Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.


Novela zákona o pedagogických pracovnících (8.9.2014-14.9.2014)

Neznámý uživatel2014-09-26 09:56:00
Zdravím všechny diskutující k tématu i mimo něj.
Myslím, že kvalifikovaných učitelů je dost a já se marně snažím synovi rozmluvit studium na pedagogické fakultě.Mám strach, že na školách je spousta "kvalifikovaných" pedagogů, kteří mnohdy za moc nestojí.Problém je ten, že málokterý ředitel si troufne nahradit ho mladým a perspektivním absolventem. Tím nechci říct, že by měli být nahrazeni jen z důvodu "mládí", ale mnohdy zde pořád funguje systém já na bráchu, brácha na mě.....Ať se to někomu líbí nebo ne, je to tak.Já sama jsem pedagog, ale neučím, protože jsem se po absolvování setkala s přístupem, který mi přišel nedůstojný. Ale vše je o lidech a já měla prostě smůlu. Jinak myslím, že pedagogové jsou na tom finančně pořád dobře a pokud se někde hovoří o navýšení platů, vždy jsou u toho, na rozdíl od ostatních zaměstnanců škol. Tato kategorie je vždy odsunuta na druhou kolej a vrcholem všeho bylo to, když v roce 2011 došlo k navýšení platů pedagogů na úkor platu ostatních zaměstnanců, kterým byly platy naopak sníženy o 10 %. Vím, že tohle slyšet asi nikdo nechce, ale jsou to fakta a mě osobně by bylo trapně, kdybych věděla, že můj plat je vyšší, protože ekonomka, kuchařka a uklizečka mají plat nižší.No, ale s morálkou to asi nemá co dělat. Jinak zamyslet se nad financováním ekonomů, kuchařek a dalších zaměstnanců zařízení by bylo asi fér, protože bez jejich práce se žádné zařízení neobejde a platy jsou opravdu mizerné. Možná by stálo za to, kdyby se ředitelé škol postavili i na stranu těchto zaměstnanců a nepreferovali jen jednu skupinu.Ale asi nejsou tak slyšet :-).
Neznámý uživatel2014-09-12 17:08:09
Tento týden byla otevřena diskuse k chystané novelizace „§ 23a zak. č. 563/2004 Sb., dle kterého má být pedagogický pracovník přijímán do pracovního poměru zásadně jen na 12 a více měsíců, aby se limitovalo nedůstojné postavení pedagogů při uzavírání pracovních poměrů jen do června daného roku.
Návrh je nesystémovým řešením stavu, kdy je nedůstojným způsobem řešeno financování škol.
Řešením problému by nemělo být specifické opatření, které se vymyká obecným pravidlům zákoníku práce a může být příčinou mnoha právních sporů škol se svými zaměstnanci.
Místo toho by MŠMT mělo dlouhodobě dbát na navýšení prostředků na provoz škol tak, aby jejich ředitelé nemuseli sahat po uvedených pracovních poměrech na dobu určitou.
Navrhované opatření nevnímá dostatečně zřetelně potřebu i krátkodobého pracovního poměru mnoha školských zařízení, kdy je vhodné zaměstnat pracovníky např. na projektu, v krátkodobém kurzu a podobně na dobu kratší než 12 měsíců.
Neznámý uživatel2014-09-12 09:54:45
Mělo by být, pochopitelně, samozřejmostí příslušné vzdělání, avšak výjimky potvrzující pravidlo, to by měla být šance pro ty, kteří vykonávají své zaměstnání řadu let a velmi dobře! Ve svém kolektivu mám také dle zákona „nekvalifikované“ učitelky MŠ, o něž bych nerada přišla. Pokud má například pedagogické vzdělání pro mimoškolní pedagogiku (tj. např.pro družiny aj.) a výborně pracuje již 20 let v mateřské škole, myslím, že by si „výjimku“ také zasloužila, i když jí ještě 50 není.
A to, že se učitelé neustále vzdělávají (semináře DVPP – další vzdělávání pg.pracovníků, to je samozřejmé).
V mateřské škole by nemělo jít jen o to příslušné razítko na vysvědčení. Mimochodem, po letech jít studovat další střední školu (pro MŠ není ještě povinná VŠ) ne každá žena může ať z osobních nebo rodinných důvodů. Ale musí mít přece i ten správný vztah k dětem a cit pro svoji práci! Naší školkou prošlo již i několik učitelek, které sice příslušné vzdělání měly, ale v tomto smyslu selhávaly, s dětmi to „neuměly“! Takové jsou neustále na seznamu, který je nám nabízen, za takové, kterým je o strach svěřit děti, svoje učitelky vyměnit nechci! Řed.MŠ
Neznámý uživatel2014-09-11 15:17:26
Nechci teď být zlý, ale nejsem si jistý žádnou povinností být ekonomem s VŠ diplomem, pokud chci dělat ekonoma ve škole či školském zařízení. Žádný zákon to neukládá. Ještě k samotné otázce. Já osobně si myslím, že zákon byl dobrý tak, jak byl napsán původně. Pokud učitelé chtějí, aby byli ve společnosti bráni a chápáni na rovni právníků či lékařů, měli by mít také jejich stupeň vzdělání. Jinak je to nemyslitelné. Myslím si, že tímto krokem učitelé zase šlápli vedle a uškodili nejvíce sami sobě.
Neznámý uživatel2014-09-11 09:29:21
Opět se řeší jen pedagogové... Zamyslel se někdo např. nad ekonomy škol, kteří musí mít taktéž vysokoškolské vzdělání, drží celou ekonomickou stránku zařízení ve svých rukách, ale jejich plat se pomalu propadá hluboko pod celostátní průměr...?

