Neznámý uživatel | 2015-04-13 09:40:22 |  |
---|
Pracuji už od roku 1989 jako ředitelka školy, právní subjektivita od roku 1994. Vzpomínám na ty krásné časy. Dnes je to o něčem jiném, proč nenechají školám tu "volnost" co byla v 90 letech a šlapalo to, dnes jdeme dolu ve všem a učitel je to poslední co veřejnost zajímá o ministerstvu nemluvím ... |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-10 19:42:13 |  |
---|
ne |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-10 10:08:05 |  |
---|
Působím v roli ředitele školy už 20 let a kraj, jako zřizovatel je tou nejhorší formou, kterou jsem zažil. Školství a vzdělávání je řešeno izolovaně každým krajským úřadem. Naprosto chybí koncepce a systém. Kraje berou školám pravomoci i autoritu. Školy opět začínají být nástrojem politické moci těch, kdo o nich rozhodují. ŠKOLSTVÍ MUSÍ BÝT ŘÍZENO Z CENTRA. Je mi smutno, když se dívám dopředu. Spoušť přede mnou mi bere chuť, motivaci a přesvědčení, že by to ještě mohlo dobře skončit. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-10 07:14:44 |  |
---|
Jedou dva ministerští úředníci metrem. Mladý úředník povídá tomu staršímu: "Musíme udělat REFORMU v řízení škol, systémově nastavit financování, zlepšit kvalitu vzdělávání, nastavit nově zřizování škol...". Starší mu odpoví:" Když vrátíte současný model řízení školství do roku 1989, 10 let nic nebudete dělat, pak máte reformu školství hotovou. S pozdravem MV |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-09 22:26:24 |  |
---|
Jsme rukojmí politiky, přestože často nejme členy žádné politické strany. Záleží, která strana vás do vedení školy zvolila. Můžete školu vytáhnout z nejhoršího, snažit se, dělat všechno možné pro děti, rodiče i kantory, ale po výměně zastupitelstva jste jen figura zvolená opozicí a tak čekáte, za jakého kámoše vás vymění.... |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-09 14:37:27 |  |
---|
Tak se mi, přátelé, trochu ulevilo. Myslela jsem si, že jsem rozzlobená pouze já. Souhlasím s Vámi, že o nás rozhodují pouze peníze a neznalí politici. Zrovna to prožívám /sloučení MŠ/a je mi z toho hodně smutno. A není, kdo by pomohl. Děkuji za Vaše příspěvky, díky nim vidím, že můj pohled na věc není ojedinělý. O děti jde opravdu až v poslední řadě. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-09 08:21:23 |  |
---|
Souhlasím s uvedenými příspěvky. Ale ve školství nejsou jen pedagogové, ale také provozní zaměstnanci-nepedagogičtí pracovníci a těch se, bohužel, týká vždy na l. místě snižování úvazků a tím i platu.
Proč ředitelé uvádějí ve výkazech zapsané žáky k září a stravování až k říjnu? Jestliže se pro děti nevařilo, tak ani nebyly ve škole, ne?Na tuto skutečnost upozorňujeme, BOHUŽEL, již léta a stále nic.
vedoucí ŠJ-Pardubice |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-09 08:15:06 |  |
---|
Politici (spolu s justicí největší ostuda této země) dostali školy tam kam potřebovali - v současném systému je ředitel loutkou zřizovatele (jeho vedení jsou většinou členové politických stran) a záleží na osvícenosti zřizovatele, jak s ředitelem (potažmo školou) naloží. Ačkoliv máme školy na papíře "apolitické", v praxi to tak není a ředitel plní přání zřizovatele. Když to dělat nebude, bude to dělat jiná loutka. V příspěvcích níže to bylo řečeno: ředitelé mají velkou zodpovědnost, praktické pravomoci mizivé. Přes to je současný systém zřizovaní asi nejlepší možný, ovšem je nutno posílit nezávislost ředitelů. V současné právní úpravě může ředitele odvolat v podstatě kdokoliv kdykoliv. Ale tak to politici chtěli... |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-09 07:23:31 |  |
---|
Souhlasím s předešlými názory, smutný příběh, o školy, žáka, fungující systém jde až v poslední řadě. Co by udělal jiný systém se stejnými lidmi? Vytratil se zdravý rozum, konstruktivní spolupráce..., vracíme s e zpět -zákazy, příkazy sankce. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-09 06:53:03 |  |
---|
Souhlasím s předešlými názory. Smutná tragédie!!!! Zřizovatel se řídí hlavně svými politickými ambicemi, dítě - žák je jen číslo. Jednání s nadřízenými orgány je naprosto vyčerpávající a k ničemu. vytratila se morálka, lidský přístup a hlavně se vůbec nebere zřetel na dlouholetou zkušenost některých pedagogů. Hlavně, že všichni budeme OK. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-08 21:52:47 |  |
---|
Obrovská odpovědnost ředitele, ale řízení z nadřízených orgánů bez jakékoliv odpovědnosti k čemukoliv u středních a obecních škol - školy řídí politici krajské či obecní rady. Jen soukromé školy řídí ředitel- postavení zřizovatele je obvykle okrajové.
|
|
Neznámý uživatel | 2015-04-08 00:33:36 |  |
---|
Souhlasím s předchozím příspěvkem. Jeden trafikant vedle druhého.
Vše začíná již tím,že při jakémkoli výběrovém řízení nedostane funkci vítěz (=ten, kdo je podle nastavených kritérií nejlepší a tedy první), ale někdo z dalšího místa, koho určí komise, čili trafikant. Vše je tragédií nejen pro školy jako subjekty, ale pro celý vzdělávací systém, pro respekt k morálce i slušnosti. A ministerstvo i se svojí inspekcí k tomu slepě a lhostejně přihlíží a nedělá pro změnu k lepšímu stavu nic.
V budoucnosti za tento přístup ke vzdělávání tvrdě doplatíme.
|
|
Marek Černocký | 2015-04-07 21:56:23 |  |
---|
V žádném případě, velmi mnoho škol dnes řídí kámoši zřizovatelů, kteří nemají potřebné vzdělání, ani neznají pracovat na počítači, vzpomínají jen na zlaté dobré časy a Ministerstvo školství bude zřejmě ještě dalších min. 20 let hledat optimální model řízení škol. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-07 19:40:10 |  |
---|
Souhlasím s dvěma předchozími příspěvky. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-07 17:40:45 |  |
---|
Stávající model je pro mnohé školy tragedií...Zřizovatel zasahuje i do věcí,ke kterým nemá kompetence!!! Řediteli školy pak zůstává maximální zodpovědnost s minimální pravomocí.Než se s nimi soudit, je lepší se vzdát funkce a zachovat si alespoň zbytek zdraví. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-07 12:37:22 |  |
---|
Nepovažuji stávající model za vhodný. Je směšné, že jakožto ředitelka školy musím mít alespoň 2 vysoké školy a osoba, která mne řídí, poskytuje mi finance a poradenství má mnohdy pouze základní vzdělání. Přijde mi to poměrně postavené na hlavu. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-07 07:47:50 |  |
---|
Je sice pravda, že v současnou chvíli vstupuje finanční a ekonomická stránka do vše lidských činností možná až příliš, je to ovšem nutná daň. Společnost by měla opravdu žít pouze ze zdrojů, které má k dispozici. Otázka pak zní především, jak dané zdroje správně a účelně přerozdělovat. Toliko k předchozímu příspěvku. Podle mne je nastavený princip správný, protože se jedná o značnou decentralizaci státní správy. Existuje sice velká spousta argumentů proti, přesto se mi tento posun zamlouvá. Konečně se problémy řeší v místech, kde tyto konkrétní problémy jsou. |
|
Neznámý uživatel | 2015-04-07 07:20:48 |  |
---|
Dokud bude školství řízeno pouze pohledem ekonomů, je úplně jedno, jestli budou školské úřady na obcích nebo na krajích ... |
|
Mgr. Dalibor Fusek | 2015-04-06 10:44:10 |  |
---|
Se vznikem nového správního uspořádání a současně s příchodem nového školského zákona v roce 2004 byl zásadně změněn do té doby fungující model zřizování a řízení škol. Tzv. školské úřady byly nahrazeny krajskými a obecními úřady. Zajímaly by nás Vaše postřehy, které se příslušné problematiky týkají. |
|
jsme vždy ve spojení s Vámi