítači(nejbližší nový trend), tak při výpadku elektřiny se populace stane velice závislá a ovládána těmi, kdo budou mít energii. Sníží se možnost vzájemné komunikace, pakliže nebude rozvinuta schopnost telepatie na dálku. Tvrzení, že rozvoj jemné motoriky bude podpořen zařazením vyššího počtu hodin výtvarné výchovy je úsměvně. NA ÚKOR ČEHO BUDOU HODINY KRESLENÍ ZAŘAZENY? Některé děti nekreslí - nemají talent, někteří učitelé práci necílí v prospěch jemné motoriky. Dnes děti neumí ani zavázat tkaničku a na mašličku.
Shrnutí: Ne každý sociálně motivovaný nápad je v prospěch rozvoje společnosti.
L. Bartková
Neznámý uživatel2014-12-17 09:16:13
Vzhledem k tomu, že naše vázané písmo je celosvětově poměrně ojedinělé (tzn., že kdybych vázacím písmem napsala cizinci anglicky, tak ho nepřečte), navíc nesvobodné (nutí děti psát písmena jinak, než jsou tištěná), nechala bych to jako možnost (kdo bude chtít, ať se tak učí), ale ne jako povinnost. Tím nechci říct, že maj školy zavést comenia script... Prostě ať děti píší, jak jim to vyhovuje, hlavně ať to jde přečíst. Čeština je už takhle složitá a ještě jí komplikujeme složitým přepisem písmenek... REVOLUCE VE ŠKOLSTVÍ JE POTŘEBA, ne jen v psaní, ale i v myšlení všech.
Neznámý uživatel2014-12-17 08:27:23
Nenastal. Základem je podle mého názoru písmo psací, pokud žák chce zhruba od 4. ročníku používat pro zápis do sešitu písmo tiskací, nikdo mu nebrání. To vidím jako mnohem průchodnější.
karel vacek2014-12-17 07:50:17
Nevidím ve změně písma valného smyslu a užitku.
Neznámý uživatel2014-12-17 00:57:36
Ani jsem netušil, že na písmo Comenia Skript má někdo autorské právo (asi jsem stále naivní učitel), takže jsme "doma", někdo si potřebuje nahrabat. Dále bych se nedivil, kdyby se k tomu přidalo ještě slovíčko PROJEKT, jako ke každé druhé aktivitě, které se ve školách dějí.
Naše školství je PŘEPROJEKTOVÁNO.



Neznámý uživatel2014-12-16 19:23:53
Vendula Dovole
O písmu Comenia Skript jsem samozřejmě slyšela, vím že bylo ukončeno testování na pilotních školách, a že písmo bylo povoleno jako alternativní podoba psacího písma na základních školách (za určitých podmínek - viz např. souhlas všech rodičů). Abych byla upřímná, nikdy sem se neúčastnila žádného školení a ani jsem neviděla výuku tohoto písma v praxi. Nicméně jsem se po možnosti zvedení písma u nás na škole pídila a stále nemám jasno.
Absolutně toto písmo nezatracuji a jsem ráda, že je nabídnuto jako alternativa. Nemyslím si však, že je rozumné stavět výuku psaní v českém (státním) školství na písmu, k němuž vlastní autorská práva výhradně autorka (původní profesí grafička). Chápu, že pokud budeme na písmo nahlížet jako na prostředek a ne cíl výuky, je to jistě urychlení a zjednodušení je přínosné. Dítě je flexibilnější a dokáže se více věnovat "důležitějším věcem". Nevím však, do jaké míry je třeba při rozvoji grafomotoriky spěchat. V první třídě naší školy se děti učí číst genetickou metodou čtení - ta je založena na práci s velkými tiskacími písmeny. Děti tedy své myšlenky začnou velmi rychle zaznamenávat pomocí velkých tiskacích písmen a klasické psací písmo je v mých očích v tomto případě bráno jen jako nadstavba a je využíváno jako prostředek k rozvoji grafomotorických schopností. Ve svých třídách už od samého začátku přihlížím k individuálním tendencím v psaní, nehodnotím krasopis, vím, že si každé dítě písmo přizpůsobí svým potřebám..... A mám pocit, že děti nejsou psaním klasického psacího písma stresované, nebo že jim nejde.