Neznámý uživatel2014-09-10 18:43:36
Podle mne je to absolutně špatně. Strašně se mi nelíbí přístup některých učitelů, kteří místo, aby šli svým žákům příkladem, ukázali jim, jak se "mají chovat" k zákonu. Nebudu polemizovat o kvalitě zákona, ale o principu, že právní řád se dodržuje. Ukazuje to v porovnání s jinými profesemi na značnou neochotu ze strany pedagogů. Vždyť ruku na srdce, kdo jiný už by se měl průběžně vzdělávat než právě pedagogové?
Neznámý uživatel2014-09-09 13:34:02
Celý zákon tak jak vznikl je paskvil. Stávající učitelé se měli nechat a s novelou zákona se mělo počítat až u nově příchozích učitelů. Myslím, že by pak pani ministři nemohli mít řeči o tom, kolik je uchazečů na Úřadech práce. A popravdě si napišme, co to řeší? Co nového se za dvacet let praxe dozví? Bohužel jsme si v ČR, že je na vše potřeba "papír" se vzděláním. Z vlastní zkušenosti, doložené vzdělání neznamená patent na moudro, potažmo na učitele. Stačí se podívat do politiky, kdo tyto zákony tvoří a schvaluje. Přeberte si to Vážení jak chcete a dále se sklánějte jak ovčani před blbostí mocných :)
Neznámý uživatel2014-09-08 20:01:13
Pro naši školu se jedná svým způsobem o spásu. Opravdu si nedovedu představit, jak bych nastalou situaci řešila. Ať jsem se jakožto ředitelka snažila přes prázdniny sebevíc, nepodařilo se mi v žádném případě získat do svého sboru ani jednoho kvalifikovaného nového pedagoga. Z tohoto důvodu beru počin pana ministra jako záchranný člun.
Mgr. Dalibor Fusek2014-09-08 08:11:39
Vítáme Vás v novém školním roce. Hned na úvod bychom se Vás chtěli zeptat, jak hodnotíte přijetí novely zákona o pedagogických pracovnících, která opětovně ruší povinnost vysokoškolského pedagogického vzdělání u některých vybraných skupin pedagogických pracovníků?
Pátek 19.04.2024, svátek má Rostislav


Přihlášení





Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký je Váš názor na změny v PHmaxech?

  1. Změny napomůží k optimálnějšímu financování školství (5)
  2. Změny nejsou perfektní, ale je to krok správným směrem (1)
  3. Změny uškodí kvalitě vzdělávání (6)
  4. Změny zásadně likvidují české školství (0)
  5. Nemám na věc jasný názor (2)


Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.