Vzdělávací služby

O co jde?

Náš portál je nástroj, ve kterém lze nalézt veškeré potřebné informace z oblastí vzdělávání a trhu práce. Nabízíme nepřeberné množství služeb vedoucích ke zkvalitnění Vašeho vzdělání.

Pro koho to je?

Pro každého, koho zajímá vzdělávání anebo trh práce. Našimi klienty jsou ředitelé škol a jejich zástupci, učitelé, žáci, studenti a jejich rodiče, stejně tak firmy a jejich zaměstnanci.

Proč zrovna my?

Protože u nás naleznete vše, co se vzdělávání a trhu práce týká. Pracujeme systematicky a naše databáze se neustále rozšiřují. Jsme profesionálové, nejen, že víme, co chcete, my víme i co potřebujete.

Chat
Napište nám Váš dotaz Zavřít

Diskuzní fórum

Služba slouží všem osobám, které mají zájem diskutovat na témata z oblastí vzdělávání a školství. Z důvodu lepší orientace v systému diskusního fóra jsou jednotlivé příspěvky členěny na kategorie a podkategorie dle logické struktury.

Vařečky pro ministry, aneb obce spouští petici proti neprojednanému převodu financování kuchařek, školníků a dalších nepedagogů (8.2.2025-16.2.2025)

Emil Kudrnovský2025-03-03 20:25:10
Buď to dofinancuje zřizovatel nebo propouštíte a snížíte frekvenci úklidu. Židličky nahoru a ve třídách budou uklízet roboti (to je otázka času, s ohledem na neustále vzrůstající náklady na platy to začíná být zajímavější).

Také důležité mít důsledné kantory, aby byli žáci naučeni si po sobě uklidit ideálně o přestávce nebo aspoň při odchodu z učebny.
Ivo Mlejnecký2025-03-03 09:44:17
Pro názornost si dovolím jeden imaginární příklad úspor při úbytku žáků:
nyní 20 učeben užívaných 30 žáky = 600 žáků
po úbytku 20 učeben užívaných 20 žáky = 400 žáků
Učeben bude potřeba uklízet stále 20, ale na platy uklízeček, školníka, vrátnou apod. bude k dispozici o 1/3 peněz méně ...
Emil Kudrnovský2025-03-02 21:51:53
Jednoznačně a) úspora ve státním rozpočtu, jak píše pan Mlejnecký - zřizovatelé dofinancují z RUD, které si doposud ponechávali. b) ekonomický tlak na slučování škol, kterému se dosud většina obcí i škol brání nehledě na nízkou efektivitu podlimitních škol.

Paradoxně u nás se bude propouštět, pokud změna financování neprojde.

Jinak propouštění nepedagogů přijde tak jako tak všude v MŠ a ZŠ do pěti let. Za 10 let i SŠ.
1) Demografická křivka je neúprosná. Tedy pokud nepomohou migranti.
2) změna spotřebního koše bude mít vliv na počet strávníků a vydaných obědů ve školních jídelnách, bohužel.
3) po roce 2027 skončí evropské dotace a tím některé nepedagogické pozice.
4) změna RVP uspíší vznik soukromých škol zaměřených na výkon - další úbytek žáků ve státních školách.
5) škola bude potřebovat další finance na učitele - učitelé nejsou a nebudou, už teď se o ně přetahujeme, náborový příspěvek z provozních prostředků ve výši 200 tis. Kč s obecním bytem loni nezabral , tj. budeme navyšovat na 300-500 tis. Kč atd.
Ivo Mlejnecký2025-02-27 09:48:35
Smyslem změny je nepochybně snaha ušetřit na straně státního rozpočtu v kapitole MŠMT. Pokud by tato úspora výdajů MŠMT byla stejná nebo menší než nárůst v RUD pro obce, neměla by tato změna toku peněz smysl.
Argumentace procenty, výpočty a „nezpochybnitelnými“ analýzami (pro nejbližší období), jak neškodné či dokonce výhodné to pro některé školy nebo obce bude, jen zamlžuje celkový dopad této změny. Při možných odchylkách celkově bude těchto peněz pro školy méně.
Celý manévr je při tom prováděn v situaci, kdy platy nepedagogů jsou ostudně nízké a tímto manévrem se to v lepším případě zakonzervuje ...
Samostatným tématem k diskuzi je časování a „promyšlenost“ praktického provedení této změny.
Souhlasím, že hledat úspory i v této oblasti, je rozumné a možné, ale tato zvolená cesta je výstřelem naslepo.
Emil Kudrnovský2025-02-17 08:00:18
Zřizovateli jsem předložil finanční analýzu naší školy ke změně fianancování, kterou jsem dnes představil i na besedě s ministrem školství Bekem v Hradci Králové. Za naši školu (ZŠ a MŠ = celkem 309 dětí) to vychází dobře - náklady zaslané do RUD plně pokryjí provoz i platy nepedagogů (12,2 mil. Kč RUD = 5 mil. Kč provoz 7,2 mil. Kč na platy vč. odvodů).
Neznámý uživatel2025-02-13 13:36:08
Mám tam chybku - z peněz.
Neznámý uživatel2025-02-13 13:34:54
Ještě - líbí se mně i zvýšení odpovědnosti zřizovatele. Neumím si to ale vůbec představit, neboť lidé na malých obcích jsou v otázkách školství mnohdy naprosto jaloví. Jednu odpovědnost bych ale obcím odebral a sice určování osobka, příplatků a odměn řediteli s peněz, které zřizovateli neříkají pane. To je celé neuvěřitelný paradox. A to do školy nepatří politika. Jen ředitel školy je na politice závislý. Již mnohokrát jsem od uklízečky zasedající v radě obce slyšel "však máte pane řediteli dost, to kdybyste viděl, kolik mám já, když uklízím", tak byste byl spokojen". Takže tak.
Neznámý uživatel2025-02-13 13:26:00
Dobrý den,
a ono je známo, zda zřizovatel bude mít povinnost si veškerou agendu s nepedagogickými pracovníky převzít? Pokud je bude financovat, přijímat, dávat výpovědi a kontrolovat, tak je to pro mě jako ředitele skvělé. Jak píšete, nebudu muset dotovat z platů učitelů a odpadne mně práce s nepedagogy. Jen nevím, když budou zaměstnanci obce, kdo jim bude schvalovat nákup materiálu, čistících prostředků a další věci spojené se školou. To asi nejde, aby to dělala škola, když je nebude platit. To bych rád věděl, jak zřizovatel zjistí, co škola potřebuje. A pokud mně vypadne dohadování s veřejností o kvalitě jídla v jídelně a celé to bude mít na starosti obec, tak to je také pecka. Já jen nevěřím tomu, že je to takto myšleno (stát není a nikdy nebyl důvěryhodný partner). Ale absolutně nevím, jak to je plánováno. Domnívám se spíše, že to budou tyto scénáře. Buď Obec dostane peníze (méně nežli nyní škola - proč by to jinak stát dělal), přepošle je škole (v lepším případě všechny) a nechá to tak, jak to je, nebo bude obec šetřit a pošle škole o mnoho méně a řediteli starej se. Je smutné, že vlastně není ještě nic známo. Jak má člověk plánovat? Jinak nepedagogy dotuji nyní ještě z příspěvku od obce. Až se zřizovatel dozví, že kuchařka v jídelně má 10 000 osobko (za méně by mně tam nedělala), tak mně obec ten příspěvek z provozu sebere. Vše je jeden velký otazník. Nebo víte něco konkrétního? Ne pouze fanatazírování?