Jsem si jistá, že problémy by nastaly v oblasti financování celé výuky. K výuce psacího písma Comenia Script se smí využívat pouze pomůcky k tomu určené (navržené autorkou) a vyučovat ho mohou pouze speciálně proškolení pedagogové. Pokud se má upustit od klasických tvarů psacího písma a písmo se má přizpůsobovat potřebám dítěte a jeho individualitě....proč opět pouze jeden vzor? Mám pocit, že jde pouze o nový "font", a že na psaní "tiskacím" písmem lze později přejít i bez pomůcek a zvláštní metodiky. Pokud odhlédnu od velké finanční náročnosti na pořízení pomůcek (plakáty, písanky, tabulky s abecedou, sešity, karty s písmeny, ... přizpůsobení textu ve stávajícch učebnicích atd.) je tu ještě problém při eventuálním přechodu dítěte na jinou školu či při hledání záskoku v případě onemocnění proškoleného učitele (smí neproškolený pedagog učit psaní písmem Comenia Script?).
Chápu, že jste asi chtěli slyšet jasné ANO či NE a moje uvažování "nahlas" možná nebylo na místě a vlastně Vás ani nemusí zajímat. Chtěla bych jen poukázat na fakt, že pokud nejsem o něčem přesvědčená, nemůžu do toho jít (třeba se to změní a já si řeknu, že nic lepšího než Comenia Script není....v tuhle chvíli si ale jistá nejsem). :)
Za nejdůležitější považuji toto: Rodiče i učitelé by měli být stejné lodi a jde nám všem výhradně o to, aby byly děti spokojené, škola je bavila a odnesly si z ní něco, co pro ně bude přínosné. A já si myslím, že na tom, jakým písmem píšou děti v první třídě, to nestojí.
Neznámý uživatel2014-12-16 12:55:13
Myslím si, že není. Ani v době, kdy dítě často drží počítačovou myš dříve, než pastelku. Psací písmo rozvíjí jenmou motoriku a nutí dítě myslet dopředu na písmeno, které bude psát. A návyk myslet dopředu se v životě vyplatí. A co se týká jemné motoriky, zrcadlo poskytne oblíbený časopis ABC - v současnosti vydávané vystřihovánky by v minulosti měly dovětek "pro začínající modeláře"! :-(
Neznámý uživatel2014-12-16 12:00:42
Změnit písmo? Kdo to vymyslel? Ublížilo někomu, že se naučil psát klasickým písmem? Dokud budu "držet pevně křídu v ruce", tak mi jakákoliv změna písma nesmí přes práh mé školy!!!!!!!!!!!
Neznámý uživatel2014-12-16 07:28:48
Nemyslím si, že psací písmo je něco, co by se mělo měnit. Už jen fakt, že takovou změnou ochudíme děti o to, aby si mohli přečíst vzkaz od babičky na pohlednici staré 50 let... Psaní je přece pro dobře motivované děti příjemná činnost stejně jako např. kreslení. Toto písmo se osvědčilo po dlouhé generace, tak jaképak zase nesmyslné změny?!Proč se u nás musí to dobré ničit a nahrazovat nesmyslnými novinkami?!
Neznámý uživatel2014-12-15 16:37:09
Musím se zamyslet nad tím, co chceme a co potřebujeme. Změna psacího písma, které je rychlé díky tomu, že píšeme jedním tahem, se učí děti od 1. třídy. Změnu na cosi, co je mezi písmem psací a tiskacím se mi nezdá nejlepší volba, protože se to také musí naučit. Budou to také cvičit do písanek a sešitů. Kde je ta úspora. Dělalo někomu z vás problém naučit se psát? To, že děti pracují na počítači není přece problém. Vždyť všichni čteme tiskacím a klávesnice je tiskací. To s písmem nemá nic společného. Něco jiného je to např. v Řecku, kde mají jen tiskací písmo a psací nikdy neměli. Je to podmíněno historicky. Nejsem tedy pro změnu.
Neznámý uživatel2014-12-15 14:56:47
V podstatě píši již 40 let čímsi mezi tiskacím a psacím písmem. Žáci ani další adresáti mých písemných projevů si zatím nikdy neztěžovali...
Neznámý uživatel2014-12-15 13:53:37
Rozhodně čas nenastal.Doufám, že nikdy nenastane.Přeje si společnost, aby naše děti ztratily dovednost psát a číst psacím písmem? Proč? Kdo je to společnost? Jsem to i já a já to nechci!!!!!
Neznámý uživatel2014-12-15 13:22:46
Nepřála bych si aby nastal.
Neznámý uživatel2014-12-15 13:21:06
Jakápak změna! Většina učitelů a rodičů, potažmo většina společnosti neregistruje co se děje ve světe, ve společnosti, apod. Aby mohlo nějaká změna proběhnout, musela by se tahle společnost o vzdělání začít zajímat. Na nějakých smysluplných koncepčních změnách se dohodnout. Jen pro zajímavost to vše se v minulosti povedlo severským zemím.Fakt zda měnit nebo neměnit nějaké písmo je druhořadý. Kdy tady začne nějaká diskuse postavená na celospolečenském zájmu o vzdělávání našich dětí? Zatím si každý jen obhajuje svou linii. Jak je možné, že dítě v severských školách je spokojené. Žáci devátých tříd mluví velmi dobře až plynně anglicky? A co český učitel je spokojený? A jaké má podmínky? A hlavně jakou má podporu ve společnosti? A co vlastně společnost, resp. rodiče od školy a učitelů žádá? Jediné co umíme, je prohnat děti testováním! Tak kdy se začne řešit podstata problému? Písma jsou jen nepatrným detailem.
Neznámý uživatel2014-12-15 12:18:17
Ne nenastal. Současný stav je dlouhodobě osvědčený. Jakékoliv nekoncepční reformy ve školství je třeba zastavit. Je potřeba děti připravovat na život, ve kterém budou neustále překonávat překážky a prokazovat, že jsou nejlepší.
Neznámý uživatel2014-12-15 11:30:33
Ne, písmo má svůj význam pro vývoj dítěte, stejně si později sami určí svůj styl, dává jim jasný řád v počátcích učení, to je věc, která dnešním dětem chybí.
Neznámý uživatel2014-12-15 10:41:57
ROZHODNĚ NE !! Dětem se snažíme vše jen ulehčovat a ty nám za to jen a jen lenivějí.
Neznámý uživatel2014-12-15 09:17:28
NE, z mého pohledu je změna písma zbytečnou ztrátou jak času, tak peněz. Psací písmo je jedna z mála věcí, která má v našem životě určitý rytmus a děti jej pro svůj vývoj a rozvoj potřebují. V plošném používání jen tiskacího, nevidím žádný přínos. Je to jen "líbivá novinka" a v našem školství jsou důležitější věci k řešení. Těm dětem, kterým psaní psacího dělá problémy, je nečitelné, ať písmo tiskací poslouží jako alternativa. Není ale potřeba vymýšlet jiné, viz Comenia Script, které se prakticky shoduje s tvary zažitého tiskacího.
Neznámý uživatel2014-12-15 09:13:17
Ať se raději naučí děti psát klasickým písmem, určitě to má smysl. Vede je to k pečlivosti a trpělivosti. Později ať si zvolí samy, jak chtějí psát, co bude pro ně vhodnější, rychlejší, příjemnější, praktičtější..
Neznámý uživatel2014-12-15 08:10:07
MgA.Tamara Bohuňková
Je čas na změnu. Děti se pohybují v počítačových hrách a tam je všude tiskací. Také ze škol, kde již začali s novým písmem se ozývá, že děti dříve čtou, nemusí totiž trávit čas výukou psaní...
Neznámý uživatel2014-12-15 07:08:06
Ve změnách písma nevidím nic moc přínosného. Ve všem stále spěcháme, už aby to bylo, pečlivost a trpělivost se vytrácí. Stále víc se mi líbí pojem KRSASOPIS.
Neznámý uživatel2014-12-15 06:48:24
Za úvahu stojí změna pravidel českého pravopisu.
Zjednodušení a zbavení se výjimek,úplné odbourání ů.
Nesouhlasím se změnou písma a podporuji čtení s porozuměním.
Většina našich dětí není "dys". To už můžeme psát morseovkou.
Mgr. Dalibor Fusek2014-12-14 17:47:49
Zajímalo by nás, jaký je Váš názor na ověřování potenciálního používání nových typů písma při výuce českých žáků. Myslíte si, že náhrada klasického psaného vázaného písma např. písmem Comenia Script je potřebná a vhodná?
Úterý 23.04.2024, svátek má Vojtěch


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.