Emil Kudrnovský2025-02-13 08:32:21
Dobrý den, v reakci na kolegyni - není možné nadále dotovat neefektivní provozy na úkor platů pedagogů:
a) úklidová plocha - co jste udělali pro to, aby se to zefektivnilo? ...u nás - máme úklizecí stroj x všechny prostory jsou využívané (naopak nám chybí) x investice do nových podlah, bezbariérové přechody
b) pokud máte méně než 200 dětí/žáků - oslovte okolní školy a vytvořte svazek nebo se snažte získat více "klientů" - to je běh na delší dobu. U nás to trvalo 10 let - MŠ z 48 na 66 dětí a ZŠ z 165 na 243 žáků (cca 15 % nespádových žáků). Teprve poslední 4 roky mohu tvrdit, že jsme ekonomicky stabilní organizace.
Pokud tento návrh neprojde a znovu se zavedou úvazkové limity, tak budu muset některé nadstardní služby zrušit a propouštět.
Neznámý uživatel2025-02-12 10:32:47
Zásadně nesouhlasím - z pozice ředitelky "ve výslužbě".
Počet nepedagogických pracovníků dle počtu žáků na škole je absolutní omyl. Jelikož se vůbec nezohledňuje např. úklidová plocha. Podle počtu žáků vychází sotva na úvazek pro jednu uklízečku. A kde jsou finanční prostředky na ostatní nepedagogické pracovníky? To nám dosud nikdo nevysvětlil.
Ilona Juhásová
Emil Kudrnovský2025-02-11 08:20:02
Zbytečná hysterie... jako ředitel školy v tom vidím hlavně pozitiva:

1) zřizovateli se zvýší odpovědnost za provoz školy (to přece chceme a potřebujeme),

2) financování platů nepedagogů bude spravedlivější dle počtu dětí a žáků (i tím budou všichni motivováni ke zvyšování kvality škol),

3) zřizovatel daleko lépe před veřejností obhájí případné navýšení příspěvku škole na osobní výdaje (doteď to bylo mnohde tabu),

4) zvýšení flexibility - školy se zřizovatelem budou moci lépe reagovat na na měnící se situace a rychleji upravovat počet nepedagogických pracovníků podle potřeby, dle místní situace aj.,

5) školám ubyde administrativy s hlídáním limitu počtu zaměstnanců a k učitelům konečně "dotečou" všechny finance na platy, jelikož ředitelé byli nuceni nepedagogy dofinancovávat z finančních prostředků na pedagogy.

Ať to od září dopadne! Je to rozumný krok.
Mgr. Dalibor Fusek2025-02-08 10:27:11
Netradiční psaní míří ministrům školství a financí a také poslancům. Vařečky ze školních kuchyní jim zasílají zástupci obcí, kteří tak zatím symbolicky protestují proti řádně neprojednanému vládnímu návrhu na převod financování nepedagogických pracovníků na zřizovatele škol, tedy obce a kraje. Nás by zajímalo, jak se na tuto petici díváte Vy?
Středa 26.03.2025, svátek má Emanuel

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
Proč se registrovat? Registrovat
Registrací dostanete přístup do všech sekcí portálu. Můžete rovněž objednávat služby v placených sekcích anebo využívat bonusů Systému bonifikace.

jsme vždy ve spojení s Vámi

Facebook Google plus ICQ-671236329 Skype Twitter LinkedIn

Aktuální anketa

Jaký máte názor na odložení startu převodu nepedagogů na zřizovatele?

1. Odložení by se mělo změnit na zrušení. (15)
  2. S odložením souhlasím. (0)
  3. S odložením nesouhlasím. (0)
  4. Je mi to jedno. (2)
  5. Na věc nemám názor. (0)

Další ankety Vložit anketu

Dnešní počasí v krajích ČR

Počasí

Používáním webu souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie.